Słonecznikowiec

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Zarówno do ciasta i polewy najlepiej użyć gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 60%
Cukier do słonecznika – Można użyć białego cukru, jednak brązowy doda mocniej karmelowego smaku.
Masło i kajmak (do kremu) – Powinny być w temperaturze pokojowej.
Blaty można nasączyć kawą, ale nie jest to konieczne. Wystarczy pół filiżanki mocnej, ostudzonej kawy.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21)
Przechowywać w szczelnym pojemniku lub w blaszce zabezpieczonej folią. W lodówce. Spożyć do 3-4 dni.
Sernik kajmakowy z czekoladą to sama słodycz. Masa serowa z dodatkiem kajmaku jest kremowa i delikatna. Łagodnie czuć karmelowy smak. Spód z ciasteczek Oreo i czekoladowa polewa idealnie do siebie pasują. Warto posypać wierzch odrobiną gruboziarnistej soli, wydobędzie ona z deseru jeszcze więcej smaku i słodyczy.
Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi.
Czekoladowe ciasto toffi z bezami to kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, śmietankowy krem budyniowy, krem z krówek, a na samej górze beziki i wiórki czekoladowe. Całkiem pyszne połączenie!
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.