Czekoladowy pudding z chałki

Czekoladowy pudding z chałki

Bardzo prosty i zaskakująco pyszny czekoladowy pudding z chałki. Chałkę bardzo lubię, czasem zapiekaną w piekarniku, wcześniej posmarowaną odrobiną masła i posypaną brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Robi się wtedy chrupka i aromatyczna. Mięciutkiej kromeczki z nutellą też nie odmawiam. Przyznam jednak, że w tym puddingu się zakochałam, a z domowymi lodami śmietankowymi i garstką malin… po prostu wymiata. Czy będę go jeszcze robić? Oczywiście! Następnym razem czekoladowy pudding z chałki  serwuję z bitą śmietaną i owocami. Maliny, truskawki, nawet banan będzie pasować. Pudding smakuje rewelacyjnie na ciepło i na zimno, a następnego dnia jest wciąż mięciutki.
czekoladowy pudding z chałki

Czekoladowy pudding z chałki - wskazówki

Przepis na czekoladowy pudding z chałki jest bardzo prosty do przyrządzenia, co jest jego ogromną zaletą. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek dotyczących składników i przygotowania, aby jeszcze bardziej ułatwić Wam pieczenie. Może się przydadzą jeśli jakieś wątpliwości pojawią się podczas przygotowań.

Chałka – Pyszna maślana chałka, całkiem sporych rozmiarów. Do przygotowania puddingu potrzeba 380g chałki (+/- 20g). Ważne jest, aby chałka nie była zbyt świeża. Powinna być jednodniowa. Lepiej chłonie czekoladowy płyn.

Śmietanka – Słodka śmietanka w kartoniku, o zawartości tłuszczu 36%. Można wykorzystać też 30%. Jeśli chcecie zrezygnować ze śmietanki i zrobić pudding z samego mleka, uda się, ale wiadomo, słodka śmietanka jest pyszna i ma tłuszcz, więc pudding jest smaczniejszy.

Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao 60-80%.

Czekoladowe groszki – Do posypania można użyć czekoladowych groszków lub czekolady pokrojonej na kosteczki. Dowolną jaką lubicie. Może być mleczna i gorzka. Ja użyłam obu. A jeśli nie macie ochoty na dodatkową porcję czekolady, można z nich zrezygnować.

Cukier – W przepisie jest cukier brązowy, ale można wymienić go na biały. Jeśli Wasza chałka była wyjątkowo mało słodka – można dodać 10-20g cukru więcej. A jeśli nie, 50 gram zupełnie wystarczy.

Przepis na owalne naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 31×23 cm.

czekoladowy pudding z chałki
czekoladowy pudding z chałki

Czekoladowy pudding z chałki - przechowywanie

W przypadku puddingu z chałki jest on najlepszy w dniu pieczenia. Można jeść go na ciepło i na zimno. Pudding można przechowywać w temp. pokojowej, zostawić w formie i przykryć np. folią spożywczą. Następnego dnia wciąż jest miękki. Będzie dobry przez 2 dni od momentu upieczenia.

czekoladowy pudding z chałki
czekoladowy pudding z chałki

Smacznego!

czekoladowy pudding z chałki

CZEKOLADOWY PUDDING Z CHAŁKI

Joanna | chocololo.pl
Pyszny, czekoladowy pudding z chałki. Idealny na ciepło i na zimno.
Przepis na owalne naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 31x23 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 1 chałka (jednodniowa o wadze ok. 380 g)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 10 g kakao
  • szczypta soli
  • 40 g czekoladowych groszków mlecznych lub gorzkich (do posypania)

Dodatki (opcjonalnie)

  • owoce: maliny, borówki, truskawki
  • lody
  • bita śmietana

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do garnuszka wlać mleko i śmietankę, wsypać kakao i wymieszać do połączenia składników. Podgrzać całość prawie do wrzenia i zdjąć z ognia. Wsypać połamaną, gorzką czekoladę i po chwili wymieszać do rozpuszczenia. Odłożyć do przestygnięcia.
  • Chałkę pokroić na spore kostki 2x2cm i włożyć do miski.
  • Jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym w osobnej (sporej) misce. Powinna powstać puszysta, gęsta masa. Zajmie to ok. 4 minuty.
  • Miksując powoli wlewać do jajek czekoladową mieszankę (Jeśli jest jeszcze bardzo ciepła- wlać odrobinę, i gdy się wmiesza, wlać kolejną. Stopniowo, ciągle miksując dolewać resztę. Nie dodawać ciepłej całości, ponieważ jajka się zetną).
  • Przygotowaną masą zalać kostki chałki i wymieszać.
  • Ceramiczną formę grubo posmarować masłem. Wyłożyć na nią równomiernie chałkę razem z całym płynem. Przykryć folią spożywczą i zostawić na minimum 40 minut do napęcznienia.
  • W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  • Przed pieczeniem posypać czekoladowymi groszkami. Piec 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut, aby pudding odpoczął. Można kroić ciepły.
Słowo kluczowe chałka, czekolada, deser, maliny, mleko, pudding, śmietanka

Zobacz także:

budyń czekoladowy
budyń czekoladowy
zawijane bułeczki z nutellą
zawijane bułeczki z nutellą

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo