Strona główna PRZEPISYCIASTA Torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

Torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

przez Joanna | Chocololo
torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

Torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

Niezwykle delikatny krem-mus brzoskwiniowy, pomiędzy blatami kokosowego ciasta z białą czekoladą. Całość pokryta kremem z białej czekolady, śmietanki i mascarpone. Myślę, że ten torcik przypadnie Wam do gustu. Jest lekki, w sam raz na lato. Smak kokosa i brzoskwiń jest idealnie zrównoważony. No i ta słodycz białej czekolady… Koniecznie trzeba go spróbować.
torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

Torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą - wskazówki

Prace nad torcikiem najlepiej rozłożyć na 2 dni. Pierwszego upiec ciasto i przełożyć je musem, następnie przez noc schłodzić w lodówce. Następnego dnia ubić krem i udekorować torcik.

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mielone wiórki kokosowe – Polecam, jeżeli macie możliwość zmielić wiórki samodzielnie. Można użyć mąki kokosowej, jednak ona jest bardziej sucha i inaczej chłonie wodę. Dobrej jakości wiórki są lekko wilgotne i aromatyczne. Aby łatwiej i drobniej je zmielić (i aby nie powstała pasta) warto mielić wiórki z częścią mąki (odmierzonej do ciasta).

Mleczko kokosowe – Tłustsze mleczko, ja użyłam o zawartości tłuszczu 19%.

Krem-mus.

Brzoskwinie – Używamy świeżych brzoskwiń. Po obraniu i zblendowaniu owoców na mus, powinno go wyjść 300 ml (tyle też trzeba użyć, nie więcej).

Owoce trzeba obrać ze skórki. W tym celu można je naciąć delikatnie (tylko skórkę) jakbyśmy chcieli przekroić je na ćwiartki. Przygotowane brzoskwinie włożyć do miski i zalać wrzątkiem, po 2-3 minutach skórka powinna łatwo dać się ściągnąć.

Śmietanka i mascarpone – powinny być zimne, prosto z lodówki.

Podczas łączenia musu brzoskwiniowego i ubitej śmietanki z mascarpone można na początku mieć wrażenie, że masy nie chcą się połączyć. Mieszamy cierpliwie dalej (oczywiście delikatnie), po chwili powinna wyjść gładka masa.

Krem z białą czekoladą.

Rozpuszczoną w śmietance czekoladę i mascarpone przed ubijaniem trzeba dobrze schłodzić, najlepiej 12 godzin w lodówce.

Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Torcik należy składać w rancie lub tortownicy. Krem-mus z brzoskwiń jest dość gęsty, ale jednak płynny. Zanim zapniemy dolny blat w obręcz tortownicy warto zabezpieczyć ją papierem do pieczenia lub specjalnym paskiem foliowym do deserów, który łatwo oderwie się od schłodzonego ciasta. Najlepiej użyć specjalnego rantu, który bez problemu można dopasować do średnicy ciasta, która zmienia się nieco podczas pieczenia.

Przepis na tort o średnicy 20 cm, wysokość ok. 6 cm.

torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

Torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą - przechowywanie

Tort przechowywać w lodówce, zabezpieczony przed dostaniem się zapachów (zabezpieczony folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku na  ciasta). Spożyć do 2 dni od momentu złożenia całego torciku.

torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą
torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

Smacznego!

torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

TORCIK BRZOSKWINIOWO-KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Niezwykle delikatny krem-mus brzoskwiniowy pomiędzy blatami kokosowego ciasta z białą czekoladą.
Przepis na tort o średnicy 20 cm, wysokość ok. 6 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 100 g białej czekolady
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 100 g wiórków kokosowych mielonych
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 20 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)

Składniki na krem-mus brzoskwiniowy

  • 4 brzoskwinie (ok. 450-500 gram)
  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej
  • 200 ml śmietanki 36% (zimnej)
  • 125 g mascarpone (zimnego)

Składniki na krem z białą czekoladą

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 100 g mascarpone
  • 70 g białej czekolady

Dodatkowo do dekoracji

  • ¾ szklanki wiórków kokosowych
  • 1 brzoskwinia

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę (20 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe i masło. Kiedy całość będzie gorąca, a masło całkowicie rozpuszczone zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i po chwili wymieszać. Powinien powstać gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • Do miski wsypać przesianą mąkę, zmielone wiórki i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie i odstawić.
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Miksując na niskich obrotach wlewać powoli wystudzoną masę z czekoladą. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
  • Delikatnie, szpatułką wmieszać mieszankę mąki. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 30 minut (do suchego patyczka; ale sprawdzić dopiero po 25 minutach pieczenia).
  • Wyjąć i ostudzić w formie.

Przygotowanie kremu-musu brzoskwiniowego

  • Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki (wcześniej można je naciąć i zalać wrzątkiem). Zblendować 3 brzoskwinie na mus. Powinno wyjść 300ml musu. Jedną obraną brzoskwinie zostawić.
  • Mus podgrzać w garnuszku, aż zacznie się gotować. Zdjąć go z ognia i wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
  • Kiedy galaretka delikatnie zacznie tężeć, ubić śmietankę z mascarpone na puszysty, nieco gęsty krem.
  • Do kremu dodać łyżkę musu i ostrożnie zacząć mieszać szpatułką. Dodawać teraz mus w 3 turach, mieszając delikatnie do połączenia.
  • Pozostałą brzoskwinię pokroić w drobną kosteczkę i dodać do masy.

Składanie ciasta

  • Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Dolny blat umieścić na talerzu/paterze i zapiąć go w obręcz tortownicy wyłożony papierem/folią spożywczą (lub zapiąć w specjalny rant do tortów).
  • Na blat wylać masę brzoskwiniową i wyrównać. Przykryć ją drugim blatem ciasta i włożyć do lodówki na min. 6 godzin, a najlepiej na noc).

Przygotowanie kremu z białej czekolady

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiego sosu. Odstawić do ostudzenia, później schłodzić przez 12 godzin w lodówce (najlepiej całą noc).
  • Następnie schłodzoną masę wlać do miski, dodać mascarpone i ubić na puszysty, gęsty krem.
  • Torcik obłożyć równo kremem (boki i wierzch). Pozostały krem dać do worka z dekoracyjną tylką i udekorować tort. Można boki obsypać wiórkami i udekorować kawałkami brzoskwiń.
  • Tort schłodzić w lodówce jeszcze 2-3 godziny, po tym czasie można go kroić i jeść.

Zobacz także:

ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą 2

Ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą

Truskawki z czekoladą to połączenie niemal idealne. Niemal, bo gdy dodamy do tego zestawu bezę powstaje deser cudowny. Tak myślę, bo ciasto (a może nawet torcik), na które dziś przedstawiam przepis skradło nie tylko moje serce. Ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą to deser elegancki i pełen smaku.

podwójnie czekoladowe ciasto delicja 1

Podwójnie czekoladowe ciasto Delicja

Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy. Bardzo udane połączenie, od którego ciężko się oderwać.

Tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami

Tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami

Bardzo smaczny tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami. Tort składa się z treściwego i aromatycznego ciasta kokosowego z dodatkiem białej czekolady. Do tego krem z mascarpone i śmietanki, również z białą czekoladą. Pomiędzy warstwami pokrojone w plasterki truskawki. Tort jest pyszny.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

2 komentarze

Malwina 13 stycznia 2024 - 18:05

Hej, czy mogę zastąpić czymś wiórki kokosowe?

Reply
Joanna | Chocololo 14 stycznia 2024 - 10:36

Cześć 🙂 Nie, tutaj raczej są jednym z głównych składników, ciężko je zastąpić.

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo