Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BEZY
  • Boże Narodzenie
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Bezy z kremem czekoladowym i granatem

  • 7 grudnia 2020
bezy z kremem czekoladowym i granatem 1a
bezy z kremem czekoladowym i granatem 1a
Total
42
Shares
1
0
41

Bezy z kremem czekoladowym i granatem

Delikatnie cynamonowe bezy z pysznym kremem czekoladowym na bazie mascarpone. Na wierzchu soczyste, chrupiące pestki granatu. To smaczna propozycja nie tylko na święta. Wyglądają pięknie i smakują obłędnie. Jeżeli nie lubicie granatu, można go zastąpić innymi kwaśnymi owocami (jak porzeczki, maliny) lub podać bezę z łyżeczką konfitury śliwkowej.
bezy z kremem czekoladowym i granatem 1

Bezy z kremem czekoladowym i granatem - wskazówki

Białka jaj – Z dużych jajek, rozmiar L. Dobrze, aby były w temperaturze pokojowej, ale nie muszą. Białka oddzielić od żółtek bardzo dokładnie, nawet najmniejsza ilość spowoduje, że beza nie wyjdzie.

Beza – Bezę najlepiej ubijać w metalowej lub szklanej misce. Musi być czysta i sucha, tak samo mieszadła miksera.

Cukier – Najlepiej użyć cukru drobnego, ewentualnie pół na pół z cukrem pudrem.

Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minut. Zgęstnieje, stanie się puszysty i stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Przepis na 6 niedużych bez ze sporą ilością kremu czekoladowego.

bezy z kremem czekoladowym i granatem

Bezy z kremem czekoladowym i granatem - przechowywanie

Gotowe bezy z kremem najlepiej jeść od razu, albo spożyć w ciągu 24 godzin (pamiętając, że staną się wilgotne i miękkie). Przechowywać w lodówce, zabezpieczone, aby nie nabrały innych zapachów.

Same, suche bezy można przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku.

bezy z kremem czekoladowym i granatem a
Smacznego!
bezy z kremem czekoladowym i granatem a

BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWYM I GRANATEM

Joanna | chocololo.pl
Delikatnie cynamonowe bezy z pysznym kremem czekoladowym na bazie mascarpone. Na wierzchu soczyste, chrupiące pestki granatu.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na bezy

  • 2 białka
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 270 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 100 g czekolady gorzkiej (60-80%)
  • 50 g czekolady mlecznej

Na wierzch

  • owoc granatu

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie bez

  • Piekarnik nagrzać do 140 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce umieścić białka, ubijać chwilę, aż lekko się spienią i dodać szczyptę soli. Ubijać dalej, aż zwiększą swoją objętość i powstanie sztywna piana.
  • Dodawać cukier stopniowo, po 1 łyżce. Cały czas miksować, kiedy dodany cukier się rozpuści i nie będą widoczne grudki, można dodać kolejną łyżkę. I tak aż cały cukier zostanie dodany. Na koniec wsypać cynamon i miksować kilka sekund.
  • Gotowa piana powinna być gęsta i lśniąca. Wykładać ją na papier do pieczenia, formując 6 krążków o średnicy ok. 8 cm. Włożyć do piekarnika.
  • Piec w temperaturze 140 stopni C przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 40-50 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy do ostudzenia w środku.

Przygotowanie kremu

  • W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać połamane czekolady.
  • Podgrzewać całość na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • Do dużej miski przełożyć schłodzone mascarpone i czekoladę ze śmietanką. Miksować (końcówki do ubijania) 1-2 minuty, do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Krem wykładać na bezy i posypać pestkami granatu. Można podawać.

Zobacz także:

torcik brownie z kremem piernikowym

TORCIK BROWNIE Z KREMEM PIERNIKOWYM

Pyszny, świąteczny (i nie tylko) torcik z dużą ilością czekolady i piernikową nutą. Spód to ciasto brownie z orzechami włoskimi, słodkie i mięsiste. Na wierzchu krem czekoladowo-piernikowy, aromatyczny i puszysty.

śliwki w czekoladzie piernikowe a

ŚLIWKI W CZEKOLADZIE PIERNIKOWE

Śliwki otulone kremem piernikowym z Nutelli, polane gorzką czekoladą. To jest dopiero wypas! Idealne na Święta, no i będą po nie mogły sięgać dzieci.

czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM

Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu. Pasuje idealnie w jesienne dni, wieczory pod kocem i poranki z gorącą kawą.

Obserwuj Chocololo:

Instagram

Pinterest

Total
42
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 41
Tweet 0
Podobne składniki
  • bezglutenowe
  • cynamon
  • granat
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą

  • 5 grudnia 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
sernik pomarańczowy na spodzie brownie 1a
  • Boże Narodzenie
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Sernik pomarańczowy na spodzie brownie

  • 12 grudnia 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności