Strona główna PRZEPISYCIASTACiasta bez pieczenia Sernik czekoladowy z czereśniami (bez pieczenia)

Sernik czekoladowy z czereśniami (bez pieczenia)

przez Joanna | Chocololo
sernik czekoladowy z czereśniami

Sernik czekoladowy z czereśniami (bez pieczenia)

Idealny na letnie dni – Sernik czekoladowy z czereśniami. Herbatnikowy spód z czekoladą, mocno czekoladowa masa serowa i czereśnie w galaretce. Wyborne połączenie. Sernika nie trzeba piec i jest prosty do przygotowania. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy!
sernik czekoladowy z czereśniami

Sernik czekoladowy z czereśniami (bez pieczenia) - wskazówki

Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Czekolada na spód – Gorzka, najlepiej min. 60%,

Czekolada do masy serowej – Gorzka min. 60% i mleczna dobrej jakości.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Ser powinien być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Tężejąca galaretka – to taka galaretka, która już zaczyna się ścinać. Odstawioną do ostygnięcia galaretkę można mieszać od czasu do czasu, po czasie zacznie gęstnieć i podczas mieszania robić się żelowa. Kiedy trochę zgęstnieje i zamieszana będzie zostawiać delikatne nierówności, (jeszcze płynne) to wtedy jest dobry moment żeby wymieszać ją z czereśniami i wylać na ciasto.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

sernik czekoladowy z czereśniami

Sernik czekoladowy z czereśniami (bez pieczenia) - przechowywanie

Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 2-3 dni.

sernik czekoladowy z czereśniami

Smacznego!

sernik czekoladowy z czereśniami

SERNIK CZEKOLADOWY Z CZEREŚNIAMI (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Herbatnikowy spód z czekoladą, mocno czekoladowa masa serowa i czereśnie w galaretce. Wyborne połączenie.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 150 g herbatników
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka kakao

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietanki 36% (schłodzonej)
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Składniki na warstwę czereśniową

  • 450 g czereśni
  • 1 op galaretki wiśniowej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki. Można wysmarować wcześniej tłuszczem żeby papier przywarł.
  • Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i odłożyć.
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
  • Do herbatników dodać masło, wymieszać dokładnie, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku. Następnie wsypać czekoladę i wmieszać ją do masy.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Do miski włożyć ser, wsypać przesiane kakao i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.
  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Śmietankę ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej używając szpatułki.
  • Masę przełożyć na spód, wyrównać i włożyć do lodówki. Po ok. 1 godzinie można przygotować owoce na wierzch.

Przygotowanie galaretki

  • Zagotować wodę, odmierzyć 250 ml wrzątku i wlać do miski. Wsypać całą saszetkę galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Odłożyć do ostudzenia. Galaretkę mieszać co jakiś czas, pilnując momentu gdy zacznie tężeć.
  • Czereśnie umyć i osuszyć. Oderwać ogonki, przekroić na połówki i usunąć pestki. Wsypać owoce do tężejącej galaretki i wymieszać. Wyłożyć całość na masę serową. Sernik schładzać w lodówce min. 6 godzin. Najlepiej całą noc.

Zobacz także:

sernik z kajmakiem i czekoladą 1

Sernik kajmakowy z czekoladą

Sernik kajmakowy z czekoladą to sama słodycz. Masa serowa z dodatkiem kajmaku jest kremowa i delikatna. Łagodnie czuć karmelowy smak. Spód z ciasteczek Oreo i czekoladowa polewa idealnie do siebie pasują. Warto posypać wierzch odrobiną gruboziarnistej soli, wydobędzie ona z deseru jeszcze więcej smaku i słodyczy.

tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami

Tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami (bez pieczenia)

Pyszny i prosty do przygotowania serniczek, w formie eleganckiej tarty. Spód składa się z poruszonych herbatników z masłem. Masa serowa z dodatkiem białej czekolady jest aksamitna, delikatna i kremowa. Do tego duża ilość truskawek w galaretce.

sernik czekoladowy z musem wiśniowym 1

Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)

Pyszny, mocno czekoladowy sernik z musem wiśniowym. Jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga pieczenia. Jedynie trzeba zostawić go na kilka godzin w lodówce, aby dobrze zastygł. Składa się z kruchego, herbatnikowego spodu, gęstej czekoladowej masy serowej i puszystego, kwaskowego musu wiśniowego. Rewelacyjne połączenie.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo