Czekoladowe oponki donuts (pieczone)

Czekoladowe oponki donuts (pieczone)

Pieczone, czekoladowe oponki, czyli czekoladowe donuts. Niby pączki, jednak w rzeczywistości nie mają z nimi wiele wspólnego poza kształtem oponki. Smakują jak ciasto czekoladowe lub jak czekoladowa muffinka. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna forma, choć możecie upiec je właśnie w formie muffinek. Bardzo smaczne, wilgotne i intensywnie czekoladowe. Polane grubą warstwą czekolady i posypane czekoladowymi wiórkami są po prostu czekoladową petardą. Jeśli poszukujecie czegoś  bardzo czekoladowego, prostego i szybkiego do przygotowania, te oponki będą strzałem w dziesiątkę.
czekoladowe oponki donuts (pieczone)

Czekoladowe oponki donuts (pieczone) - wskazówki

Jajko Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek, albo butelkę z maślanką włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.

Cukier – Polecam brązowy, ale jeśli nie macie to jak najbardziej można użyć białego.

Czekolada do polania – Czekolada gorzka 60-80% w proporcji 1:1 z czekoladą mleczną.

Napełnijcie ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.

Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.

Przepis na ok. 10-12 małych oponek.

czekoladowe oponki donuts (pieczone)

Czekoladowe oponki donuts (pieczone) - przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, zabezpieczone folią spożywczą. Oponki najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2-3 dni.

czekoladowe oponki donuts (pieczone)

Smacznego!

czekoladowe oponki donuts (pieczone)

CZEKOLADOWE OPONKI DONUTS (PIECZONE)

Joanna | chocololo.pl
Pieczone, czekoladowe oponki, czyli czekoladowe donuts polane czekoladą.
Przepis na ok. 10-12 małych oponek.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na oponki

  • 120 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 120 g maślanki (w temp. pokojowej)
  • 70 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 30 ml oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na polewę

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka oleju
  • wiórki czekoladowe do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę dokładnie nasmarować masłem.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać dokładnie i odłożyć.
  • W drugiej misce wymieszać dokładnie maślankę, jajko, olej, cukier i cukier waniliowy. Przesiać suche składniki do mokrych i wsypać cynamon. Wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
  • Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika, zostawić na ok. 20 minut w formie, następnie przełożyć oponki na kratkę do studzenia. Gdy wystygną przygotować polewę.
  • Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać wiórkami czekoladowymi. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.

Zobacz także:

muffinki czekoladowe z cukinią
muffinki czekoladowe z cukinią
oponki serowe w czekoladzie
oponki serowe w czekoladzie
czekoladowe ciasto na maślance
czekoladowe ciasto na maślance

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

21 komentarzy

Elizabeth 18 października 2022 - 18:55

Prosze powiedziec gdzie moge kupic foremki do oponek czekoladowych?

Reply
Joanna | Chocololo 18 października 2022 - 22:43

Zamawiałam foremkę (bo to jest forma jak do muffinek, tylko z otworami na oponki) w sklepie internetowym.

Reply
Agatos 20 grudnia 2022 - 13:01

Dzień dobry, czym zastąpić maślankę? Zależy mi na tym właśnie przepisie, ale jedno dziecko ma alergię na krowie mleko i nie mogę jej dodać, ewentualnie zastąpić jakimś bezlaktozowym produktem, ale nie mam doświadczenia w ich użyciu….

Reply
Joanna | Chocololo 20 grudnia 2022 - 14:08

Można zastąpić maślanką bez laktozy, chyba Łowicz ma taką w swojej ofercie. Myślę, że z jogurtem bez laktozy lub nawet wegańskim jogurtem kokosowym też można zastąpić. Co do drugiego pytania, to najlepiej jak ciasto jest przygotowane chwilę przed włożeniem do piekarnika, zmniejsza to ryzyko zakalca i takie „czekające” ciasto z proszkiem i sodą może nie urosnąć tak dobrze. Ale np. 2 blaszki na raz już można piec. Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Agatos 20 grudnia 2022 - 20:10

Dziękuję ślicznie nie widziałam takiej maślanki, ale obawiam się, czy będzie odpowiednia… Ale może spróbować kefir sojowy?

Reply
Joanna | Chocololo 21 grudnia 2022 - 11:55

O ile z jogurtem kokosowym piekłam ciasto i wiem, że się sprawdził, tak z produktami sojowymi nie mam doświadczenia. Jeśli ten kefir ma konsystencję „normalnego” kefiru i ma kultury bakterii to można go użyć i efekt powinien być jak z maślanką.

Reply
Agatos 20 grudnia 2022 - 20:13

Będę piec dla grupy przedszkolaków ok. 40 sztuk i nie chcę nikomu zaszkodzić a jednocześnie zależy mi na tych właśnie przysmakach… Dlatego tyle pytam

Reply
Agatos 20 grudnia 2022 - 13:04

I jeszcze jedno pytanie będę musiała pięć kilka blaszek i z tego pytanie… Czy to. Ciasto może długo czekać czy lepiej powtórzyć l wszystko i przygotować na świeżo?

Reply
Ola 27 stycznia 2023 - 11:02

Dzień dobry.
Pieczemy góra dół czy termoobieg ?

Reply
Joanna | Chocololo 27 stycznia 2023 - 11:11

Dzień dobry! Góra-dół, pozdrawiam serdecznie!

Reply
Karolina 14 lutego 2023 - 19:05

Ile dać cukru zwykłego zamiast brązowego?

Reply
Joanna | Chocololo 14 lutego 2023 - 19:27

Można dać tyle samo (oponki będą odrobinę słodsze, ale nie jakoś strasznie słodsze;)) lub 10-15 g mniej niż brązowego.

Reply
Karolina 14 lutego 2023 - 19:53

Dziękuję

Reply
Dominika 25 sierpnia 2023 - 09:37

5 gwiazdek
Piekłam pierwszy raz w foremce na 6 donutow – wyrosły bardzo duże, mega miękkie, z polewą i posypka pycha. Na drugi dzień nadal miękkie. Osttanio robiłam w formie na 12 i wyszły idealne z tej porcji. Chciałabym zrobić wersję jasna, zamiast kakao dodać tyle samo mąki?

Przepis rewelka!!

Reply
Joanna | Chocololo 25 sierpnia 2023 - 13:21

Tyle samo 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowały! :)♥️

Reply
Anna 7 września 2023 - 20:59

5 gwiazdek
Dzieci je uwielbiają. Zawsze piekę z dwóch porcji.

Reply
Gosia 13 października 2023 - 21:44

Używa Pani foremki metalowej? Nie silikonowej?

Reply
Joanna | Chocololo 14 października 2023 - 11:45

Metalowej, ale w silikonowej też powinny się udać 🙂

Reply
Emilia 10 grudnia 2023 - 19:43

Donuty tego przepisu wychodzą absolutnie przepyszne! Wypróbowałam już kilka innych przepisów, ale te zdecydowanie są najlepsze – wilgotne, puszyste, w punkt słodkie. Spróbowałam zrobić je z jogurtem, ale nie polecam takiej modyfikacji – donuty wyszły bardziej suche. Niepozorna maślanka daje moc

Reply
Małgosia 27 grudnia 2023 - 14:30

Jakiej średnicy jest Pani donut? Bądź otwór w foremce?

Reply
Joanna | Chocololo 27 grudnia 2023 - 18:32

Foremka ma gniazdka o średnicy 6,5 cm (chociaż na opakowaniu napisali 7 cm) 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo