Strona główna PRZEPISY Tort czekoladowo-dyniowy

Tort czekoladowo-dyniowy

przez Joanna | Chocololo
tort czekoladowo-dyniowy

Tort czekoladowo-dyniowy

Absolutnie zachwycił mnie tort czekoladowo-dyniowy, zresztą nie tylko mnie i nie przyznam się ile wytrzymał w lodówce. Tort jest przepyszny. Składa się z ciasta dyniowego z kawałkami czekolady. Ciasto pachnie skórką pomarańczową i cynamonem, jest bardzo wilgotne i nie trzeba go niczym nasączać. Przełożone jest kremem czekoladowym z mascarpone i konfiturą morelową. Do tego polewa czekoladowa i maślany krem dyniowy z cynamonem. Mam nadzieję, że to połączenie smaków i piękne jesienne kolory zachwycą też Was i często będziecie go przygotowywać.
tort czekoladowo-dyniowy

Tort czekoladowo-dyniowy - wskazówki

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Dynia – W tym przepisie użyłam Hokkaido.

Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 200 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 450 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Jeśli używacie innej dyni np. Prowansalskiej można ją delikatnie odcisnąć ręcznikiem papierowym (po upieczeniu). Różne rodzaje dyni mają różną zawartość wody, widać to najlepiej podczas pieczenia. Dynia może wypuścić dużo wody lub czasem wcale. Hokkaido jest bardziej mączysta i idealnie nadaje się do wypieków.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Mogą też być czekoladowe groszki.


Krem.

Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Czekolada – Gorzka czekolada 60-80% i mleczna.

Czekoladę trzeba rozpuścić w gorącej  śmietance, jeśli będą maleńkie grudki nieroztopionej czekolady można zblendować masę przez chwilę blenderem. Rozpuszczona w śmietance czekolada będzie gęsta po schłodzeniu. Krem ubijamy krótko, ok. 1 minuty.

Krem najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o okrągłym zakończeniu. Łatwiej wtedy wyłożyć krem przy brzegu ciasta, aby zrobić miejsce na konfiturę. Nie jest to jednak konieczne.


Konfitura – Użyłam morelowej, można ją zastąpić pomarańczową, która również będzie pasować do tortu.


Do kremu maślanego pod koniec ubijania dodajemy śmietankę. Jeśli krem jest puszysty i jednolity to można ją pominąć. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać dwie łyżki śmietanki.

Składniki na tort o średnicy 18 cm, wysokość bez dekoracji 7 cm, a z dekoracją 9 cm.

tort czekoladowo-dyniowy
tort czekoladowo-dyniowy

Tort czekoladowo-dyniowy - przechowywanie

Tort przechowywać w lodówce, zabezpieczony przed dostaniem się zapachów (zabezpieczony folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku na  ciasta). Spożyć do 2-3 dni od momentu złożenia całego tortu.

tort czekoladowo-dyniowy

Smaznego!

tort czekoladowo-dyniowy

TORT CZEKOLADOWO-DYNIOWY

Joanna | chocololo.pl
Pyszne jesienny tort, który składa się z: dyniowego ciasta, kremu czekoladowego, konfitury i maślanego kremu dyniowego.
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto dyniowe

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g puree z dyni
  • 130 g mąki pszennej
  • 120 g cukru drobnego
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 70 g czekolady gorzkiej posiekanej lub czekoladowych groszków

Składniki na krem czekoladowy

  • 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 400 g śmietanki 36%
  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 90 g czekolady mlecznej

Składniki na maślany krem dyniowy

  • 100 g masła (w temp. pokojowej)
  • 50 g puree z dyni
  • 120 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżki śmietanki 36% (w temp. pokojowej)

Składniki na polewę

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g śmietanki 36%

Dodatkowo

  • 150 g konfitury morelowej lub pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • Do drugiej miski wbić jajka, dodać puree z dyni, olej, cukier, skórkę pomarańczową i cynamon. Wymieszać dokładnie.
  • Przesiać mieszankę mąki do mokrych składników i wymieszać. Wsypać posiekaną czekoladę lub groszki, wymieszać delikatnie szpatułką.
  • Ciasto przelać do tortownicy. Piec 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić w formie do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu czekoladowego

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • W misce zmiksować krótko mascarpone, dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą. Miksować krótko, aż powstanie gęsty krem.

Złożenie tortu

  • Z ciasta ściąć górkę i przekroić je na 3 równe blaty. Pierwszy położyć na paterze/talerzu/specjalnej podkładce i wyłożyć krem przy brzegu ciasta, tworząc miejsce w środku na konfiturę.
  • Do środka wyłożyć konfiturę, a na nią resztę kremu i wyrównać. Położyć drugi blat ciasta i znów wyłożyć krem i konfiturę. Położyć ostatni blat.
  • Boki i wierzch posmarować pozostałym kremem. Schłodzić tort przez kilka godzin w lodówce, najlepiej przez noc.

Polewa i dyniowy krem maślany

  • Polewa. W rondelku podgrzać śmietankę dodać połamaną czekoladę, po chwili wymieszać, powstanie gładka polewa. Odstawić ją na 2 minuty by przestygła następnie polać nią tort (można użyć łyżeczki lub przelać czekoladę do woreczka cukierniczego).
  • Schować tort do lodówki na 10-15 minut, gdy polewa lekko stężeje przygotować krem.
  • Krem. Cukier puder przesiać i odłożyć.
  • Do miski dać masło i puree, zmiksować do połączenia składników. Do masy ponownie przesiać cukier puder i ubijać (mikser, końcówki do ubijania) do powstania puszystego kremu. Zajmie to 3-4 minuty, pod koniec wlać łyżkę śmietanki i ponownie zmiksować.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdobić tort. Schłodzić go jeszcze 30 minut i można kroić.

Zobacz także:

tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy
tort czekoladowo-karmelowo-ciasteczkowy
ciasto dyniowe z czekoladą
ciasto dyniowe z czekoladą
bananowy tort straciatella
bananowy tort straciatella

Obserwuj Chocololo:

You may also like

2 komentarze

kazia 22 listopada 2022 - 22:31

co to znaczy”wylozyc krem przy brzegu ciasta”???

Reply
Joanna | Chocololo 23 listopada 2022 - 13:10

Dzień dobry, na jednym ze zdjęć jest właśnie „krem przy brzegu” a w środku konfitura 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo