Strona główna PRZEPISYCIASTACiasta kruche i tarty Tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)

Tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)

przez Joanna | Chocololo
tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)

Tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)

Tarta prosta i ekspresowa do przygotowania, w dodatku z pysznym czekoladowym musem i dużą ilością malin. Spód przygotowany jest z herbatników z masłem, mus ze śmietanki i czekolady. To naprawdę smaczna i prosta tarta. Przygotowanie zajmuje 20 minut i wystarczą 2-3 godziny chłodzenia aby można było ją kroić. Oczywiście najlepsza jest na następny dzień, kiedy całkowicie się ochłodzi i stężeje. Sama jednak kroiłam ją po 2 godzinach spędzonych w lodówce, mus był puszysty i dobrze się kroił. Ponadto nie jest potrzebna forma do tarty, wystarczy tortownica. Same plusy i same pyszności.
tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)

Tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i pyszna) - wskazówki

Herbatniki – Zwykłe maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Przygotowane okruszki z masłem trzeba wysypać na spód tortownicy i dnem szklanki delikatnie wyklepać spód i boki na wysokość 3 cm. Włożyć tortownicę do lodówki na czas przygotowywania musu czekoladowego.

Czekolada – Gorzka 60-80 % i mleczna dobrej jakości.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Czekoladę trzeba roztopić w kąpieli wodnej i całkowicie ostudzić w temperaturze pokojowej, ale powinna pozostać płynna.

Ubitą śmietankę mieszamy z roztopioną czekoladą bardzo delikatnie i z wyczuciem, ale dość energicznie, aby nie powstały grudki czekolady. Najpierw łyżkę ubitej śmietany trzeba wmieszać do czekolady, po chwili wmieszać drugą i po tym dać czekoladę do reszty ubitej śmietany. Wmieszać ją szpatułką, ostrożnie, aby piana za bardzo nie opadła i nie było smug.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)

Tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka) - przechowywanie

Tartę przechowywać w formie, zabezpieczoną folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)

Smacznego!

tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)

TARTA Z MUSEM CZEKOLADOWYM I MALINAMI (PROSTA I SZYBKA)

Joanna | chocololo.pl
Tarta prosta i ekspresowa do przygotowania, w dodatku z pysznym czekoladowym musem i dużą ilością malin.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
4 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 200 g herbatników
  • 60 g masła

Składniki na mus czekoladowy

  • 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • ok. 250 g malin

PRZYGOTOWANIE
 

  • Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki.
  • Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami. Wysypać je do formy i wyklepać równo dno i boki na wysokość 3 cm. Najlepiej zrobić to dnem szklanki i ubić okruszki dość mocno.
  • Przygotowaną formę schować do lodówki na czas przygotowania musu.
  • Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, odłożyć do ostudzenia.
  • Śmietankę ubić ze szczyptą soli aż będzie gęsta i puszysta (mikser; końcówki do ubijania).
  • Łyżkę śmietany wmieszać delikatnie, ale energicznie do czekolady, po chwili wmieszać drugą łyżkę, następnie całą czekoladę przełożyć do śmietany i delikatnie wymieszać całość szpatułką.
  • Gotowy mus przełożyć na przygotowany spód i wyrównać, na wierzchu ułożyć umyte i osuszone maliny. Tartę schłodzić przez min. 2-3 godziny przed krojeniem.

Zobacz także:

czekoladowa gruszotka z budyniem
czekoladowa gruszotka z budyniem
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
tarta bounty bez pieczenia
tarta bounty bez pieczenia

Obserwuj Chocololo:

You may also like

4 komentarze

McMejs 5 grudnia 2022 - 21:30

Przepis rewelacyjny! Jak dlugo krem (bez malin) bedzie dobry do zjedzenia, jesli oczywiscie bedzie przechowywany w lodowce?

Reply
Joanna | Chocololo 6 grudnia 2022 - 11:54

Dziękuję bardzo, tak samo, to jednak ubita śmietana więc zalecałabym do 3 dni 🙂 Pozdrawiam!

Reply
Marta 8 października 2023 - 20:41

4 stars
Mus przepyszny, świetnie pasuje do malin. Czy jednak proporcje na spód są właściwe? Przy tej ilości masła herbatniki nie są nawet wilgotne, za nic nie chcą się zlepić i nie da się wyciągnąć musu razem ze spodem, bo okruszki nie trzymają się razem.

Reply
Joanna | Chocololo 9 października 2023 - 11:19

Tak, proporcje są ok. Herbatniki mają być dobrze zmielone i trochę wilgotno-tłustawe (od masła), ale nie będą się lepić. Może to być zależne od rodzaju herbatników, które bardziej chłonęły roztopione masło lub za mało ubity spód. To mocne ubicie spodu, poprzez dociskanie np. szklanką jest najważniejsze. Pozdrawiam serdecznie:-)

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo