Strona główna PRZEPISYOKAZJEBoże Narodzenie Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną

Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną

przez Joanna | Chocololo
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną

Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną

Wyśmienity deser. Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną jest delikatny, kremowy i pyszny. Spód i boki zrobione są z korzennych ciastek, które idealnie komponują się z pomarańczową masą serową. Na wierzchu krem z białej czekolady, ozdobi sernik i będzie smacznym dodatkiem. Do tego koniecznie cierpka i kwaśna konfitura z żurawiny, która przełamie słodkość białej czekolady. Jej obecność jest po prostu obowiązkowa. Pycha.
sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną

Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną - wskazówki

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.

Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.

Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.

Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.

Masa serowa.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Czekolada – Biała czekolada, dobrej jakości.

Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Spód.

Ciastka – kruche, korzenne ciasteczka.

Jeżeli nie posiadacie malaksera, można ciastka włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Tortownicę wysypujemy okruszkami wymieszanym z masłem. Wysypujemy spód i boki na wysokość ok 3-4 cm i równo ubijamy np. szklanką.

Krem z białą czekoladą.

Warto przygotować krem do sernika, chociaż będzie on pyszny zarówno gdy podamy go tylko z konfiturą żurawinową. Do ozdoby sernika można użyć bitej śmietany lub przygotować krem z białą czekoladą.

Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Przepis na tortownicę 20 cm.

sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną

Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną - przechowywanie

Sernik przechowywać w pojemniku lub w tortownicy, zabezpieczony folią spożywczą. W lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.

sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną

Smacznego!

sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną

SERNIK POMARAŃCZOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ

Joanna | chocololo.pl
Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną jest delikatny, kremowy i pyszny.
Przepis na tortownicę 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 250 g ciasteczek korzennych
  • 70 g masła

Składniki na masę serową

  • 400 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 300 g białej czekolady
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • skórka otarta z 2 dużych pomarańczy

Składniki na krem z białej czekolady*

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 60 g czekolady
  • 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)

Dodatkowo

  • mały słoiczek konfitury z żurawiny

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
  • Połamane ciasteczka umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
  • Masło roztopić w garnuszku, lekko ostudzić. Do ciastek dodać masło, wymieszać dokładnie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
  • Przygotowaną masą wyłożyć dokładnie spód i boki tortownicy. Dobrze uklepać okruszki na dnie i boki na wysokość 3-4 cm.

Przygotowanie masy serowej

  • Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, skórkę pomarańczową, jajka i mascarpone. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Masę wylać na przygotowany spód.
  • Nastawić cały czajnik wody. Formę włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Piec sernik ok. 70-80 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, a najlepiej przez noc.

Przygotowanie kremu

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą. Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2 minut).
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzony sernik. Podawać każdy kawałek sernika z dużą łyżką konfitury żurawinowej.

WSKAZÓWKI

* Z podanych składników wychodzi spora ilość kremu. Wystarczy na wysokie, kremowe ozdoby, nawet na małą, dodatkową porcję na talerzyku przy kawałku sernika.
 

Zobacz także:

sernik dyniowy z czekoladą
sernik dyniowy z czekoladą
korzenne trufle dyniowe
korzenne trufle dyniowe
Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą
Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą

Obserwuj Chocololo:

You may also like

2 komentarze

Monika 1 maja 2023 - 12:25

Mam pytanko, gdyby chciało się zrobić sernik ciut mniej słodki to można zmniejszych ilość białej czekolady na przykład do 200 gram? Nie wpłynie to na konsystencję sernik?

Reply
Joanna | Chocololo 1 maja 2023 - 18:53

Trochę wpłynie, sernik będzie po schłodzeniu mniej zwarty. Myślę jednak, że i tak będzie ok, nawet z 200 gram czekolady, ale już nie mniej 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo