Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernik truflowy z kremem i owocami

  • 25 maja 2023
sernik truflowy z kremem i owocami
sernik truflowy z kremem i owocami
Total
93
Shares
0
0
93

Sernik truflowy z kremem i owocami

Nie będą kłamać, że sernik truflowy jest lekki, puszysty i bardzo delikatny. To czekoladowy obłęd. Gęsty, trochę mazisty i maksymalnie czekoladowy. Jeśli brownie miałoby wybrać, którym sernikiem chce zostać, wybrałoby właśnie ten. Ja polałam go jeszcze czekoladą. Co tam, jak szaleć to szaleć. Na wierzchu krem z dodatkiem serka mascarpone. Całkiem spora warstwa tego gęstego i puszystego kremu idealnie komponuje się z truflowym sernikiem. Nie może zabraknąć owoców. Dodajcie owoce jagodowe, lekko kwaskowe, jakie lubicie najbardziej. U mnie truskawki i borówki, ale maliny lub np. jagody, porzeczka…mmm. Także polecam Wam sernik truflowy z kremem i owocami. Cudo.
sernik truflowy z kremem i owocami

Sernik truflowy z kremem i owocami - wskazówki

Spód sernika truflowego.

Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem. Zastanawia Was, czy można użyć herbatników kakaowych? No pewnie, że można. Wtedy można też zrezygnować z kakao, ale nie trzeba.

Pokruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem przy pomocy łyżki lub szpatułki, ale przyznam, że najlepiej robi się to  trzepaczką, albo bezpośrednio w malakserze.

Spód trzeba dobrze ubić. Po wysypaniu okruszków na dno formy i wyrównaniu ich, podociskajcie je trochę np. dnem szklanki.

Masa serowa.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Czekolada – Do masy serowej potrzebujemy czekolady gorzkiej między 60-80% zawartości kakao.

Czekoladową masę serową można wymieszać mikserem, ale polecam zrobić to przy pomocy blendera. Masa jest delikatniejsza i gładsza.

Polewa i krem z mascarpone.

Czekolada – Do polewy czekoladowej potrzebna jest czekolada mleczna i gorzka o zawartości kakao 60-80%. Jeśli użyjecie np. samej mlecznej, to polewa będzie za rzadka, z kolei większa ilość gorzkiej spowoduje, że polewa mocniej stwardnieje.

Śmietanka 36% i mascarpone do kremu powinny być bardzo dobrze schłodzone.

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.

Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina.

Akurat ten sernik truflowy przygotowany jest w kwadratowej formie 20×20 cm i ze względu na jej budowę oraz brak zapięcia nie trzeba zabezpieczać jej folią aluminiową.

Podane w przepisie składniki będą odpowiednie do tortownicy i średnicy 22 cm. Jeśli decydujecie się upiec sernik truflowy z kremem i owocami w takiej formie, trzeba ją odpowiednio zabezpieczyć przed dostaniem się wody.

Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz tak, żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.

Przepis na formę 20×20 cm.

sernik truflowy z kremem i owocami
sernik truflowy z kremem i owocami

Sernik truflowy z kremem i owocami - przechowywanie

Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

sernik truflowy z kremem i owocami

Smacznego!

sernik truflowy z kremem i owocami

SERNIK TRUFLOWY Z KREMEM I OWOCAMI

Joanna | chocololo.pl
Mocno czekoladowy sernik z czekoladową polewą, spora ilością kremu z mascarpone i owocami.
Składniki na formę 20x20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 160 g herbatników
  • 50 g masła
  • 10 g kakao

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 125 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
  • 10 g kakao

Składniki na polewę

  • 70 ml śmietanki 36%
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej

Składniki na krem

  • 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 25 g cukru pudru

Dodatkowo

  • owoce np. truskawki, maliny, borówki, porzeczka, jagody

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie sernika

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Przygotować formę, nasmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Herbatniki zmielić na okruszki, wsypać do miski i wymieszać z kakao. Masło roztopić w garnuszku, ciepłe wlać do okruszków i dokładnie wymieszać.
  • Masę wysypać na spód formy, wyrównać i ubić np. dnem szklanki, aby spód był zbity. Odłożyć przygotowaną formę.
  • Czekoladę połamać na kostki rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia.
  • W międzyczasie zastawić czajnik wody, aby się zagotowała.
  • W misce dokładnie zmiksować (warto użyć blendera) ser biały, mascarpone, jajka, kakao, cukier puder i cukier waniliowy. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Masę wyłożyć na przygotowany spód i wyrównać. Formę z sernikiem włożyć do większej, szczelnej formy i wlać do niej wrzątek (do tej większej), aby sięgał do połowy formy z sernikiem.
  • Całość przenieść do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C.
  • Piec sernik ok. 55-65 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce (min. 6 godzin).

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Odłożyć polewę, wystygnie, powinna lekko zgęstnieć.
  • Polać polewą schłodzony sernik i schować do lodówki na ok. 15 minut, żeby polewa zastygła.

Przygotowanie kremu

  • Do miski dać mascarpone, cukier puder, wlać śmietankę. Miksować (mikser;końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Krem wyłożyć na sernik. Na wierzchu ułożyć owoce i schłodzić jeszcze 30 minut.
Keyword borówki, czekolada, mascarpone, owoce, sernik, sernik czekoladowy, truskawki

Zobacz także:

sernik czekoladowy z malinami
sernik czekoladowy z malinami
mini serniczki black forest
mini serniczki black forest
sernik czekoladowo-kawowy
sernik czekoladowo-kawowy

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
93
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 93
Tweet 0
Podobne składniki
  • borówki
  • herbatniki
  • kakao
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
  • truskawki
  • twaróg
Poprzedni artykuł
ciasteczka brownie z truskawkami
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Ciasteczka brownie z truskawkami

  • 23 maja 2023
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekoladowy pudding z chałki
  • Desery
  • PRZEPISY

Czekoladowy pudding z chałki

  • 30 maja 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym
Zobacz przepis

Czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności