Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowo-dyniowy

  • 6 października 2022
tort czekoladowo-dyniowy
tort czekoladowo-dyniowy
Total
43
Shares
14
0
29

Tort czekoladowo-dyniowy

Absolutnie zachwycił mnie tort czekoladowo-dyniowy, zresztą nie tylko mnie i nie przyznam się ile wytrzymał w lodówce. Tort jest przepyszny. Składa się z ciasta dyniowego z kawałkami czekolady. Ciasto pachnie skórką pomarańczową i cynamonem, jest bardzo wilgotne i nie trzeba go niczym nasączać. Przełożone jest kremem czekoladowym z mascarpone i konfiturą morelową. Do tego polewa czekoladowa i maślany krem dyniowy z cynamonem. Mam nadzieję, że to połączenie smaków i piękne jesienne kolory zachwycą też Was i często będziecie go przygotowywać.
tort czekoladowo-dyniowy

Tort czekoladowo-dyniowy - wskazówki

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Dynia – W tym przepisie użyłam Hokkaido.

Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 200 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 450 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Jeśli używacie innej dyni np. Prowansalskiej można ją delikatnie odcisnąć ręcznikiem papierowym (po upieczeniu). Różne rodzaje dyni mają różną zawartość wody, widać to najlepiej podczas pieczenia. Dynia może wypuścić dużo wody lub czasem wcale. Hokkaido jest bardziej mączysta i idealnie nadaje się do wypieków.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Mogą też być czekoladowe groszki.


Krem.

Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Czekolada – Gorzka czekolada 60-80% i mleczna.

Czekoladę trzeba rozpuścić w gorącej  śmietance, jeśli będą maleńkie grudki nieroztopionej czekolady można zblendować masę przez chwilę blenderem. Rozpuszczona w śmietance czekolada będzie gęsta po schłodzeniu. Krem ubijamy krótko, ok. 1 minuty.

Krem najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o okrągłym zakończeniu. Łatwiej wtedy wyłożyć krem przy brzegu ciasta, aby zrobić miejsce na konfiturę. Nie jest to jednak konieczne.


Konfitura – Użyłam morelowej, można ją zastąpić pomarańczową, która również będzie pasować do tortu.


Do kremu maślanego pod koniec ubijania dodajemy śmietankę. Jeśli krem jest puszysty i jednolity to można ją pominąć. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać dwie łyżki śmietanki.

Składniki na tort o średnicy 18 cm, wysokość bez dekoracji 7 cm, a z dekoracją 9 cm.

tort czekoladowo-dyniowy
tort czekoladowo-dyniowy

Tort czekoladowo-dyniowy - przechowywanie

Tort przechowywać w lodówce, zabezpieczony przed dostaniem się zapachów (zabezpieczony folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku na  ciasta). Spożyć do 2-3 dni od momentu złożenia całego tortu.

tort czekoladowo-dyniowy

Smaznego!

tort czekoladowo-dyniowy

TORT CZEKOLADOWO-DYNIOWY

Joanna | chocololo.pl
Pyszne jesienny tort, który składa się z: dyniowego ciasta, kremu czekoladowego, konfitury i maślanego kremu dyniowego.
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto dyniowe

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g puree z dyni
  • 130 g mąki pszennej
  • 120 g cukru drobnego
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 70 g czekolady gorzkiej posiekanej lub czekoladowych groszków

Składniki na krem czekoladowy

  • 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 400 g śmietanki 36%
  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 90 g czekolady mlecznej

Składniki na maślany krem dyniowy

  • 100 g masła (w temp. pokojowej)
  • 50 g puree z dyni
  • 120 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżki śmietanki 36% (w temp. pokojowej)

Składniki na polewę

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g śmietanki 36%

Dodatkowo

  • 150 g konfitury morelowej lub pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • Do drugiej miski wbić jajka, dodać puree z dyni, olej, cukier, skórkę pomarańczową i cynamon. Wymieszać dokładnie.
  • Przesiać mieszankę mąki do mokrych składników i wymieszać. Wsypać posiekaną czekoladę lub groszki, wymieszać delikatnie szpatułką.
  • Ciasto przelać do tortownicy. Piec 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić w formie do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu czekoladowego

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • W misce zmiksować krótko mascarpone, dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą. Miksować krótko, aż powstanie gęsty krem.

Złożenie tortu

  • Z ciasta ściąć górkę i przekroić je na 3 równe blaty. Pierwszy położyć na paterze/talerzu/specjalnej podkładce i wyłożyć krem przy brzegu ciasta, tworząc miejsce w środku na konfiturę.
  • Do środka wyłożyć konfiturę, a na nią resztę kremu i wyrównać. Położyć drugi blat ciasta i znów wyłożyć krem i konfiturę. Położyć ostatni blat.
  • Boki i wierzch posmarować pozostałym kremem. Schłodzić tort przez kilka godzin w lodówce, najlepiej przez noc.

Polewa i dyniowy krem maślany

  • Polewa. W rondelku podgrzać śmietankę dodać połamaną czekoladę, po chwili wymieszać, powstanie gładka polewa. Odstawić ją na 2 minuty by przestygła następnie polać nią tort (można użyć łyżeczki lub przelać czekoladę do woreczka cukierniczego).
  • Schować tort do lodówki na 10-15 minut, gdy polewa lekko stężeje przygotować krem.
  • Krem. Cukier puder przesiać i odłożyć.
  • Do miski dać masło i puree, zmiksować do połączenia składników. Do masy ponownie przesiać cukier puder i ubijać (mikser, końcówki do ubijania) do powstania puszystego kremu. Zajmie to 3-4 minuty, pod koniec wlać łyżkę śmietanki i ponownie zmiksować.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdobić tort. Schłodzić go jeszcze 30 minut i można kroić.

Zobacz także:

tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy
tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy
ciasto dyniowe z czekoladą
ciasto dyniowe z czekoladą
bananowy tort straciatella
bananowy tort straciatella

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
43
Shares
Udostępnij 14
Przypnij 29
Tweet 0
Podobne składniki
  • dynia
  • pomarańcza
Poprzedni artykuł
muffinki czekoladowo-dyniowe
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-dyniowe

  • 4 października 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką

  • 13 października 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. kazia pisze:
    22 listopada 2022 o 22:31

    co to znaczy”wylozyc krem przy brzegu ciasta”???

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      23 listopada 2022 o 13:10

      Dzień dobry, na jednym ze zdjęć jest właśnie “krem przy brzegu” a w środku konfitura 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności