Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Ciasteczka brownie z truskawkami

  • 23 maja 2023
ciasteczka brownie z truskawkami
ciasteczka brownie z truskawkami
Total
6
Shares
0
0
6

Ciasteczka brownie z truskawkami

Delikatne, intensywnie czekoladowe ciasteczka brownie z truskawkami. Truskawki wycięte w serduszka sprawiają, że ciasteczka wyglądają uroczo. Są słodkie, mają pięknie popękaną skórkę. Środek ciastek jest bardzo miękki delikatny, a dzięki truskawce dodatkowo kremowo-mazisty. Kilka ciasteczek posypałam białą czekoladą i polecam także w tej kombinacji. Dodatkową zaletą jest czas przygotowania, a ponieważ są niewielkie to stygną również szybko.
ciasteczka brownie z truskawkami

Ciasteczka brownie z truskawkami - wskazówki

Niewielkie ciasteczka brownie zrobicie szybko, a do ich przygotowania potrzeba zaledwie 6 składników. Jeśli jednak będziecie mieć wątpliwości, zajrzyjcie do poniższych wskazówek. Mogą okazać się pomocne.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Czekoladę siekamy i zalewamy ją ciepłym masłem. Powinna się rozpuścić, ale jeśli pozostaną małe kawałeczki czekolady, trzeba miseczkę z masłem i czekoladą położyć na niewielki garnek wypełniony wodą. Dokładnie tak jakbyśmy roztapiali czekoladę w kąpieli wodnej. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, tylko do całkowitego roztopienia czekolady.

Cukier – Do tego przepisu użyłam białego, drobnego cukru. Jeśli macie ochotę można użyć brązowego lub wymieszać biały i brązowy pół na pół.

Truskawki – Zaledwie 3-4 truskawki są potrzebne do ciasteczek brownie. Truskawki puszczą trochę wody. Z ciekawości użyłam truskawek z dwóch różnych warzywniaków. Jedna puścił sporo wody, a druga mniej i ładnie zasuszyła się na wierzchu. Jeśli chodzi o smak nie miało to wpływu.

Pieczenie ciasteczek.

Ciasteczka pieczemy krótko, 8-9 minut powinno wystarczyć. Jeśli robicie większe, powinny być pieczone dłużej.

Do nakładania ciasta używałam gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. To niewielki rozmiar. Na blogu znajdziecie przepisy na ciastka brownie z gałkownicy o pojemności 50 ml. Te są jednak bardziej delikatne i płaskie, mają także mniej mąki. Myślę, że mniejsze są zgrabniejsze.

Zaraz po upieczeniu ciastka są naprawdę miękkie i trzeba poczekać kilka minut, aby lekko stwardniały. Dopiero po tym czasie trzeba delikatnie przełożyć je na kratkę do studzenia. Powinny dobrze ostygnąć przed jedzeniem, ale nie wiem, czy można wytrzymać i nie zjeść chociaż jednego.

Przepis na 12 ciasteczek.

ciasteczka brownie z truskawkami

Ciasteczka brownie z truskawkami - przechowywanie

Najlepiej przechowywać je w lodówce w szczelnym pojemniku. Zaraz po upieczeniu mogą pozostać przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, ale ze względu na truskawki, warto je schować do lodówki. Ciasteczka brownie z truskawkami będą dobre do 2 dni.

Jeśli upieczecie ciasteczka bez truskawek, wtedy mogą pozostać w temperaturze pokojowej 2-3 dni, a w lodówce nawet tydzień.

ciasteczka brownie z truskawkami

Smacznego!

ciasteczka brownie z truskawkami

CIASTECZKA BROWNIE Z TRUSKAWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Delikatne, intensywnie czekoladowe ciasteczka brownie z truskawkami.
Przepis na 12 ciasteczek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru
  • 40 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 4 truskawki

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę posiekać i włożyć do miseczki. Masło rozpuścić w garnuszku i gorącym zalać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady i odłożyć do ostudzenia.
  • Truskawki umyć i osuszyć. Usunąć szypułki. Pokroić truskawki w plasterki (ok. 3 mm grubości) i czubkiem nożyka uciąć niewielki trójkąt na górze każdego plastra, aby powstało serduszko. Odłożyć przygotowane truskawki.
  • W misce ubić (mikser; końcówki do ubijania) jajko z cukrem na puszystą, jasną masę. Zajmie to ok. 4 minuty.
  • Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, ciągle miksując, wlewać wystudzoną czekoladę z masłem. Skończyć miksować gdy tylko składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę i wymieszać krótko rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników.
  • Na przygotowaną blachę wykładać niewielkie porcje ciasta w odstępach. Można łyżką. Na każdym ciastku ułożyć plasterek truskawki.
  • Ciasteczka piec 8-9 minut. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach, gdy trochę stwardnieją (zaraz po upieczeniu będą miękkie) przełożyć jena kratkę i zostawić, powinny dobrze wystygnąć.
Keyword brownie, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, czekolada, truskawki

Zobacz także:

migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
ciastka brownie z kremem kokosowym
ciastka brownie z kremem kokosowym
ciasteczka brownie z krówkami
ciasteczka brownie z krówkami

Masz ochotę na więcej brownie?

okładka Brownie idealne

“Brownie idealne” to ekstremalnie czekoladowy e-book, w którym znajdziesz aż 30 wyjątkowych przepisów na jedno z najbardziej czekoladowych ciast na świecie. Są tu cenne porady i wskazówki, dzięki którym brownie, które upieczesz, będzie idealne. Nie zabrakło też kilku interesujących eksperymentów i ciekawostek.

Kup teraz

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
6
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 6
Tweet 0
Poprzedni artykuł
czekoladowe ciasto cappuccino
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Czekoladowe ciasto cappuccino

  • 16 maja 2023
Zobacz przepis
Następny artykuł
sernik truflowy z kremem i owocami
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernik truflowy z kremem i owocami

  • 25 maja 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym
Zobacz przepis

Czekoladowy bananowiec z kremem orzechowym

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności