Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Czekoladowe oponki donuts (pieczone)

  • 18 października 2022
czekoladowe oponki donuts (pieczone)
czekoladowe oponki donuts (pieczone)
Total
55
Shares
1
0
54

Czekoladowe oponki donuts (pieczone)

Pieczone, czekoladowe oponki, czyli czekoladowe donuts. Niby pączki, jednak w rzeczywistości nie mają z nimi wiele wspólnego poza kształtem oponki. Smakują jak ciasto czekoladowe lub jak czekoladowa muffinka. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna forma, choć możecie upiec je właśnie w formie muffinek. Bardzo smaczne, wilgotne i intensywnie czekoladowe. Polane grubą warstwą czekolady i posypane czekoladowymi wiórkami są po prostu czekoladową petardą. Jeśli poszukujecie czegoś  bardzo czekoladowego, prostego i szybkiego do przygotowania, te oponki będą strzałem w dziesiątkę.
czekoladowe oponki donuts (pieczone)

Czekoladowe oponki donuts (pieczone) - wskazówki

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek, albo butelkę z maślanką włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.

Cukier – Polecam brązowy, ale jeśli nie macie to jak najbardziej można użyć białego.

Czekolada do polania – Czekolada gorzka 60-80% w proporcji 1:1 z czekoladą mleczną.

Napełnijcie ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.

Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.

Przepis na ok. 10-12 małych oponek.

czekoladowe oponki donuts (pieczone)

Czekoladowe oponki donuts (pieczone) - przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, zabezpieczone folią spożywczą. Oponki najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2-3 dni.

czekoladowe oponki donuts (pieczone)

Smacznego!

czekoladowe oponki donuts (pieczone)

CZEKOLADOWE OPONKI DONUTS (PIECZONE)

Joanna | chocololo.pl
Pieczone, czekoladowe oponki, czyli czekoladowe donuts polane czekoladą.
Przepis na ok. 10-12 małych oponek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na oponki

  • 120 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 120 g maślanki (w temp. pokojowej)
  • 70 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 30 ml oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na polewę

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka oleju
  • wiórki czekoladowe do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę dokładnie nasmarować masłem.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać dokładnie i odłożyć.
  • W drugiej misce wymieszać dokładnie maślankę, jajko, olej, cukier i cukier waniliowy. Przesiać suche składniki do mokrych i wsypać cynamon. Wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
  • Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika, zostawić na ok. 20 minut w formie, następnie przełożyć oponki na kratkę do studzenia. Gdy wystygną przygotować polewę.
  • Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać wiórkami czekoladowymi. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.

Zobacz także:

muffinki czekoladowe z cukinią
muffinki czekoladowe z cukinią
oponki serowe w czekoladzie
oponki serowe w czekoladzie
czekoladowe ciasto na maślance
czekoladowe ciasto na maślance

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
55
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 54
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
Poprzedni artykuł
sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką

  • 13 października 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
tarta czekoladowo-orzechowa
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • PRZEPISY

Tarta czekoladowo-orzechowa

  • 20 października 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

  1. Elizabeth pisze:
    18 października 2022 o 18:55

    Prosze powiedziec gdzie moge kupic foremki do oponek czekoladowych?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      18 października 2022 o 22:43

      Zamawiałam foremkę (bo to jest forma jak do muffinek, tylko z otworami na oponki) w sklepie internetowym.

      Odpowiedz
  2. Agatos pisze:
    20 grudnia 2022 o 13:01

    Dzień dobry, czym zastąpić maślankę? Zależy mi na tym właśnie przepisie, ale jedno dziecko ma alergię na krowie mleko i nie mogę jej dodać, ewentualnie zastąpić jakimś bezlaktozowym produktem, ale nie mam doświadczenia w ich użyciu….

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      20 grudnia 2022 o 14:08

      Można zastąpić maślanką bez laktozy, chyba Łowicz ma taką w swojej ofercie. Myślę, że z jogurtem bez laktozy lub nawet wegańskim jogurtem kokosowym też można zastąpić. Co do drugiego pytania, to najlepiej jak ciasto jest przygotowane chwilę przed włożeniem do piekarnika, zmniejsza to ryzyko zakalca i takie “czekające” ciasto z proszkiem i sodą może nie urosnąć tak dobrze. Ale np. 2 blaszki na raz już można piec. Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
      1. Agatos pisze:
        20 grudnia 2022 o 20:10

        Dziękuję ślicznie nie widziałam takiej maślanki, ale obawiam się, czy będzie odpowiednia… Ale może spróbować kefir sojowy?

        Odpowiedz
        1. Joanna | Chocololo pisze:
          21 grudnia 2022 o 11:55

          O ile z jogurtem kokosowym piekłam ciasto i wiem, że się sprawdził, tak z produktami sojowymi nie mam doświadczenia. Jeśli ten kefir ma konsystencję “normalnego” kefiru i ma kultury bakterii to można go użyć i efekt powinien być jak z maślanką.

          Odpowiedz
      2. Agatos pisze:
        20 grudnia 2022 o 20:13

        Będę piec dla grupy przedszkolaków ok. 40 sztuk i nie chcę nikomu zaszkodzić a jednocześnie zależy mi na tych właśnie przysmakach… Dlatego tyle pytam

        Odpowiedz
  3. Agatos pisze:
    20 grudnia 2022 o 13:04

    I jeszcze jedno pytanie będę musiała pięć kilka blaszek i z tego pytanie… Czy to. Ciasto może długo czekać czy lepiej powtórzyć l wszystko i przygotować na świeżo?

    Odpowiedz
  4. Ola pisze:
    27 stycznia 2023 o 11:02

    Dzień dobry.
    Pieczemy góra dół czy termoobieg ?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      27 stycznia 2023 o 11:11

      Dzień dobry! Góra-dół, pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  5. Karolina pisze:
    14 lutego 2023 o 19:05

    Ile dać cukru zwykłego zamiast brązowego?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      14 lutego 2023 o 19:27

      Można dać tyle samo (oponki będą odrobinę słodsze, ale nie jakoś strasznie słodsze;)) lub 10-15 g mniej niż brązowego.

      Odpowiedz
      1. Karolina pisze:
        14 lutego 2023 o 19:53

        Dziękuję

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności