Sernik czekoladowy z malinami (bez pieczenia)

Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Czekolada na spód – Gorzka, najlepiej min. 60%.
W przepisie napisałam, żeby czekoladę do spodu zetrzeć na tarce, ale jeżeli macie dobry malakser to powinna ładnie się zmielić razem z herbatnikami.
Czekolada do masy serowej – Gorzka min. 60% i mleczna dobrej jakości.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Czekolada – Do polania sernika użyłam czekolady mlecznej i gorzkiej, ale można użyć samej gorzkiej. Jeżeli lubicie więcej słodyczy można wykorzystać też samą mleczną.
Do dekoracji można użyć bitej śmietany, albo kremu ze śmietanki ubitej z mascarpone. Trzeba pamiętać, że zarówno śmietanka jak i mascarpone muszą być dobrze chłodzone.
Proporcje poniżej wystarczą do dekoracji sernika i jeszcze trochę zostanie (ja wtedy nakładam na talerzyk porcję sernika, obok sporą porcję kremu i garść malin, bardzo polecam).
W misce umieścić 150 ml śmietanki 36%, 125 g mascarpone i łyżkę cukru pudru. Miksować (końcówki do ubijania) do powstania puszystego i gęstego kremu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką.
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.
Sernik przechowywać w lodówce zabezpieczony folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Najlepiej spożyć w ciągu 2 dni ze względu na dodatek świeżych owoców.
Idealny na letnie dni – Sernik czekoladowy z czereśniami. Herbatnikowy spód z czekoladą, mocno czekoladowa masa serowa i czereśnie w galaretce. Wyborne połączenie. Sernika nie trzeba piec i jest prosty do przygotowania. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy!
Sernik kajmakowy z czekoladą to sama słodycz. Masa serowa z dodatkiem kajmaku jest kremowa i delikatna. Łagodnie czuć karmelowy smak. Spód z ciasteczek Oreo i czekoladowa polewa idealnie do siebie pasują. Warto posypać wierzch odrobiną gruboziarnistej soli, wydobędzie ona z deseru jeszcze więcej smaku i słodyczy.
Czekoladowy, kremowy sernik Ferrero Rocher, słodki i pyszny. Spód z herbatników, czekolady i podpieczonych orzechów lasowych. Delikatna masa serowa z Nutellą i serkiem mascarpone. Na wierzchu czekolada i pyszne pralinki Ferrero Rocher. Poezja. To taki deser, który specjalnie je się wolno, aby delektować się każdym kawałeczkiem.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.