Bezy z kremem czekoladowym i granatem

Bezy z kremem czekoladowym i granatem

Kruche, bialutkie bezy w kształcie gniazdek z pysznym kremem czekoladowym na bazie mascarpone. Na wierzchu soczyste, chrupiące pestki granatu. To smaczna propozycja nie tylko na święta. Wyglądają pięknie i smakują obłędnie. Jeżeli nie lubicie granatu, można go zastąpić innymi kwaśnymi owocami (jak porzeczki, maliny) lub podać bezę z łyżeczką konfitury śliwkowej. Bezy są rewelacyjne, krem gęsty i treściwy, mocno czekoladowy. Będą Wam smakować.
bezy z kremem czekoladowym i granatem

Bezy z kremem czekoladowym i granatem - wskazówki

Białka jaj – Z dużych jajek, rozmiar L. Dobrze, aby były w temperaturze pokojowej, ale nie muszą. Białka oddzielić od żółtek bardzo dokładnie, nawet najmniejsza ilość spowoduje, że beza nie wyjdzie.

Beza – Bezę najlepiej ubijać w metalowej lub szklanej misce. Musi być czysta i sucha, tak samo mieszadła miksera.

Cukier – Najlepiej użyć cukru drobnego, ewentualnie pół na pół z cukrem pudrem.

Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.

Krem należy ubijać ok. 1 minuty. Zgęstnieje dość mocno, stanie się puszysty i stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.

Przepis na 6 gniazdek bezowych (średnica ok. 9 cm) ze sporą ilością kremu czekoladowego.

bezy z kremem czekoladowym i granatem

Jak przechowywać bezowe gniazdka wypełnione kremem

Gotowe bezy z kremem najlepiej jeść od razu, albo spożyć w ciągu 24 godzin (pamiętając, że staną się wilgotne i miękkie). Przechowywać w lodówce, zabezpieczone, aby nie nabrały innych zapachów.

Same, suche bezy można przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku.

bezy z kremem czekoladowym i granatem
Smacznego!
bezy z kremem czekoladowym i granatem

BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWYM I GRANATEM

Joanna | chocololo.pl
Kruche gniazdka bezowe z pysznym kremem czekoladowym na bazie mascarpone. Na wierzchu soczyste, chrupiące pestki granatu.
Przepis na 6 sztuk.

SKŁADNIKI
  

Składniki na bezy

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 125 g mascarpone
  • 80 g czekolady gorzkiej (60-80%)
  • 50 g czekolady mlecznej

Na wierzch

  • 3-4 łyżki pestek granatu

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie bez

  • Piekarnik nagrzać do 120 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce umieścić białka, ubijać chwilę, aż lekko się spienią i dodać szczyptę soli. Ubijać dalej, aż zwiększą swoją objętość i powstanie gęsta piana (ale nie bardzo sztywna).
  • Dodawać cukier stopniowo, po 1 łyżce. Cały czas ubijać, kiedy dodany cukier się rozpuści i nie będą widoczne grudki, można dodać kolejną łyżkę. I tak, aż cały cukier zostanie dodany. Na koniec wsypać cynamon i miksować kilka sekund.
  • Gotowa piana powinna być gęsta i lśniąca. Przełożyć ją do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką. Wyciskać na papier do pieczenia bezowe gniazdka, formując 6 krążków o średnicy ok. 8 cm. Włożyć do piekarnika.
  • Piec w temperaturze 120 stopni C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i piec jeszcze przez 50 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni, włączyć termoobieg i suszyć bezy ok. 1,5-2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy w piekarniku do ostudzenia.

Przygotowanie kremu

  • W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać połamane czekolady.
  • Podgrzewać całość na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • Do dużej miski przełożyć schłodzone mascarpone i czekoladę ze śmietanką. Miksować (końcówki do ubijania) kilka chwil, do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Krem wykładać na bezy (będzie gęsty, wykładać go do gniazdek łyżką) i posypać pestkami granatu. Można podawać.
Słowo kluczowe bezy, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, krem czekoladowy, mascarpone

Zobacz także:

bezy z kremem czekoladowo-kawowym
bezy z kremem czekoladowo-kawowym
ciasteczka z bezą i czekoladą
ciasteczka z bezą i czekoladą
pomarańczowe brownie z bezą
pomarańczowe brownie z bezą
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo