Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)

  • 30 czerwca 2022
kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)
kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)
Total
2
Shares
1
0
1

Kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)

Dobre śniadanie to podstawa, ale jeśli są to kokosowe placuszki z czekoladą… Udany dzień gwarantowany. W dodatku są bez glutenu. Potrzeba do nich mąki ryżowej, ziemniaczanej i wiórków kokosowych. Zrobienie dobrych placuszków z mąki kokosowej to wyzwanie, zazwyczaj są suche i mogą rozlatywać się nawet już w trakcie pieczenia. To właśnie powód dla którego najlepiej samodzielnie zmielić wiórki kokosowe. Zobaczcie kilka wskazówek na dole i przygotujcie swoje bezglutenowe, kokosowe placki.
kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)

Kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)

Wiórki kokosowe – Zawsze polecam mielić wiórki samodzielnie, są bardziej wilgotne i aromatyczne. Mąka kokosowa jest bardziej sucha, w zależności od marki i sposobu jej przygotowania może inaczej chłonąć wodę. To sprawia, że placki mogą wyjść suche.

Wiórki najłatwiej mielić razem z mąką ryżową. Jeśli mielicie w elektrycznym młynku lub malakserze, to warto wsypać wiórki i dużą łyżkę mąki. Wiórki ładniej się zmielą, drobniej. Jest też mniejsze ryzyko, że zrobi się kokosowa pasta zamiast mąki.

Mąka ryżowa – Użyłam białej mąki ryżowej.

Mleko – Użyłam mleka ryżowego o smaku kokosowym. Można użyć migdałowego lub innego roślinnego. Także zwykłego jeśli macie ochotę. Jedynie mleczko kokosowe nie będzie odpowiednie, może być zbyt gęste i tłuste.

Czekolada – Najlepsza będzie gorzka albo czekoladowe groszki. Mleczna czekolada inaczej się topi, dużo szybciej, i jest bardziej płynna. Gorzka od 60% w górę będzie ok. Polecam też specjalne groszki czekoladowe, one mają wyższą temperaturę topnienia i ładnie zachowują swój kształt.

Ciasto odstawcie na ok. 20 minut. Warto zostawić ciasto, wtedy mąka kokosowa napęcznieje i całość nabierze odpowiedniej konsystencji. Po tym czasie można dodać czekoladę i wymieszać.

Placki smażyłam na patelni posmarowanej olejem kokosowym, każdy smażyłam pojedynczo, tak jak naleśniki. Przed kolejnym plackiem smarowałam patelnię olejem przy pomocy specjalnego pędzelka.

Usmażone placki układajcie placki jeden na drugim, będą miękkie i dłużej ciepłe.

Przepis na ok. 14 sporych placków.

kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)
kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)

Smacznego!

kokosowe placuszki z czekoladą (bezglutenowe)

KOKOSOWE PLACUSZKI Z CZEKOLADĄ (BEZGLUTENOWE)

Joanna | chocololo
Bezglutenowe placuszki kokosowe z kawałkami czekolady, idealne na śniadanie.
Przepis na ok. 14 sporych placków.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 2 jajka
  • 250 ml mleka (roślinne np. ryżowe lub zwykłe)
  • 140 g mąki ryżowej
  • 120 g mielonych wiórków kokosowych
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g oleju kokosowego
  • 40 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 80 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Olej kokosowy roztopić w garnuszku i zostawić do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę ryżową, ziemniaczaną, mielone wiórki, proszek do pieczenia i sodę.
  • Do drugiej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Wlać mleko, olej kokosowy, sok z cytryny i ponownie wymieszać.
  • Mieszankę suchych składników dodać do mokrych i wymieszać dokładnie. Odłożyć do zgęstnienia na ok. 20 minut.
  • Po tym czasie wsypać czekoladę lub groszki czekoladowe i wymieszać.
  • Placuszki smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego. Po ok. 1,5 minuty na stronę, aż będą złoto rumiane. Usmażone układać jeden na drugim.

Zobacz także:

bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą
bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą
truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką
truskawki pod bezglutenową czekoladową kruszonką
czekoladowy budyń ryżowy
czekoladowy budyń ryżowy
Total
2
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 1
Tweet 0
Podobne składniki
  • bezglutenowe
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Czekoladowy sernik Oreo (bez pieczenia)

  • 23 czerwca 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
torcik czekoladowy z kremem i czereśniami
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik czekoladowy z kremem i czereśniami

  • 7 lipca 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.