Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Mogą też być czekoladowe groszki.
Migdały – Można użyć blanszowanych lub ze skórką.
Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.
Cukier – Użyłam cukru pudru, żeby lepiej się rozpuścił. Można użyć zwykłego, drobnego cukru białego, ale polecam cukier puder.
Przed pieczeniem można posmarować wałeczki ciasta żółtkiem, nie jest to jednak konieczne, ale nadaje ładną, pomarańczową skórkę.
Przepis na ok. 24 ciasteczka.
Dobrze wysuszone ciastka, przechowywanie w szczelnym pojemniku i w temperaturze pokojowej, mogą być przechowywane nawet przez 2-3 tygodnie.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.