Strona główna PRZEPISYCIASTACiasta drożdżowe Bułeczki mleczne z kawałkami czekolady

Bułeczki mleczne z kawałkami czekolady

przez Joanna | Chocololo
bułeczki mleczne z kawałkami czekolady

Bułeczki mleczne z kawałkami czekolady

Drożdżowe bułeczki to wypiek idealny na śniadanie lub słodki podwieczorek. Kto odmówi takiej bułeczki z kawą lub gorącym kakao? Pyszności. Bułeczki mleczne z kawałkami czekolady są puchate, mięciutkie i aromatyczne. Zachowują świeżość także następnego dnia, nie robią się suche i niesmaczne.
bułeczki mleczne z kawałkami czekolady 1

Bułeczki mleczne z kawałkami czekolady - wskazówki

Ciasto – Ciasto najlepiej wyrobić mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić ręcznie, ale zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.

Jajka  Nie jest to konieczne, ale warto żeby jajka były w temperaturze pokojowej. Można włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Można użyć mlecznej lub gorzkiej. Użyłam mlecznej, w cieście nie ma dużo cukru więc mleczna czekolada dodaje słodyczy.

Dodawanie czekolady do ciasta jest dość trudne, ciasto jest miękkie i elastyczne. Trzeba uważać, żeby czekolada się nie roztopiła, choć część na pewno się lekko rozpuści i powstanie marmurkowy wzorek.

Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie, aby z łatwością połączyło się pod koniec wyrabiania z ciastem.

Składniki na ok. 16 bułeczek.

bułeczki mleczne z kawałkami czekolady 2

Bułeczki mleczne z kawałkami czekolady - przechowywanie

Bułeczki najlepsze są zaraz po upieczeniu, jednak następnego dnia też są pyszne. Należy je przechowywać w szczelnym pojemniku lub woreczku spożywczym. W temperaturze pokojowej, do 2-3 dni. Przed podaniem można przez 2-3 minuty podpiec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Mleczne bułeczki można mrozić, wystarczy zapakować je osobno w woreczki lub folię spożywczą. Mrozić do 3 miesięcy. Po wyjęciu z zamrażarki podpiec bułeczki w piekarniku. Aby były miękkie można wcześniej położyć na nie kawałeczek masła lub delikatnie nasączyć mlekiem.

bułeczki mleczne z kawałkami czekolady 3
Smacznego!
bułeczki mleczne z kawałkami czekolady

BUŁECZKI MLECZNE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Joanna | chocololo.pl
Bułeczki mleczne z kawałkami czekolady są puchate, mięciutkie i aromatyczne. Zachowują świeżość także następnego dnia, nie robią się suche i niesmaczne.
Przepis na ok. 16 bułeczek.

SKŁADNIKI
  

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 270 ml mleka
  • 50 g cukru (drobnego)
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 80 g masła (miękkiego)
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 3 żółtka
  • 7 g drożdży suszonych (instant)
  • szczypta soli
  • 150 g czekolady mlecznej

Do posmarowania bułeczek

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE
 

  • Mleko podgrzać w garnuszku, ma być ciepłe ale nie gorące.
  • Do miski przesiać mąkę, wsypać cukry, szczyptę soli i drożdże, wymieszać. Dodać żółtka i zacząć wyrabiać ciasto mikserem, dolewając powoli mleko. Ciasto wyrabiać 5-6 minut (mikser, końcówki-haki).
  • Dolać olej, wyrabiać aż całkowicie się wchłonie, następnie stopniowo dodawać miękkie masło i ciągle wyrabiać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.
  • Samo wyrabianie ciasta mikserem z hakami zajmie ok. 12-15 minut.
  • Z ciasta uformować kulę i włożyć do podsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Podwoi swoją objętość.
  • Po tym czasie czekoladę pokroić w kosteczkę. Ciasto zagnieść delikatnie w misce i wsypać czekoladę. Uważając, aby czekolada zbytnio się nie roztopiła, połączyć ją z ciastem.
  • Blachę (taką na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem.
  • Ciasto poporcjować na kawałki o wadzie około 60-70 gram. Uformować z niego kulki i lekko rolować w dłoniach, aby nabrały podłużnego kształtu. Układać w odstępach na blaszce.
  • Bułeczki ponacinać ostrym nożem, 3 nacięcia na bułeczkę.
  • Przykryć bułeczki czystą ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 25-30 minut.
  • W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
  • Gdy bułeczki ponownie wyrosną, roztrzepać żółtko z mlekiem i posmarować je dokładnie. Piec 20-25 minut, aż dobrze urosną i ładnie zbrązowieją.

Zobacz także:

bułeczki z masłem orzechowym i czekoladą

BUŁECZKI Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ

Miękkie i puszyste, zawijane bułeczki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady. Polane dodatkową porcją czekolady i obsypane orzeszkami ziemnymi. Idealna propozycja na śniadanie, zarówno pierwsze jak i drugie. Pyszne zaraz po upieczeniu, jeszcze cieplutkie.

drożdżówki ze śliwkami i czekoladą 1

DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

Słodkie bułeczki ze śliwkami i kruszonką to klasyka. Mamy jesień, piękne śliwki wysypują się z koszy w warzywniakach, więc po prostu trzeba z nich korzystać. Drożdżówki są puchate, słodziutkie i podkręcone czekoladą. Idealne.

tort naleśnikowy z czekoladowym twarożkiem 1

TORT NALEŚNIKOWY Z CZEKOLADOWYM TWAROŻKIEM

Jeżeli szukacie innego pomysłu na naleśniki, może wypróbujecie przepis na naleśnikowy tort? Wygląda pięknie i elegancko na stole. Można przyozdobić go różnymi owocami.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo