Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Boże Narodzenie
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną

  • 2 grudnia 2021
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
Total
728
Shares
11
0
717

Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną

Wyśmienity deser. Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną jest delikatny, kremowy i pyszny. Spód i boki zrobione są z korzennych ciastek, które idealnie komponują się z pomarańczową masą serową. Na wierzchu krem z białej czekolady, ozdobi sernik i będzie smacznym dodatkiem. Do tego koniecznie cierpka i kwaśna konfitura z żurawiny, która przełamie słodkość białej czekolady. Jej obecność jest po prostu obowiązkowa. Pycha.
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną

Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną - wskazówki

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.

Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.

Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.

Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.

Masa serowa.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Czekolada – Biała czekolada, dobrej jakości.

Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Spód.

Ciastka – kruche, korzenne ciasteczka.

Jeżeli nie posiadacie malaksera, można ciastka włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Tortownicę wysypujemy okruszkami wymieszanym z masłem. Wysypujemy spód i boki na wysokość ok 3-4 cm i równo ubijamy np. szklanką.

Krem z białą czekoladą.

Warto przygotować krem do sernika, chociaż będzie on pyszny zarówno gdy podamy go tylko z konfiturą żurawinową. Do ozdoby sernika można użyć bitej śmietany lub przygotować krem z białą czekoladą.

Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Przepis na tortownicę 20 cm.

sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną

Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną - przechowywanie

Sernik przechowywać w pojemniku lub w tortownicy, zabezpieczony folią spożywczą. W lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.

sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną

Smacznego!

sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną

SERNIK POMARAŃCZOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ

Joanna | chocololo.pl
Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną jest delikatny, kremowy i pyszny.
Przepis na tortownicę 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 250 g ciasteczek korzennych
  • 70 g masła

Składniki na masę serową

  • 400 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 300 g białej czekolady
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • skórka otarta z 2 dużych pomarańczy

Składniki na krem z białej czekolady*

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 60 g czekolady
  • 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)

Dodatkowo

  • mały słoiczek konfitury z żurawiny

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
  • Połamane ciasteczka umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
  • Masło roztopić w garnuszku, lekko ostudzić. Do ciastek dodać masło, wymieszać dokładnie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
  • Przygotowaną masą wyłożyć dokładnie spód i boki tortownicy. Dobrze uklepać okruszki na dnie i boki na wysokość 3-4 cm.

Przygotowanie masy serowej

  • Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, skórkę pomarańczową, jajka i mascarpone. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Masę wylać na przygotowany spód.
  • Nastawić cały czajnik wody. Formę włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Piec sernik ok. 70-80 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, a najlepiej przez noc.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą. Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2 minut).
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzony sernik. Podawać każdy kawałek sernika z dużą łyżką konfitury żurawinowej.

WSKAZÓWKI

* Z podanych składników wychodzi spora ilość kremu. Wystarczy na wysokie, kremowe ozdoby, nawet na małą, dodatkową porcję na talerzyku przy kawałku sernika.
 

Zobacz także:

sernik dyniowy z czekoladą
sernik dyniowy z czekoladą
korzenne trufle dyniowe
korzenne trufle dyniowe
Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą
Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
728
Shares
Udostępnij 11
Przypnij 717
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • mascarpone
  • pomarańcze
  • śmietana kremówka
  • twaróg
  • żurawina
Poprzedni artykuł
pomarańczowe ciastka brownie
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Pomarańczowe ciastka brownie

  • 30 listopada 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
szybki piernik polany czekoladą
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Szybki piernik polany czekoladą

  • 7 grudnia 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności