Sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką

Masło i woda do ciasta powinno być zimne, prosto z lodówki.
Wszystkie składniki można zmiksować razem w malakserze do uzyskania drobnej kruszonki, następnie zagnieść aż powstanie plastyczne ciasto, którym wyklejamy dno i boki do ok. 3 cm wysokości. Schładzamy spód w lodówce.
Masło powinno być zimne, prosto z lodówki.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Czekolada – Biała czekolada, dobrej jakości.
Budyń – Waniliowy lub śmietankowy budyń, może być z cukrem.
Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale można użyć blendera aby masa była gładsza. Blendujemy wszystkie składniki (oprócz jajek) dodając ostudzoną, białą czekoladę. Następnie trzeba delikatnie wmieszać jajka, aby ich nie napowietrzać.
Jabłka – najlepiej twarde, słodkie jabłka. Trzeba je obrać ze skórki i pokroić w kostkę ok. 1×1 cm. Jabłka dusimy z cukrem i cynamonem, aż zredukuje się sok, który puściły. Jabłek jednak nie wolno dusić zbyt długo, nie powinny się rozpaść.
Sernik trzeba piec 70 minut, następnie zostawić go w wyłączonym piekarniku na 20 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik na ok. 2-3 godziny. Gdy będzie letni wyjąć go z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Sernik podczas pieczenia urośnie i delikatnie, równo opadnie.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
W lodówce, w tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Przechowywać do 3 dni.
Przez pierwszy dzień po upieczeniu sernik może pozostać w temperaturze pokojowej.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Dzien dobry. Nie podpiekamy spodu?
Dzień dobry, nie podpiekamy. Pozdrawiam:)