Strona główna PRZEPISYBEZY Bezy z kremem czekoladowym i granatem

Bezy z kremem czekoladowym i granatem

przez Joanna | Chocololo
bezy z kremem czekoladowym i granatem 1a

Bezy z kremem czekoladowym i granatem

Delikatnie cynamonowe bezy z pysznym kremem czekoladowym na bazie mascarpone. Na wierzchu soczyste, chrupiące pestki granatu. To smaczna propozycja nie tylko na święta. Wyglądają pięknie i smakują obłędnie. Jeżeli nie lubicie granatu, można go zastąpić innymi kwaśnymi owocami (jak porzeczki, maliny) lub podać bezę z łyżeczką konfitury śliwkowej.
bezy z kremem czekoladowym i granatem 1

Bezy z kremem czekoladowym i granatem - wskazówki

Białka jaj – Z dużych jajek, rozmiar L. Dobrze, aby były w temperaturze pokojowej, ale nie muszą. Białka oddzielić od żółtek bardzo dokładnie, nawet najmniejsza ilość spowoduje, że beza nie wyjdzie.

Beza – Bezę najlepiej ubijać w metalowej lub szklanej misce. Musi być czysta i sucha, tak samo mieszadła miksera.

Cukier – Najlepiej użyć cukru drobnego, ewentualnie pół na pół z cukrem pudrem.

Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minut. Zgęstnieje, stanie się puszysty i stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Przepis na 6 niedużych bez ze sporą ilością kremu czekoladowego.

bezy z kremem czekoladowym i granatem

Bezy z kremem czekoladowym i granatem - przechowywanie

Gotowe bezy z kremem najlepiej jeść od razu, albo spożyć w ciągu 24 godzin (pamiętając, że staną się wilgotne i miękkie). Przechowywać w lodówce, zabezpieczone, aby nie nabrały innych zapachów.

Same, suche bezy można przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku.

bezy z kremem czekoladowym i granatem a
Smacznego!
bezy z kremem czekoladowym i granatem a

BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWYM I GRANATEM

Joanna | chocololo.pl
Delikatnie cynamonowe bezy z pysznym kremem czekoladowym na bazie mascarpone. Na wierzchu soczyste, chrupiące pestki granatu.

SKŁADNIKI
  

Składniki na bezy

  • 2 białka
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 270 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 100 g czekolady gorzkiej (60-80%)
  • 50 g czekolady mlecznej

Na wierzch

  • owoc granatu

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie bez

  • Piekarnik nagrzać do 140 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce umieścić białka, ubijać chwilę, aż lekko się spienią i dodać szczyptę soli. Ubijać dalej, aż zwiększą swoją objętość i powstanie sztywna piana.
  • Dodawać cukier stopniowo, po 1 łyżce. Cały czas miksować, kiedy dodany cukier się rozpuści i nie będą widoczne grudki, można dodać kolejną łyżkę. I tak aż cały cukier zostanie dodany. Na koniec wsypać cynamon i miksować kilka sekund.
  • Gotowa piana powinna być gęsta i lśniąca. Wykładać ją na papier do pieczenia, formując 6 krążków o średnicy ok. 8 cm. Włożyć do piekarnika.
  • Piec w temperaturze 140 stopni C przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 40-50 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy do ostudzenia w środku.

Przygotowanie kremu

  • W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać połamane czekolady.
  • Podgrzewać całość na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • Do dużej miski przełożyć schłodzone mascarpone i czekoladę ze śmietanką. Miksować (końcówki do ubijania) 1-2 minuty, do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Krem wykładać na bezy i posypać pestkami granatu. Można podawać.

Zobacz także:

torcik brownie z kremem piernikowym

TORCIK BROWNIE Z KREMEM PIERNIKOWYM

Pyszny, świąteczny (i nie tylko) torcik z dużą ilością czekolady i piernikową nutą. Spód to ciasto brownie z orzechami włoskimi, słodkie i mięsiste. Na wierzchu krem czekoladowo-piernikowy, aromatyczny i puszysty.

śliwki w czekoladzie piernikowe a

ŚLIWKI W CZEKOLADZIE PIERNIKOWE

Śliwki otulone kremem piernikowym z Nutelli, polane gorzką czekoladą. To jest dopiero wypas! Idealne na Święta, no i będą po nie mogły sięgać dzieci.

czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM

Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu. Pasuje idealnie w jesienne dni, wieczory pod kocem i poranki z gorącą kawą.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2022 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo