Bezy z kremem czekoladowym i granatem
Delikatnie cynamonowe bezy z pysznym kremem czekoladowym na bazie mascarpone. Na wierzchu soczyste, chrupiące pestki granatu. To smaczna propozycja nie tylko na święta. Wyglądają pięknie i smakują obłędnie. Jeżeli nie lubicie granatu, można go zastąpić innymi kwaśnymi owocami (jak porzeczki, maliny) lub podać bezę z łyżeczką konfitury śliwkowej.

Bezy z kremem czekoladowym i granatem - wskazówki
Białka jaj – Z dużych jajek, rozmiar L. Dobrze, aby były w temperaturze pokojowej, ale nie muszą. Białka oddzielić od żółtek bardzo dokładnie, nawet najmniejsza ilość spowoduje, że beza nie wyjdzie.
Beza – Bezę najlepiej ubijać w metalowej lub szklanej misce. Musi być czysta i sucha, tak samo mieszadła miksera.
Cukier – Najlepiej użyć cukru drobnego, ewentualnie pół na pół z cukrem pudrem.
Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.
Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minut. Zgęstnieje, stanie się puszysty i stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.
Przepis na 6 niedużych bez ze sporą ilością kremu czekoladowego.

Bezy z kremem czekoladowym i granatem - przechowywanie
Gotowe bezy z kremem najlepiej jeść od razu, albo spożyć w ciągu 24 godzin (pamiętając, że staną się wilgotne i miękkie). Przechowywać w lodówce, zabezpieczone, aby nie nabrały innych zapachów.
Same, suche bezy można przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego!

BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWYM I GRANATEM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na bezy
- 2 białka
- 110 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Składniki na krem
- 270 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 100 g czekolady gorzkiej (60-80%)
- 50 g czekolady mlecznej
Na wierzch
- owoc granatu
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie bez
- Piekarnik nagrzać do 140 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce umieścić białka, ubijać chwilę, aż lekko się spienią i dodać szczyptę soli. Ubijać dalej, aż zwiększą swoją objętość i powstanie sztywna piana.
- Dodawać cukier stopniowo, po 1 łyżce. Cały czas miksować, kiedy dodany cukier się rozpuści i nie będą widoczne grudki, można dodać kolejną łyżkę. I tak aż cały cukier zostanie dodany. Na koniec wsypać cynamon i miksować kilka sekund.
- Gotowa piana powinna być gęsta i lśniąca. Wykładać ją na papier do pieczenia, formując 6 krążków o średnicy ok. 8 cm. Włożyć do piekarnika.
- Piec w temperaturze 140 stopni C przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 40-50 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy do ostudzenia w środku.
Przygotowanie kremu
- W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać połamane czekolady.
- Podgrzewać całość na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć do lodówki na 12 godzin.
- Do dużej miski przełożyć schłodzone mascarpone i czekoladę ze śmietanką. Miksować (końcówki do ubijania) 1-2 minuty, do powstania gęstego, puszystego kremu.
- Krem wykładać na bezy i posypać pestkami granatu. Można podawać.
Zobacz także:

TORCIK BROWNIE Z KREMEM PIERNIKOWYM
Pyszny, świąteczny (i nie tylko) torcik z dużą ilością czekolady i piernikową nutą. Spód to ciasto brownie z orzechami włoskimi, słodkie i mięsiste. Na wierzchu krem czekoladowo-piernikowy, aromatyczny i puszysty.

ŚLIWKI W CZEKOLADZIE PIERNIKOWE
Śliwki otulone kremem piernikowym z Nutelli, polane gorzką czekoladą. To jest dopiero wypas! Idealne na Święta, no i będą po nie mogły sięgać dzieci.

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM
Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu. Pasuje idealnie w jesienne dni, wieczory pod kocem i poranki z gorącą kawą.