Świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną
Jeśli pamiętacie i lubicie kruche ciasteczka pomarańczowe, to świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną są właśnie dla Was. A jeśli nie znacie… i tak koniecznie sprawdźcie ten przepis. A jest naprawdę prosty i pyszny. Ciasta są kruche, pachną pomarańczą i odrobinę cynamonem. Zanurzone do połowy w czekoladzie i posypane orzechami wyglądają i smakują wspaniale.
Świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną - wskazówki
Masło i żółtka jaj powinny być w temperaturze pokojowej.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Czekolada – Najlepiej gorzka lub wymieszajcie gorzką z mleczną w proporcji pół na pół. Sama mleczna może być zbyt słodka. Ja użyłam deserowej – mlecznej dostępnej w niektórych sklepach.
Żurawina – Suszona, słodzona żurawina. Może być słodzona cukrem trzcinowym lub sokiem jabłkowym.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki, musi się dobrze schłodzić. Minimum 3 godziny, ale najlepiej zostawić je na noc w lodówce. Dobrze się uformuje i przegryzie aromatem pomarańczowej skórki.
Jeśli chcesz zobaczyć dokładnie, jak ma wyglądać taki wałeczek, zajrzyj do przepisu na ciastka pomarańczowe, są tam zdjęcia.
Kiedy ciasto się schłodzi kroimy je w plasterki o grubości 0,7-1 cm grubości. Jeśli zrobicie cieńsze to czas pieczenia trzeba skrócić o ok. 2-3 minuty. Obserwować ciasteczka, mają się zrumienić na brzegach. Jeśli grubsze, to wtedy czas trzeba wydłużyć, ale ciastka mogą się zrumienić, a być w środku miękkie.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.
Świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną - przechowywanie
Polane czekoladą ciasteczka przechowywać w lodówce (z lodówki są bardzo dobre), w szczelnym pojemniku, do 4-5 dni.
Bez czekolady mogą pozostać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku do 7 dni.
Smacznego!
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 100 g masła (miękkiego)
- 180 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 2 żółtka (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru pudru
- 80 g żurawiny suszonej
- ½ łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z dużej pomarańczy
- 50-60 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę wymieszać z kakao i cynamonem, odłożyć.
- W misce utrzeć (mikser; końcówki do ubijania) masło z cukrem pudrem.
- Dodawać kolejno po żółtku, ciągle miksując. Następnie dodać skórkę z pomarańczy.
- Miksując na najmniejszych obrotach dodać mąkę z kakao i cynamonem. Miksować do połączenia się składników. Ciasto powinno być jednolite, lekko puszyste. Wmieszać do niego żurawinę.
- Ciasto będzie delikatne i miękkie. Bardzo ostrożnie przenieść je na wcześniej przygotowany kawałek folii spożywczej formując z niego wałeczek (średnica 5-6 cm). Uformowany wałeczek zawinąć w folię i schować do lodówki na min. 3 godziny, najlepiej na noc.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Schłodzony wałeczek pokroić ostrym nożem na plasterki o grubość 0,7-1 cm. Ułożyć je na blaszce w odstępach (ciastka trochę urosną; podzielić pieczenie na 2 tury). Pozostałe plasterki zostawić na drugą turę pieczenia i schować do lodówki.
- Ciastka piec 15 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce na 5 minut. Po tym czasie przenieść je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej ciasteczka do połowy. Nadmiar czekolady ze spodu ciastek zebrać nożem. Układać ciastka spodem z mniejszą ilością czekolady na tacy/talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Posypać orzechami i zostawić do zastygnięcia czekolady.