Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami

  • 14 grudnia 2020
piernik bananowy z czekolada i suszonymi sliwkami 1
Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami
Total
44
Shares
1
0
43

Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami

Jeżeli szukacie jakiegoś smacznego i zdrowszego przepisu na piernik bezglutenowy, to nie mogliście trafić lepiej. Nie będę kłamać, że jest bardzo fit, bo jest w nim sporo orzechów i czekolady. No ale to wypiek na święta, więc jeśli sami jesteście na diecie bezglutenowej lub gościcie kogoś, komu chcielibyście sprawić przyjemność – poczęstujcie go tym piernikiem. Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami jest wilgotny i mięsisty. Bardzo prosty i ekspresowy w przygotowaniu, sprawdzi się więc na ostatnią chwilę.
piernik bananowy z czekolada i suszonymi sliwkami a

Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami - wskazówki

Jajka –  Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Cukier – W przepisie jest cukier kokosowy, jednak jeżeli nie macie go w domu, można wykorzystać brązowy w tej samej proporcji.

Miód – Najbardziej charakterystyczny w smaku i polecany przeze mnie miód do piernika to miód gryczany. Jeśli nie lubicie intensywnych w smaku miodów, można użyć delikatny np. akacjowy, lipowy.

Orzechy włoskie – Polecam samodzielnie mielić orzechy, ale można użyć gotowych, mielonych orzechów. W przypadku gdy orzechy mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki ryżowej i dopiero zmielić. Orzechy włoskie są bardzo tłuste, należy mielić je dość krótko bo szybko nabierają konsystencji pasty.

Czekolada – Można użyć dowolnej gorzkiej lub deserowej czekolady. Najlepiej jednak o zawartości kakao 60-80%.

Polewa jest dość miękka, jak chcecie można pominąć olej i polać ciasto samą roztopioną czekoladą.

Przepis na keksówkę 11×21 cm.

piernik bananowy z czekolada i suszonymi sliwkami 1a

Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami - przechowywanie

Piernik przechowywać w temperaturze pokojowej, owinięty folią. Zachowa świeżość przez 3 dni.

piernik bananowy z czekolada i suszonymi sliwkami
Smacznego!
piernik bananowy z czekolada i suszonymi sliwkami

PIERNIK BANANOWY Z CZEKOLADĄ I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami jest wilgotny i mięsisty. Bardzo prosty i ekspresowy w przygotowaniu.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 2 banany (mocno dojrzałe)
  • 2 jajka
  • 60 g cukru kokosowego
  • 40 g miodu
  • 140 g orzechów włoskich mielonych
  • 110 g mąki ryżowej
  • 60 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 70 g śliwek suszonych

Polewa czekoladowa

  • 20 g oleju kokosowego
  • 100 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W małym garnuszku rozpuścić olej kokosowy razem z miodem, zdjąć z palnika do ostudzenia.
  • W misce rozgnieść banany, dodać jajka, cukier i wymieszać. Wlać wystudzony olej z miodem i ponownie wymieszać całość.
  • Dodać mielone orzechy, przesianą mąkę ryżową z proszkiem i sodą, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać dokładnie ciasto.
  • Czekoladę i śliwki pokroić w małe kawałki i dodać do ciasta, wymieszać i przełożyć ciasto do keksówki.
  • Piec ok. 40-45 minut, lub do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu przełożyć ciasto z keksówki na kratkę do całkowitego wystudzenia.
  • Przygotować polewę. W garnuszku z grubym dnem podgrzać olej kokosowy, dodać połamaną czekoladę i zdjąć z ognia. Wymieszać gdy czekolada się rozpuści. Polać ciasto i podawać, gdy polewa lekko przestygnie.

Zobacz także:

kruche babeczki ze śliwkami i czekoladą

KRUCHE BABECZKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

Małe i słodkie babeczki z kruchego, maślanego ciasta z dodatkiem przyprawy do piernika. We wnętrzu tych uroczych babeczek kryje się śliwkowe nadzienie z orzechami włoskimi i gorzką czekoladą. Będą pięknie wyglądać na świątecznym stole.

śliwki w czekoladzie piernikowe a

ŚLIWKI W CZEKOLADZIE PIERNIKOWE

Śliwki otulone kremem piernikowym z Nutelli, polane gorzką czekoladą. To jest dopiero wypas! Idealne na święta, no i będą po nie mogły sięgać dzieci.

ciasteczka z żurawiną i czekoladą a

CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ

Napisać o nich, że to ciasteczka z żurawiną i czekoladą to w sumie za mało. To są wypasione ciasteczka z żurawiną, czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową i cynamonem. Pełno smaku i zapachu w małym ciasteczku, są naprawdę pyszne.

Obserwuj Chocololo:

Instagram

Pinterest

Total
44
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 43
Tweet 0
Podobne składniki
  • banany
  • miód
  • olej kokosowy
  • orzechy włoskie
  • przyprawa piernikowa
  • śliwki suszone
Poprzedni artykuł
sernik pomarańczowy na spodzie brownie 1a
  • Boże Narodzenie
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Sernik pomarańczowy na spodzie brownie

  • 12 grudnia 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasteczka z jabłkami, białą czekoladą i krówkami 1
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka z jabłkami, białą czekoladą i krówkami

  • 17 grudnia 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności