Tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)

Herbatniki – Zwykłe maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Przygotowane okruszki z masłem trzeba wysypać na spód tortownicy i dnem szklanki delikatnie wyklepać spód i boki na wysokość 3 cm. Włożyć tortownicę do lodówki na czas przygotowywania musu czekoladowego.
Czekolada – Gorzka 60-80 % i mleczna dobrej jakości.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Czekoladę trzeba roztopić w kąpieli wodnej i całkowicie ostudzić w temperaturze pokojowej, ale powinna pozostać płynna.
Ubitą śmietankę mieszamy z roztopioną czekoladą bardzo delikatnie i z wyczuciem, ale dość energicznie, aby nie powstały grudki czekolady. Najpierw łyżkę ubitej śmietany trzeba wmieszać do czekolady, po chwili wmieszać drugą i po tym dać czekoladę do reszty ubitej śmietany. Wmieszać ją szpatułką, ostrożnie, aby piana za bardzo nie opadła i nie było smug.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Tartę przechowywać w formie, zabezpieczoną folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Przepis rewelacyjny! Jak dlugo krem (bez malin) bedzie dobry do zjedzenia, jesli oczywiscie bedzie przechowywany w lodowce?
Dziękuję bardzo, tak samo, to jednak ubita śmietana więc zalecałabym do 3 dni 🙂 Pozdrawiam!