Czekoladowe oponki donuts (pieczone)

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek, albo butelkę z maślanką włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.
Cukier – Polecam brązowy, ale jeśli nie macie to jak najbardziej można użyć białego.
Czekolada do polania – Czekolada gorzka 60-80% w proporcji 1:1 z czekoladą mleczną.
Napełnijcie ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.
Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.
Przepis na ok. 10-12 małych oponek.
W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, zabezpieczone folią spożywczą. Oponki najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2-3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Prosze powiedziec gdzie moge kupic foremki do oponek czekoladowych?
Zamawiałam foremkę (bo to jest forma jak do muffinek, tylko z otworami na oponki) w sklepie internetowym.
Dzień dobry, czym zastąpić maślankę? Zależy mi na tym właśnie przepisie, ale jedno dziecko ma alergię na krowie mleko i nie mogę jej dodać, ewentualnie zastąpić jakimś bezlaktozowym produktem, ale nie mam doświadczenia w ich użyciu….
Można zastąpić maślanką bez laktozy, chyba Łowicz ma taką w swojej ofercie. Myślę, że z jogurtem bez laktozy lub nawet wegańskim jogurtem kokosowym też można zastąpić. Co do drugiego pytania, to najlepiej jak ciasto jest przygotowane chwilę przed włożeniem do piekarnika, zmniejsza to ryzyko zakalca i takie “czekające” ciasto z proszkiem i sodą może nie urosnąć tak dobrze. Ale np. 2 blaszki na raz już można piec. Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję ślicznie nie widziałam takiej maślanki, ale obawiam się, czy będzie odpowiednia… Ale może spróbować kefir sojowy?
O ile z jogurtem kokosowym piekłam ciasto i wiem, że się sprawdził, tak z produktami sojowymi nie mam doświadczenia. Jeśli ten kefir ma konsystencję “normalnego” kefiru i ma kultury bakterii to można go użyć i efekt powinien być jak z maślanką.
Będę piec dla grupy przedszkolaków ok. 40 sztuk i nie chcę nikomu zaszkodzić a jednocześnie zależy mi na tych właśnie przysmakach… Dlatego tyle pytam
I jeszcze jedno pytanie będę musiała pięć kilka blaszek i z tego pytanie… Czy to. Ciasto może długo czekać czy lepiej powtórzyć l wszystko i przygotować na świeżo?
Dzień dobry.
Pieczemy góra dół czy termoobieg ?
Dzień dobry! Góra-dół, pozdrawiam serdecznie!
Ile dać cukru zwykłego zamiast brązowego?
Można dać tyle samo (oponki będą odrobinę słodsze, ale nie jakoś strasznie słodsze;)) lub 10-15 g mniej niż brązowego.
Dziękuję