Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Ciasta kruche i tarty
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)

  • 9 września 2022
tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)
tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)
Total
106
Shares
7
0
99

Tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)

Tarta prosta i ekspresowa do przygotowania, w dodatku z pysznym czekoladowym musem i dużą ilością malin. Spód przygotowany jest z herbatników z masłem, mus ze śmietanki i czekolady. To naprawdę smaczna i prosta tarta. Przygotowanie zajmuje 20 minut i wystarczą 2-3 godziny chłodzenia aby można było ją kroić. Oczywiście najlepsza jest na następny dzień, kiedy całkowicie się ochłodzi i stężeje. Sama jednak kroiłam ją po 2 godzinach spędzonych w lodówce, mus był puszysty i dobrze się kroił. Ponadto nie jest potrzebna forma do tarty, wystarczy tortownica. Same plusy i same pyszności.
tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)

Tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i pyszna) - wskazówki

Herbatniki – Zwykłe maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Przygotowane okruszki z masłem trzeba wysypać na spód tortownicy i dnem szklanki delikatnie wyklepać spód i boki na wysokość 3 cm. Włożyć tortownicę do lodówki na czas przygotowywania musu czekoladowego.

Czekolada – Gorzka 60-80 % i mleczna dobrej jakości.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Czekoladę trzeba roztopić w kąpieli wodnej i całkowicie ostudzić w temperaturze pokojowej, ale powinna pozostać płynna.

Ubitą śmietankę mieszamy z roztopioną czekoladą bardzo delikatnie i z wyczuciem, ale dość energicznie, aby nie powstały grudki czekolady. Najpierw łyżkę ubitej śmietany trzeba wmieszać do czekolady, po chwili wmieszać drugą i po tym dać czekoladę do reszty ubitej śmietany. Wmieszać ją szpatułką, ostrożnie, aby piana za bardzo nie opadła i nie było smug.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)

Tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka) - przechowywanie

Tartę przechowywać w formie, zabezpieczoną folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)

Smacznego!

tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)

TARTA Z MUSEM CZEKOLADOWYM I MALINAMI (PROSTA I SZYBKA)

Joanna | chocololo.pl
Tarta prosta i ekspresowa do przygotowania, w dodatku z pysznym czekoladowym musem i dużą ilością malin.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 200 g herbatników
  • 60 g masła

Składniki na mus czekoladowy

  • 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • ok. 250 g malin

PRZYGOTOWANIE
 

  • Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki.
  • Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami. Wysypać je do formy i wyklepać równo dno i boki na wysokość 3 cm. Najlepiej zrobić to dnem szklanki i ubić okruszki dość mocno.
  • Przygotowaną formę schować do lodówki na czas przygotowania musu.
  • Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, odłożyć do ostudzenia.
  • Śmietankę ubić ze szczyptą soli aż będzie gęsta i puszysta (mikser; końcówki do ubijania).
  • Łyżkę śmietany wmieszać delikatnie, ale energicznie do czekolady, po chwili wmieszać drugą łyżkę, następnie całą czekoladę przełożyć do śmietany i delikatnie wymieszać całość szpatułką.
  • Gotowy mus przełożyć na przygotowany spód i wyrównać, na wierzchu ułożyć umyte i osuszone maliny. Tartę schłodzić przez min. 2-3 godziny przed krojeniem.

Zobacz także:

czekoladowa gruszotka z budyniem
czekoladowa gruszotka z budyniem
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
tarta bounty bez pieczenia
tarta bounty bez pieczenia

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
106
Shares
Udostępnij 7
Przypnij 99
Tweet 0
Podobne składniki
  • herbatniki
  • maliny
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie

  • 6 września 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem

  • 13 września 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

  1. McMejs pisze:
    5 grudnia 2022 o 21:30

    Przepis rewelacyjny! Jak dlugo krem (bez malin) bedzie dobry do zjedzenia, jesli oczywiscie bedzie przechowywany w lodowce?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      6 grudnia 2022 o 11:54

      Dziękuję bardzo, tak samo, to jednak ubita śmietana więc zalecałabym do 3 dni 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.