Strona główna PRZEPISYSERNIKI Sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką

Sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką

przez Joanna | Chocololo
sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką

Sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką

Ten pyszny sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką skrywa w sobie same cudowności. Kruchy spód i boczki, do tego masa serowa z białą czekoladą i podprażone na patelni jabłka z cynamonem i brązowym cukrem. Na wierzchu nie mogło zabraknąć kruszonki. Podałam sernik polany domowym karmelem. Jeśli macie ochotę na tak podany sernik, a niespecjalnie sami chcecie zrobić karmel, można przygotować sos krówkowy z przepisu na karmelowe szarlotki. Choć podejrzewam, że bez tego dodatku też zakochacie się w serniku.
sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką

Sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką - wskazówki

Ciasto.

Masło i woda do ciasta powinno być zimne, prosto z lodówki.

Wszystkie składniki można zmiksować razem w malakserze do uzyskania drobnej kruszonki, następnie zagnieść aż powstanie plastyczne ciasto, którym wyklejamy dno i boki do ok. 3 cm wysokości. Schładzamy spód w lodówce.

Kruszonka.

Masło powinno być zimne, prosto z lodówki.

Masa serowa.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Czekolada – Biała czekolada, dobrej jakości.

Budyń – Waniliowy lub śmietankowy budyń, może być z cukrem.

Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale można użyć blendera aby masa była gładsza. Blendujemy wszystkie składniki (oprócz jajek) dodając ostudzoną, białą czekoladę. Następnie trzeba delikatnie wmieszać jajka, aby ich nie napowietrzać.

Jabłka – najlepiej twarde, słodkie jabłka. Trzeba je obrać ze skórki i pokroić w kostkę ok. 1×1 cm. Jabłka dusimy z cukrem i cynamonem, aż zredukuje się sok, który puściły. Jabłek jednak nie wolno dusić zbyt długo, nie powinny się rozpaść.


Sernik trzeba piec  70 minut, następnie zostawić go w wyłączonym piekarniku na 20 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik na ok. 2-3 godziny. Gdy będzie letni wyjąć go z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Sernik podczas pieczenia urośnie i delikatnie, równo opadnie.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką

Sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką - przechowywanie

W lodówce, w tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Przechowywać do 3 dni.

Przez pierwszy dzień po upieczeniu sernik może pozostać w temperaturze pokojowej.

sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką

Smacznego!

sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, JABŁKAMI I KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Kruchy spód i boczki, do tego masa serowa z białą czekoladą i podprażone na patelni jabłka z cynamonem i brązowym cukrem. Na wierzchu nie mogło zabraknąć kruszonki.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 30 ml wody (zimnej)
  • 30 g cukru pudru

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 125 g mascaropne (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 250 g czekolady białej
  • 1 op. budyniu waniliowego/śmietankowego

Składniki na jabłka

  • 550 g jabłek
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka masła

Składniki na kruszonkę

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki)
  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i zagnieść na kruszonkę. Wlać wodę i ponownie zagnieść, krótko, aż ciasto będzie na tyle miękkie i plastyczne, by wylepić nim dno i boki.
  • Ciastem wylepić dno i cienko boki na wysokość ok. 3 cm. Schować tortownicę do lodówki na czas przygotowywania reszty składników.

Przygotowanie kruszonki

  • Mąkę i cukier wymieszać i wrzucić masło pokrojone w kostkę. Rozcierać składniki palcami do powstania kruszonki. Schować ją do lodówki.

Przygotowanie jabłek

  • Jabłka umyć, obrać ze skórek i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę o wymiarach ok. 1x1 cm.
  • Na patelni roztopić masło, wrzucić jabłka, łyżkę cukru i cynamon. Smażyć jabłka aż puszczą sok, następnie zredukować go.
  • Jabłka przełożyć do miski i zostawić do wystudzenia.

Przygotowanie sernika

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  • Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Zostawić do ostygnięcia.
  • W misce zmiksować (można zblendować) twaróg, mascarpone i budyń, następnie powoli wlewać czekoladę, ciągle miksując.
  • Delikatnie wmieszać do masy jajka.
  • Masę serową wylać na schłodzony spód. Na wierzchu ułożyć równomiernie uprażone jabłka. Posypać całość kruszonką.
  • Sernik piec 70 minut, wyłączyć piekarnik i zostawić sernik jeszcze na 20 minut. Po tym czasie uchylić odrobinę drzwiczki piekarnika i zostawić sernika na 2 godziny. Wyjąć letni sernik z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Zobacz także:

sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie
sernik z białą czekoladą na kokosowym spodzie
sernik z białą czekoladą
sernik z białą czekoladą
ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem
ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem

Obserwuj Chocololo:

You may also like

2 komentarze

Megi 4 marca 2023 - 15:51

Dzien dobry. Nie podpiekamy spodu?

Reply
Joanna | Chocololo 4 marca 2023 - 18:49

Dzień dobry, nie podpiekamy. Pozdrawiam:)

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo