Ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem

Ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem

Aromatyczne ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem kakaowym z cynamonem. Tak dokładnie powinna brzmieć jego pełna nazwa. Bardzo smaczne i inspirowane czekoladowymi muffinkami z cukinią. Były mięciutkie i wilgotne dzięki tartej cukinii. Postanowiłam w miejsce cukinii dać tarte jabłko i wyszło absolutnie przepysznie. Ciasto jest wilgotne, puszyste i nasączone aromatycznym, lepkim syropem z dodatkiem cynamonu. A wszystko dlatego, że zostało mi kilka niewielkich, twardych i słodkich jabłek. Ciasto upiekłam w formie na babkę, choć można też upiec je w keksówce.  Podałam je z łyżeczką kwaśnej, gęstej śmietany i szczyptą cynamonu.
ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem

Ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem - wskazówki

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Jabłka – Do ciasta potrzeba 200 g startych na grubych oczkach jabłek. To ok. 3 małe jabłka. Jabłek nie odciskamy.

Mleko – Można użyć zwykłego mleka, ale ciasto wyjdzie też z mlekiem roślinnym np. ryżowym lub migdałowym. Sama robiłam z migdałowym.

Do syropu warto dodać cukier brązowy, nada on bardziej karmelowego smaku. Ale można go zrobić też z białego jeśli akurat nie macie brązowego.

Ciasto piekłam w formie do sporej babki (ok. 2 l pojemności), oczywiście ciasto nie wypełni całości, urośnie do połowy formy. Chodziło mi jednak o kształt. Można je też upiec w keksówce o wymiarach ok. 24×10 cm

Po polaniu syropem i ostygnięciu, można posypać ciasto wiórkami czekolady. Wystarczy pasek gorzkiej czekolady i obieraczka do warzyw. Wiórki pięknie przykleją się do syropu.

Przepis na formę do babki  o średnicy 22 cm i pojemności ok. 2 l.

ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem

Ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem - przechowywanie

Przechowywać ciasto w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3 dni.

ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem

Smacznego!

ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem

CIASTO CZEKOLADOWE Z TARTYMI JABŁKAMI I SYROPEM

Joanna | chocololo.pl
Aromatyczne ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem kakaowym z cynamonem.
Przepis na formę do babki  o średnicy 22 cm i pojemności ok. 2 l.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g startych jabłek na grubych oczkach
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml mleka
  • 130 g cukru białego
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na syrop

  • 150 ml wody
  • 15 g kakao
  • 30 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

  • wiórki czekoladowe (z 1 paska czekolady)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę nasmarować masłem i wysypać mąką.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • W drugiej misce wymieszać starte jabłka, mleko, olej i cukier. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
  • Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać, nie mieszać zbyt długo, skończyć gdy tylko składniki się połączą.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać i piec 45-50 minut, do suchego patyczka. Gdy będzie gotowe wyjąć z piekarnika i zostawić na 15-20 minut w formie.
  • Przygotować syrop. Do garnuszka wsypać cukier, kakao i cynamon. Wlać wodę i wymieszać dokładnie. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż płyn zgęstnieje, zredukuje się, będzie lepki i błyszczący.
  • Do formy z ciastem przyłożyć talerz i obrócić żeby wyjąć ciasto (jeszcze gorące). Posmarować je syropem i zostawić żeby całość ostygła.
  • Ostudzone ciasto posypać wiórkami czekolady.

Zobacz także:

odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
ciasto dyniowe z czekoladą
ciasto dyniowe z czekoladą
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką
ciasto z jabłkami, czekoladą i kruszonką

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

3 komentarze

Joanna 17 stycznia 2024 - 06:16

5 gwiazdek
Ciasto absolutnie przepyszne! Dałam mniej cukru – 90g i skórkę z pomarańczy, która nadała cudownego zapachu i smaku. Polecam serdecznie.

Reply
Beata 22 września 2024 - 19:59

Ciasto przepyszne piekłam już ze 100 razy zawsze wychodzi,mega wilgotne i czekoladowe. Dziękuję za cudowny przepis.

Reply
Joanna | Chocololo 23 września 2024 - 11:04

Bardzo mi miło!❤️

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo