Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną
Wyśmienity deser. Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną jest delikatny, kremowy i pyszny. Spód i boki zrobione są z korzennych ciastek, które idealnie komponują się z pomarańczową masą serową. Na wierzchu krem z białej czekolady, ozdobi sernik i będzie smacznym dodatkiem. Do tego koniecznie cierpka i kwaśna konfitura z żurawiny, która przełamie słodkość białej czekolady. Jej obecność jest po prostu obowiązkowa. Pycha.
Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną - wskazówki
Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.
Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.
Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.
Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.
Masa serowa.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Czekolada – Biała czekolada, dobrej jakości.
Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Spód.
Ciastka – kruche, korzenne ciasteczka.
Jeżeli nie posiadacie malaksera, można ciastka włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Tortownicę wysypujemy okruszkami wymieszanym z masłem. Wysypujemy spód i boki na wysokość ok 3-4 cm i równo ubijamy np. szklanką.
Krem z białą czekoladą.
Warto przygotować krem do sernika, chociaż będzie on pyszny zarówno gdy podamy go tylko z konfiturą żurawinową. Do ozdoby sernika można użyć bitej śmietany lub przygotować krem z białą czekoladą.
Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.
Przepis na tortownicę 20 cm.
Sernik pomarańczowy z białą czekoladą i żurawiną - przechowywanie
Sernik przechowywać w pojemniku lub w tortownicy, zabezpieczony folią spożywczą. W lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.
Smacznego!
SERNIK POMARAŃCZOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 250 g ciasteczek korzennych
- 70 g masła
Składniki na masę serową
- 400 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 300 g białej czekolady
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
Składniki na krem z białej czekolady*
- 200 ml śmietanki 36%
- 60 g czekolady
- 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
Dodatkowo
- mały słoiczek konfitury z żurawiny
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
- Połamane ciasteczka umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
- Masło roztopić w garnuszku, lekko ostudzić. Do ciastek dodać masło, wymieszać dokładnie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
- Przygotowaną masą wyłożyć dokładnie spód i boki tortownicy. Dobrze uklepać okruszki na dnie i boki na wysokość 3-4 cm.
Przygotowanie masy serowej
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
- W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, skórkę pomarańczową, jajka i mascarpone. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
- Masę wylać na przygotowany spód.
- Nastawić cały czajnik wody. Formę włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
- Piec sernik ok. 70-80 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
- Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, a najlepiej przez noc.
Przygotowanie kremu
- Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
- W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą. Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2 minut).
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzony sernik. Podawać każdy kawałek sernika z dużą łyżką konfitury żurawinowej.
2 komentarze
Mam pytanko, gdyby chciało się zrobić sernik ciut mniej słodki to można zmniejszych ilość białej czekolady na przykład do 200 gram? Nie wpłynie to na konsystencję sernik?
Trochę wpłynie, sernik będzie po schłodzeniu mniej zwarty. Myślę jednak, że i tak będzie ok, nawet z 200 gram czekolady, ale już nie mniej 🙂