Czekoladowe oponki donuts (pieczone)
Pieczone, czekoladowe oponki, czyli czekoladowe donuts. Niby pączki, jednak w rzeczywistości nie mają z nimi wiele wspólnego poza kształtem oponki. Smakują jak ciasto czekoladowe lub jak czekoladowa muffinka. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna forma, choć możecie upiec je właśnie w formie muffinek. Bardzo smaczne, wilgotne i intensywnie czekoladowe. Polane grubą warstwą czekolady i posypane czekoladowymi wiórkami są po prostu czekoladową petardą. Jeśli poszukujecie czegoś bardzo czekoladowego, prostego i szybkiego do przygotowania, te oponki będą strzałem w dziesiątkę.
Czekoladowe oponki donuts (pieczone) - wskazówki
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek, albo butelkę z maślanką włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.
Cukier – Polecam brązowy, ale jeśli nie macie to jak najbardziej można użyć białego.
Czekolada do polania – Czekolada gorzka 60-80% w proporcji 1:1 z czekoladą mleczną.
Napełnijcie ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.
Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.
Przepis na ok. 10-12 małych oponek.
Czekoladowe oponki donuts (pieczone) - przechowywanie
W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, zabezpieczone folią spożywczą. Oponki najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2-3 dni.
Smacznego!
CZEKOLADOWE OPONKI DONUTS (PIECZONE)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na oponki
- 120 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 120 g maślanki (w temp. pokojowej)
- 70 g cukru brązowego
- 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- 30 ml oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na polewę
- 60 g czekolady gorzkiej
- 60 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka oleju
- wiórki czekoladowe do posypania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę dokładnie nasmarować masłem.
- Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać dokładnie i odłożyć.
- W drugiej misce wymieszać dokładnie maślankę, jajko, olej, cukier i cukier waniliowy. Przesiać suche składniki do mokrych i wsypać cynamon. Wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
- Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika, zostawić na ok. 20 minut w formie, następnie przełożyć oponki na kratkę do studzenia. Gdy wystygną przygotować polewę.
- Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
- Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać wiórkami czekoladowymi. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.
21 komentarzy
Prosze powiedziec gdzie moge kupic foremki do oponek czekoladowych?
Zamawiałam foremkę (bo to jest forma jak do muffinek, tylko z otworami na oponki) w sklepie internetowym.
Dzień dobry, czym zastąpić maślankę? Zależy mi na tym właśnie przepisie, ale jedno dziecko ma alergię na krowie mleko i nie mogę jej dodać, ewentualnie zastąpić jakimś bezlaktozowym produktem, ale nie mam doświadczenia w ich użyciu….
Można zastąpić maślanką bez laktozy, chyba Łowicz ma taką w swojej ofercie. Myślę, że z jogurtem bez laktozy lub nawet wegańskim jogurtem kokosowym też można zastąpić. Co do drugiego pytania, to najlepiej jak ciasto jest przygotowane chwilę przed włożeniem do piekarnika, zmniejsza to ryzyko zakalca i takie „czekające” ciasto z proszkiem i sodą może nie urosnąć tak dobrze. Ale np. 2 blaszki na raz już można piec. Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję ślicznie nie widziałam takiej maślanki, ale obawiam się, czy będzie odpowiednia… Ale może spróbować kefir sojowy?
O ile z jogurtem kokosowym piekłam ciasto i wiem, że się sprawdził, tak z produktami sojowymi nie mam doświadczenia. Jeśli ten kefir ma konsystencję „normalnego” kefiru i ma kultury bakterii to można go użyć i efekt powinien być jak z maślanką.
Będę piec dla grupy przedszkolaków ok. 40 sztuk i nie chcę nikomu zaszkodzić a jednocześnie zależy mi na tych właśnie przysmakach… Dlatego tyle pytam
I jeszcze jedno pytanie będę musiała pięć kilka blaszek i z tego pytanie… Czy to. Ciasto może długo czekać czy lepiej powtórzyć l wszystko i przygotować na świeżo?
Dzień dobry.
Pieczemy góra dół czy termoobieg ?
Dzień dobry! Góra-dół, pozdrawiam serdecznie!
Ile dać cukru zwykłego zamiast brązowego?
Można dać tyle samo (oponki będą odrobinę słodsze, ale nie jakoś strasznie słodsze;)) lub 10-15 g mniej niż brązowego.
Dziękuję
Piekłam pierwszy raz w foremce na 6 donutow – wyrosły bardzo duże, mega miękkie, z polewą i posypka pycha. Na drugi dzień nadal miękkie. Osttanio robiłam w formie na 12 i wyszły idealne z tej porcji. Chciałabym zrobić wersję jasna, zamiast kakao dodać tyle samo mąki?
Przepis rewelka!!
Tyle samo 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowały! :)♥️
Dzieci je uwielbiają. Zawsze piekę z dwóch porcji.
Używa Pani foremki metalowej? Nie silikonowej?
Metalowej, ale w silikonowej też powinny się udać 🙂
Donuty tego przepisu wychodzą absolutnie przepyszne! Wypróbowałam już kilka innych przepisów, ale te zdecydowanie są najlepsze – wilgotne, puszyste, w punkt słodkie. Spróbowałam zrobić je z jogurtem, ale nie polecam takiej modyfikacji – donuty wyszły bardziej suche. Niepozorna maślanka daje moc
Jakiej średnicy jest Pani donut? Bądź otwór w foremce?
Foremka ma gniazdka o średnicy 6,5 cm (chociaż na opakowaniu napisali 7 cm) 🙂