Sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką
Ten pyszny sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką skrywa w sobie same cudowności. Kruchy spód i boczki, do tego masa serowa z białą czekoladą i podprażone na patelni jabłka z cynamonem i brązowym cukrem. Na wierzchu nie mogło zabraknąć kruszonki. Podałam sernik polany domowym karmelem. Jeśli macie ochotę na tak podany sernik, a niespecjalnie sami chcecie zrobić karmel, można przygotować sos krówkowy z przepisu na karmelowe szarlotki. Choć podejrzewam, że bez tego dodatku też zakochacie się w serniku.
Sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką - wskazówki
Ciasto.
Masło i woda do ciasta powinno być zimne, prosto z lodówki.
Wszystkie składniki można zmiksować razem w malakserze do uzyskania drobnej kruszonki, następnie zagnieść aż powstanie plastyczne ciasto, którym wyklejamy dno i boki do ok. 3 cm wysokości. Schładzamy spód w lodówce.
Kruszonka.
Masło powinno być zimne, prosto z lodówki.
Masa serowa.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Czekolada – Biała czekolada, dobrej jakości.
Budyń – Waniliowy lub śmietankowy budyń, może być z cukrem.
Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale można użyć blendera aby masa była gładsza. Blendujemy wszystkie składniki (oprócz jajek) dodając ostudzoną, białą czekoladę. Następnie trzeba delikatnie wmieszać jajka, aby ich nie napowietrzać.
Jabłka – najlepiej twarde, słodkie jabłka. Trzeba je obrać ze skórki i pokroić w kostkę ok. 1×1 cm. Jabłka dusimy z cukrem i cynamonem, aż zredukuje się sok, który puściły. Jabłek jednak nie wolno dusić zbyt długo, nie powinny się rozpaść.
Sernik trzeba piec 70 minut, następnie zostawić go w wyłączonym piekarniku na 20 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik na ok. 2-3 godziny. Gdy będzie letni wyjąć go z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Sernik podczas pieczenia urośnie i delikatnie, równo opadnie.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką - przechowywanie
W lodówce, w tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Przechowywać do 3 dni.
Przez pierwszy dzień po upieczeniu sernik może pozostać w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 160 g mąki pszennej
- 100 g masła (zimnego)
- 30 ml wody (zimnej)
- 30 g cukru pudru
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 125 g mascaropne (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 250 g czekolady białej
- 1 op. budyniu waniliowego/śmietankowego
Składniki na jabłka
- 550 g jabłek
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka masła
Składniki na kruszonkę
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła (zimnego)
- 50 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki)
- Do miski wsypać mąkę, cukier puder i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i zagnieść na kruszonkę. Wlać wodę i ponownie zagnieść, krótko, aż ciasto będzie na tyle miękkie i plastyczne, by wylepić nim dno i boki.
- Ciastem wylepić dno i cienko boki na wysokość ok. 3 cm. Schować tortownicę do lodówki na czas przygotowywania reszty składników.
Przygotowanie kruszonki
- Mąkę i cukier wymieszać i wrzucić masło pokrojone w kostkę. Rozcierać składniki palcami do powstania kruszonki. Schować ją do lodówki.
Przygotowanie jabłek
- Jabłka umyć, obrać ze skórek i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę o wymiarach ok. 1x1 cm.
- Na patelni roztopić masło, wrzucić jabłka, łyżkę cukru i cynamon. Smażyć jabłka aż puszczą sok, następnie zredukować go.
- Jabłka przełożyć do miski i zostawić do wystudzenia.
Przygotowanie sernika
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
- Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Zostawić do ostygnięcia.
- W misce zmiksować (można zblendować) twaróg, mascarpone i budyń, następnie powoli wlewać czekoladę, ciągle miksując.
- Delikatnie wmieszać do masy jajka.
- Masę serową wylać na schłodzony spód. Na wierzchu ułożyć równomiernie uprażone jabłka. Posypać całość kruszonką.
- Sernik piec 70 minut, wyłączyć piekarnik i zostawić sernik jeszcze na 20 minut. Po tym czasie uchylić odrobinę drzwiczki piekarnika i zostawić sernika na 2 godziny. Wyjąć letni sernik z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.
2 komentarze
Dzien dobry. Nie podpiekamy spodu?
Dzień dobry, nie podpiekamy. Pozdrawiam:)