Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

  • 8 lipca 2021
torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą
torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą
Total
129
Shares
4
0
125

Torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

Niezwykle delikatny krem-mus brzoskwiniowy, pomiędzy blatami kokosowego ciasta z białą czekoladą. Całość pokryta kremem z białej czekolady, śmietanki i mascarpone. Myślę, że ten torcik przypadnie Wam do gustu. Jest lekki, w sam raz na lato. Smak kokosa i brzoskwiń jest idealnie zrównoważony. No i ta słodycz białej czekolady… Koniecznie trzeba go spróbować.
torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

Torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą - wskazówki

Prace nad torcikiem najlepiej rozłożyć na 2 dni. Pierwszego upiec ciasto i przełożyć je musem, następnie przez noc schłodzić w lodówce. Następnego dnia ubić krem i udekorować torcik.

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mielone wiórki kokosowe – Polecam, jeżeli macie możliwość zmielić wiórki samodzielnie. Można użyć mąki kokosowej, jednak ona jest bardziej sucha i inaczej chłonie wodę. Dobrej jakości wiórki są lekko wilgotne i aromatyczne. Aby łatwiej i drobniej je zmielić (i aby nie powstała pasta) warto mielić wiórki z częścią mąki (odmierzonej do ciasta).

Mleczko kokosowe – Tłustsze mleczko, ja użyłam o zawartości tłuszczu 19%.

Krem-mus.

Brzoskwinie – Używamy świeżych brzoskwiń. Po obraniu i zblendowaniu owoców na mus, powinno go wyjść 300 ml (tyle też trzeba użyć, nie więcej).

Owoce trzeba obrać ze skórki. W tym celu można je naciąć delikatnie (tylko skórkę) jakbyśmy chcieli przekroić je na ćwiartki. Przygotowane brzoskwinie włożyć do miski i zalać wrzątkiem, po 2-3 minutach skórka powinna łatwo dać się ściągnąć.

Śmietanka i mascarpone – powinny być zimne, prosto z lodówki.

Podczas łączenia musu brzoskwiniowego i ubitej śmietanki z mascarpone można na początku mieć wrażenie, że masy nie chcą się połączyć. Mieszamy cierpliwie dalej (oczywiście delikatnie), po chwili powinna wyjść gładka masa.

Krem z białą czekoladą.

Rozpuszczoną w śmietance czekoladę i mascarpone przed ubijaniem trzeba dobrze schłodzić, najlepiej 12 godzin w lodówce.

Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Torcik należy składać w rancie lub tortownicy. Krem-mus z brzoskwiń jest dość gęsty, ale jednak płynny. Zanim zapniemy dolny blat w obręcz tortownicy warto zabezpieczyć ją papierem do pieczenia lub specjalnym paskiem foliowym do deserów, który łatwo oderwie się od schłodzonego ciasta. Najlepiej użyć specjalnego rantu, który bez problemu można dopasować do średnicy ciasta, która zmienia się nieco podczas pieczenia.

Przepis na tort o średnicy 20 cm, wysokość ok. 6 cm.

torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

Torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą - przechowywanie

Tort przechowywać w lodówce, zabezpieczony przed dostaniem się zapachów (zabezpieczony folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku na  ciasta). Spożyć do 2 dni od momentu złożenia całego torciku.

torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą
torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

Smacznego!

torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą

TORCIK BRZOSKWINIOWO-KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Niezwykle delikatny krem-mus brzoskwiniowy pomiędzy blatami kokosowego ciasta z białą czekoladą.
Przepis na tort o średnicy 20 cm, wysokość ok. 6 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 100 g białej czekolady
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 100 g wiórków kokosowych mielonych
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
  • 20 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)

Składniki na krem-mus brzoskwiniowy

  • 4 brzoskwinie (ok. 450-500 gram)
  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej
  • 200 ml śmietanki 36% (zimnej)
  • 125 g mascarpone (zimnego)

Składniki na krem z białą czekoladą

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 100 g mascarpone
  • 70 g białej czekolady

Dodatkowo do dekoracji

  • ¾ szklanki wiórków kokosowych
  • 1 brzoskwinia

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę (20 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W garnuszku podgrzać mleczko kokosowe i masło. Kiedy całość będzie gorąca, a masło całkowicie rozpuszczone zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i po chwili wymieszać. Powinien powstać gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • Do miski wsypać przesianą mąkę, zmielone wiórki i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie i odstawić.
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Miksując na niskich obrotach wlewać powoli wystudzoną masę z czekoladą. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
  • Delikatnie, szpatułką wmieszać mieszankę mąki. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 30 minut (do suchego patyczka; ale sprawdzić dopiero po 25 minutach pieczenia).
  • Wyjąć i ostudzić w formie.

Przygotowanie kremu-musu brzoskwiniowego

  • Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki (wcześniej można je naciąć i zalać wrzątkiem). Zblendować 3 brzoskwinie na mus. Powinno wyjść 300ml musu. Jedną obraną brzoskwinie zostawić.
  • Mus podgrzać w garnuszku, aż zacznie się gotować. Zdjąć go z ognia i wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
  • Kiedy galaretka delikatnie zacznie tężeć, ubić śmietankę z mascarpone na puszysty, nieco gęsty krem.
  • Do kremu dodać łyżkę musu i ostrożnie zacząć mieszać szpatułką. Dodawać teraz mus w 3 turach, mieszając delikatnie do połączenia.
  • Pozostałą brzoskwinię pokroić w drobną kosteczkę i dodać do masy.

Składanie ciasta

  • Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Dolny blat umieścić na talerzu/paterze i zapiąć go w obręcz tortownicy wyłożony papierem/folią spożywczą (lub zapiąć w specjalny rant do tortów).
  • Na blat wylać masę brzoskwiniową i wyrównać. Przykryć ją drugim blatem ciasta i włożyć do lodówki na min. 6 godzin, a najlepiej na noc).

Przygotowanie kremu z białej czekolady

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiego sosu. Odstawić do ostudzenia, później schłodzić przez 12 godzin w lodówce (najlepiej całą noc).
  • Następnie schłodzoną masę wlać do miski, dodać mascarpone i ubić na puszysty, gęsty krem.
  • Torcik obłożyć równo kremem (boki i wierzch). Pozostały krem dać do worka z dekoracyjną tylką i udekorować tort. Można boki obsypać wiórkami i udekorować kawałkami brzoskwiń.
  • Tort schłodzić w lodówce jeszcze 2-3 godziny, po tym czasie można go kroić i jeść.

Zobacz także:

ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą 2

Ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą

Truskawki z czekoladą to połączenie niemal idealne. Niemal, bo gdy dodamy do tego zestawu bezę powstaje deser cudowny. Tak myślę, bo ciasto (a może nawet torcik), na które dziś przedstawiam przepis skradło nie tylko moje serce. Ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą to deser elegancki i pełen smaku.

podwójnie czekoladowe ciasto delicja 1

Podwójnie czekoladowe ciasto Delicja

Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy. Bardzo udane połączenie, od którego ciężko się oderwać.

Tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami

Tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami

Bardzo smaczny tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami. Tort składa się z treściwego i aromatycznego ciasta kokosowego z dodatkiem białej czekolady. Do tego krem z mascarpone i śmietanki, również z białą czekoladą. Pomiędzy warstwami pokrojone w plasterki truskawki. Tort jest pyszny.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

.

Instagram

Pinterest

Total
129
Shares
Udostępnij 4
Przypnij 125
Tweet 0
Poprzedni artykuł
muffinki z czekoladą i kruszonką
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki z czekoladą i kruszonką

  • 5 lipca 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
torcik czekoladowo-porzeczkowy
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Torcik czekoladowo-porzeczkowy

  • 12 lipca 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności