Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą

  • 14 października 2021
Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą
Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą
Total
160
Shares
6
0
154

Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą

Włoskie ciasteczka Canucci już pojawiły się na blogu w wersji kakaowej z dużą ilością czekolady i migdałami. Teraz pora na kolejną odsłonę tych pysznych, chrupiących ciasteczek-sucharków. Połącznie czekolady i pomarańczy, cudowne i aromatyczne, wypełniające zapachem cały dom podczas pieczenia. Takie są pomarańczowe ciasteczka cantucci z czekoladą, ale też znalazły się w nich migdały. Czyli trio idealne, pachnące, chrupiące i pyszne.
Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą

Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą - wskazówki

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Mogą też być czekoladowe groszki.

Migdały – Można użyć blanszowanych lub ze skórką.

Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.

Cukier – Użyłam cukru pudru, żeby lepiej się rozpuścił. Można użyć zwykłego, drobnego cukru białego, ale polecam cukier puder.

Przed pieczeniem można posmarować wałeczki ciasta żółtkiem, nie jest to jednak konieczne, ale nadaje ładną, pomarańczową skórkę.

Przepis na ok. 24 ciasteczka.

Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą
Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą

Pomarańzowe ciasteczka Cantucci z czekoladą - przechowywanie

Dobrze wysuszone ciastka, przechowywanie w szczelnym pojemniku i w temperaturze pokojowej, mogą być przechowywane nawet przez 2-3 tygodnie.

Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą

Smacznego!

Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą

POMARAŃCZOWE CIASTECZKA CANTUCCI Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Włoskie chrupiące ciasteczka w wersji pomarańczowej z czekoladą i migdałami.
Przepis na ok. 24 ciasteczka.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 280 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • 60 g masła (miękkiego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g migdałów
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • żółtko (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Dużą, płaską blachę (może być ta z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, odłożyć.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • W dużej misce roztrzepać lekko jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać dokładnie.
  • Następnie wsypać mąkę z proszkiem, dodać pokrojone w kostkę, miękkie masło i zagnieść szybko ciasto.
  • Do ciasta wsypać migdały i czekoladę, wmieszać je delikatnie do ciasta. Ciasto będzie dość lepkie i klejące.
  • Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej delikatnie uformować długi wałeczek (ok. 20 cm długość i 4 cm szerokości) i ułożyć na blaszce w sporym odstępie bo urosną. Można też posmarować je roztrzepanym żółtkiem.
  • Piec 25 minut. Wałeczki urosną i zarumienią się. Wyciągnąć je z piekarnika i po 10-15 minutach, gdy będą jeszcze ciepłe pokroić lekko na ukos, w 1,2-2 cm kromeczki.
  • Kromeczki znów ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec z każdej strony po ok. 10 minut (w temp. 180 stopni). Pilnować, żeby się zrumieniły, ale nie przypiekły. Wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce do wystudzenia.

Zobacz także:

Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami
Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
panna cotta czekoladowa
panna cotta czekoladowa

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
160
Shares
Udostępnij 6
Przypnij 154
Tweet 0
Podobne składniki
  • migdały
  • pomarańcze
Poprzedni artykuł
bajaderki czekoladowe
  • CIASTA
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Bajaderki czekoladowe

  • 10 października 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasto czekoladowe z musem śliwkowym
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z musem śliwkowym

  • 19 października 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.