Strona główna PRZEPISY Sernik czekoladowy z malinami (bez pieczenia)

Sernik czekoladowy z malinami (bez pieczenia)

przez Joanna | Chocololo
sernik czekoladowy z malinami

Sernik czekoladowy z malinami (bez pieczenia)

Sezon na maliny trwa, koszyczki w warzywniakach są nimi wypełnione po brzegi. Szkoda nie wykorzystać tych pięknych i pysznych owoców. Serniki na zimno uwielbiam, a już czekoladowe najbardziej. Sernik czekoladowy z malinami jest więc połączeniem idealnym i w dodatku prostym do przygotowania. Żeby było jeszcze bardziej czekoladowo polany jest… czekoladą rozpuszczoną w śmietance. Do dekoracji odrobina śmietanki ubitej z mascarpone i prześliczne maliny. Pyszne szaleństwo.
sernik czekoladowy z malinami

Sernik czekoladowy z malinami (bez pieczenia) - wskazówki

Spód.

Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Czekolada na spód – Gorzka, najlepiej min. 60%.

W przepisie napisałam, żeby czekoladę do spodu zetrzeć na tarce, ale jeżeli macie dobry malakser to powinna ładnie się zmielić razem z herbatnikami.

Masa serowa.

Czekolada do masy serowej – Gorzka min. 60% i mleczna dobrej jakości.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Ser powinien być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Dekoracja.

Czekolada – Do polania sernika użyłam czekolady mlecznej i gorzkiej, ale można użyć samej gorzkiej. Jeżeli lubicie więcej słodyczy można wykorzystać też samą mleczną.

Do dekoracji można użyć bitej śmietany, albo kremu ze śmietanki ubitej z mascarpone. Trzeba pamiętać, że zarówno śmietanka jak i mascarpone muszą być dobrze chłodzone.

Proporcje poniżej wystarczą do dekoracji sernika i jeszcze trochę zostanie (ja wtedy nakładam na talerzyk porcję sernika, obok sporą porcję kremu i garść malin, bardzo polecam).

W misce umieścić 150 ml śmietanki 36%, 125 g mascarpone i łyżkę cukru pudru. Miksować (końcówki do ubijania) do powstania puszystego i gęstego kremu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką.

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.

sernik czekoladowy z malinami

Sernik czekoladowy z malinami (bez pieczenia) - przechowywanie

Sernik przechowywać w lodówce zabezpieczony folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Najlepiej spożyć w ciągu 2 dni ze względu na dodatek świeżych owoców.

sernik czekoladowy z malinami
sernik czekoladowy z malinami

Smacznego!

sernik czekoladowy z malinami

SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINAMI (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Sernik czekoladowy z malinami jest połączeniem idealnym.
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 150 g herbatników
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 1 łyżka kakao

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietanki 36% (zimnej, prosto z lodówki)
  • 1 łyżka kakao
  • 30 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • szczypta soli
  • 250 g malin

Na wierzch

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 90 ml śmietanki 36%
  • duża garść malin
  • bita śmietana lub krem z mascarpone (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki) lub folią rantową.
  • Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i odłożyć.
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze, wsypać kakao i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
  • Do herbatników dodać masło, wymieszać dokładnie, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku. Następnie wsypać czekoladę i wmieszać ją do masy.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Maliny umyć, dokładnie osuszyć i odłożyć.
  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
  • Do miski włożyć ser, wsypać przesiane kakao, cukier puder i cukier waniliowy, zmiksować wszystko (można blenderem) na gładką masę.
  • Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Śmietankę ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej używając szpatułki.
  • Do masy delikatnie wmieszać maliny. Przełożyć ją na przygotowany spód, wyrównać i włożyć do lodówki. Sernik powinien się chłodzić min. 6 godzin, a najlepiej całą noc.

Przygotowanie dekoracji

  • Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
  • Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna wylać ją na wierzch sernika. Można też przelać ją do rękawa cukierniczego i zrobić drip (czyli spływające kropelki czekolady, jak na zdjęciu).
  • Włożyć sernik na ok. 15-20 min. do lodówki. Gdy polewa zastygnie ozdobić sernik kremem i malinami lub samymi owocami.

Zobacz także:

sernik czekoladowy z czereśniami

Sernik czekoladowy z czereśniami (bez pieczenia)

Idealny na letnie dni – Sernik czekoladowy z czereśniami. Herbatnikowy spód z czekoladą, mocno czekoladowa masa serowa i czereśnie w galaretce. Wyborne połączenie. Sernika nie trzeba piec i jest prosty do przygotowania. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy!

sernik z kajmakiem i czekoladą 1

Sernik kajmakowy z czekoladą

Sernik kajmakowy z czekoladą to sama słodycz. Masa serowa z dodatkiem kajmaku jest kremowa i delikatna. Łagodnie czuć karmelowy smak. Spód z ciasteczek Oreo i czekoladowa polewa idealnie do siebie pasują. Warto posypać wierzch odrobiną gruboziarnistej soli, wydobędzie ona z deseru jeszcze więcej smaku i słodyczy.

Sernik ferrero rocher

Sernik Ferrero Rocher

Czekoladowy, kremowy sernik Ferrero Rocher, słodki i pyszny. Spód z herbatników, czekolady i podpieczonych orzechów lasowych. Delikatna masa serowa z Nutellą i serkiem mascarpone. Na wierzchu czekolada i pyszne pralinki Ferrero Rocher. Poezja. To taki deser, który specjalnie je się wolno, aby delektować się każdym kawałeczkiem.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

1 komentarz

Madzia 16 sierpnia 2023 - 15:33

5 gwiazdek
Ten sernik jest obłędny! Wczoraj zrobiłam, wszyscy goście zachwyceni 🙂 Dzięki za przepis

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo