Ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Jabłka – Do ciasta potrzeba 200 g startych na grubych oczkach jabłek. To ok. 3 małe jabłka. Jabłek nie odciskamy.
Mleko – Można użyć zwykłego mleka, ale ciasto wyjdzie też z mlekiem roślinnym np. ryżowym lub migdałowym. Sama robiłam z migdałowym.
Do syropu warto dodać cukier brązowy, nada on bardziej karmelowego smaku. Ale można go zrobić też z białego jeśli akurat nie macie brązowego.
Ciasto piekłam w formie do sporej babki (ok. 2 l pojemności), oczywiście ciasto nie wypełni całości, urośnie do połowy formy. Chodziło mi jednak o kształt. Można je też upiec w keksówce o wymiarach ok. 24×10 cm
Po polaniu syropem i ostygnięciu, można posypać ciasto wiórkami czekolady. Wystarczy pasek gorzkiej czekolady i obieraczka do warzyw. Wiórki pięknie przykleją się do syropu.
Przepis na formę do babki o średnicy 22 cm i pojemności ok. 2 l.
Przechowywać ciasto w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.