Słonecznikowiec

przez Joanna | Chocololo
słonecznikowiec 3a

Słonecznikowiec

Wyjątkowe i pyszne ciasto na każda okazję. Słonecznikowiec łączy w sobie wszystko co najlepsze. Czekoladowe ciasto, a pomiędzy nim krem z kajmaku i prażony, karmelowy słonecznik. Całość polana gorzką czekoladą i ozdobiona bitą śmietaną z mascarpone. Myślę, że nikt kogo poczęstujecie smakowitym kawałkiem Słonecznikowca nie będzie zawiedziony i Wam również przypadnie do gustu.
słonecznikowiec 4

Słonecznikowiec - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Zarówno do ciasta i polewy najlepiej użyć gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 60%

Cukier do słonecznika – Można użyć białego cukru, jednak brązowy doda mocniej karmelowego smaku.

Masło i kajmak (do kremu) – Powinny być w temperaturze pokojowej.

Blaty można nasączyć kawą, ale nie jest to konieczne. Wystarczy pół filiżanki mocnej, ostudzonej kawy.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21)

słonecznikowiec

Słonecznikowiec - przechowywanie

Przechowywać w szczelnym pojemniku lub w blaszce zabezpieczonej folią. W lodówce. Spożyć do 3-4 dni.

słonecznikowiec 2a
Smacznego!
słonecznikowiec 3a

SŁONECZNIKOWIEC

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowe ciasto, a pomiędzy nim krem z kajmaku i prażony, karmelowy słonecznik. Całość polana gorzką czekoladą i ozdobiona bitą śmietaną.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28x23 cm. (wymiary spodu 25x21)

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 130 g masła
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia

  • ½ filiżanki mocnej kawy

Składniki na słonecznik prażony

  • 250 g słonecznika (łuskanego)
  • 80 g cukru brązowego
  • 70 g masła
  • 60 ml śmietanki 30-36%

Składniki na krem kajmakowy

  • 200 g masła (miękkie, temp. pokojowa)
  • 510 g masy kajmakowej (temp. pokojowa)
  • słonecznik prażony (ilość jak z przepisu powyżej)

Składnik na polewę czekoladową

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietanki 36%

Do dekoracji (opcjonalnie)

  • 100 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)
  • 50 g mascarpone (mocno schłodzone)
  • 1 łyżka cukru pudru (czubata)
  • 2 łyżki prażonego słonecznika (zabrać z tego, który dajemy do masy kajmakowej)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku roztopić masło, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić do wystudzenia.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić.
  • Jajka utrzeć z cukrem (mikserem, końcówki do ubijania) na puszystą, jasną masę. Zajmie to kilka minut.
  • Do masy jajecznej powoli, miksując na wolnych obrotach (w kilku turach) wlewać małym strumieniem ostudzoną czekoladę. Gdy tylko składniki dobrze się połączą skończyć miksować.
  • W trzech turach przesiać do masy mąkę z kakao i proszkiem. Bardzo delikatnie wmieszać szpatułką.
  • Przelać ciasto do formy, wyrównać. Piec 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić w formie.

Przygotowanie słonecznika prażonego

  • Blachę (taką na wyposażeniu piekarnika) wyjąć i wyłożyć papierem, zostawić z boku, nie wkładać do piekarnika.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • W garnuszku podgrzać razem masło, cukier i śmietankę. Gdy cukier się rozpuści, całość ładnie połączy wsypać słonecznik i gotować jeszcze 2 minuty.
  • Wyłożyć równomiernie słonecznik na przygotowaną blachę i piec 15-20 minut, aż stanie się złoty i rumiany.
  • Wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Następnie połamać taflę na kawałki i posiekać na kawałki.

Przygotowanie kremu

  • W misce utrzeć (mikserem, końcówki do ubijania) masło, aż zrobi się jaśniejsze. Następnie ucierając dodawać stopniowo kajmak.
  • Do masy dodać pokruszony słonecznik. Wcześniej dwie łyżki słonecznika odłożyć do dekoracji. Słonecznik delikatnie wieszać szpatułką.

Złożenie ciasta i polewa czekoladowa

  • Ciasto przeciąć na dwa jednakowe blaty. Położyć pierwszy blat na tacy, można też ciasto złożyć w blaszce. Nasączyć kawą.
  • Wyłożyć na blat krem ze słonecznikiem i rozprowadzić równomiernie. Przykryć drugim blatem. Drugi blat położyć wierzchem do dołu, nasączyć pozostałą kawą. Lekko docisnąć i wyrównać boki.
  • Włożyć ciasto do lodówki na 2-3 godziny.
  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać aż się rozpuści.
  • Czekoladą polać wierzch ciasta i wyrównać. Wstawić na min. godzinę do lodówki. Po tym czasie można ozdobić ciasto śmietanką ubitą razem z mascarpone i cukrem pudrem. Posypać pozostawionym słonecznikiem i kroić na kawałki.

Zobacz także:

sernik z kajmakiem i czekoladą 1

SERNIK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ

Sernik kajmakowy z czekoladą to sama słodycz. Masa serowa z dodatkiem kajmaku jest kremowa i delikatna. Łagodnie czuć karmelowy smak. Spód z ciasteczek Oreo i czekoladowa polewa idealnie do siebie pasują. Warto posypać wierzch odrobiną gruboziarnistej soli, wydobędzie ona z deseru jeszcze więcej smaku i słodyczy.

brownie z masłem orzechowym 1

BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi.

czekoladowe ciasto toffi z bezami a

CZEKOLADOWE CIASTO TOFFI Z BEZAMI

Czekoladowe ciasto toffi z bezami to kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, śmietankowy krem budyniowy, krem z krówek, a na samej górze beziki i wiórki czekoladowe. Całkiem pyszne połączenie!

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo