Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie

  • 6 września 2022
sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie
sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie
Total
83
Shares
9
0
74

Sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie

Niewielki sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie, którego słodycz przełamuje dodatek syropu malinowego. Pieczony w kąpieli wodnej, przez co ładnie zachowuje swój kształt i jest wilgotny. Jest też delikatny, choć nie jest to lekki i bardzo puszysty sernik. W każdym razie jest naprawdę smaczny, w końcu łączy w sobie trzy pyszne składniki: maliny, kokos i białą czekoladę. Syrop przygotowujemy sami, blendując i przecierając maliny przez sitko, a później redukujemy je na małym ogniu o połowę, aby były odpowiednio gęste. Poza smakiem, malinowy syrop wygląda ślicznie gdy zrobicie nim wzorki na wierzchu.
sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie

Sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie - wskazówki

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.

Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.

Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.

Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.


Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Czekolada – Biała czekolada, dobrej jakości.

Budyń – Waniliowy budyń, może być z cukrem.

Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.

sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie

Sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie - przechowywanie

W lodówce, w tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Przechowywać do 3 max 4 dni.

sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie

Smacznego!

sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ NA KOKOSOWYM SPODZIE

Joanna | chocololo.pl
Niewielki sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie, którego słodycz przełamuje dodatek syropu malinowego.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 40 g masła (zimnego)
  • 25 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na masę serową

  • 260 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 160 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady białej
  • 20 g budyniu śmietankowego (w proszku)

Składniki na syrop malinowy

  • 200 g malin
  • 1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie syropu

  • Maliny umyć, osuszyć i zblendować na mus. Przetrzeć przez sito i wlać do garnuszka. Wsypać cukier i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż płyn zredukuje się prawie o połowę, będzie gęsty i błyszczący. Odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie spodu

  • Przygotować tortownicę, wyłożyć dno papierem do pieczenia i zabezpieczyć z zewnątrz folią aluminiową (przygotować do kąpieli wodnej).
  • Do miski wsypać mąkę, wiórki, cukry i pokrojone w kostkę, zimne masło. Szybko zagnieść składniki do powstania kruszonki.
  • Wysypać kruszonkę na spód tortownicy i ulepić równy, zbity spód. Schłodzić w lodówce przez 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni C.
  • Schłodzony spód podpiec przez 12-15 minut, aż będzie rumiany. Wyjąć z piekarnika. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni C.

Przygotowanie masy serowej

  • Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, mascarpone i proszek budyniowy. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wmieszać do masy serowej. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej przy pomocy szpatułki.
  • Masę serową wylać na upieczony spód (może być gorący).
  • Na wierzchu łyżeczką wylać syrop malinowy (w różnych miejscach) i przy pomocy patyczka zrobić wzorki.
  • Nastawić cały czajnik wody. Formę włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem. Całość włożyć do piekarnika.
  • Piec sernik ok. 70 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce kilka godzin.

Zobacz także:

sernikobrownie z malinami
sernikobrownie z malinami
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
sernik z białą czekoladą
sernik z białą czekoladą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
83
Shares
Udostępnij 9
Przypnij 74
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • maliny
  • mascarpone
  • twaróg
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
kruche babeczki ze śliwkami, kremem czekoladowym i bezą
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • BEZY
  • PRZEPISY

Kruche babeczki ze śliwkami, kremem czekoladowym i bezą

  • 1 września 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)
  • Ciasta kruche i tarty
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)

  • 9 września 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.