Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem

  • 13 września 2022
ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem
ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem
Total
78
Shares
1
0
77

Ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem

Aromatyczne ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem kakaowym z cynamonem. Tak dokładnie powinna brzmieć jego pełna nazwa. Bardzo smaczne i inspirowane czekoladowymi muffinkami z cukinią. Były mięciutkie i wilgotne dzięki tartej cukinii. Postanowiłam w miejsce cukinii dać tarte jabłko i wyszło absolutnie przepysznie. Ciasto jest wilgotne, puszyste i nasączone aromatycznym, lepkim syropem z dodatkiem cynamonu. A wszystko dlatego, że zostało mi kilka niewielkich, twardych i słodkich jabłek. Ciasto upiekłam w formie na babkę, choć można też upiec je w keksówce.  Podałam je z łyżeczką kwaśnej, gęstej śmietany i szczyptą cynamonu.
ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem

Ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem - wskazówki

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Jabłka – Do ciasta potrzeba 200 g startych na grubych oczkach jabłek. To ok. 3 małe jabłka. Jabłek nie odciskamy.

Mleko – Można użyć zwykłego mleka, ale ciasto wyjdzie też z mlekiem roślinnym np. ryżowym lub migdałowym. Sama robiłam z migdałowym.

Do syropu warto dodać cukier brązowy, nada on bardziej karmelowego smaku. Ale można go zrobić też z białego jeśli akurat nie macie brązowego.

Ciasto piekłam w formie do sporej babki (ok. 2 l pojemności), oczywiście ciasto nie wypełni całości, urośnie do połowy formy. Chodziło mi jednak o kształt. Można je też upiec w keksówce o wymiarach ok. 24×10 cm

Po polaniu syropem i ostygnięciu, można posypać ciasto wiórkami czekolady. Wystarczy pasek gorzkiej czekolady i obieraczka do warzyw. Wiórki pięknie przykleją się do syropu.

Przepis na formę do babki  o średnicy 22 cm i pojemności ok. 2 l.

ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem

Ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem - przechowywanie

Przechowywać ciasto w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.

ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem

Smacznego!

ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem

CIASTO CZEKOLADOWE Z TARTYMI JABŁKAMI I SYROPEM

Joanna | chocololo.pl
Aromatyczne ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem kakaowym z cynamonem.
Przepis na formę do babki  o średnicy 22 cm i pojemności ok. 2 l.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g startych jabłek na grubych oczkach
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml mleka
  • 130 g cukru białego
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na syrop

  • 150 ml wody
  • 15 g kakao
  • 30 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

  • wiórki czekoladowe (z 1 paska czekolady)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę nasmarować masłem i wysypać mąką.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • W drugiej misce wymieszać starte jabłka, mleko, olej i cukier. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
  • Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać, nie mieszać zbyt długo, skończyć gdy tylko składniki się połączą.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać i piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Gdy będzie gotowe wyjąć z piekarnika i zostawić na 15-20 minut w formie.
  • Przygotować syrop. Do garnuszka wsypać cukier, kakao i cynamon. Wlać wodę i wymieszać dokładnie. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż płyn zgęstnieje, zredukuje się, będzie lepki i błyszczący.
  • Do formy z ciastem przyłożyć talerz i obrócić żeby wyjąć ciasto (jeszcze gorące). Posmarować je syropem i zostawić żeby całość ostygła.
  • Ostudzone ciasto posypać wiórkami czekolady.

Zobacz także:

odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
ciasto dyniowe z czekoladą
ciasto dyniowe z czekoladą
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
78
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 77
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • jabłka
  • kakao
Poprzedni artykuł
tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)
  • Ciasta kruche i tarty
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z musem czekoladowym i malinami (prosta i szybka)

  • 9 września 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
zawijane bułeczki z nutellą
  • CIASTA
  • Ciasta drożdżowe
  • PRZEPISY

Zawijane bułeczki z Nutellą

  • 18 września 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności