Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Cukier – W przepisie jest cukier kokosowy, jednak jeżeli nie macie go w domu, można wykorzystać brązowy w tej samej proporcji.
Miód – Najbardziej charakterystyczny w smaku i polecany przeze mnie miód do piernika to miód gryczany. Jeśli nie lubicie intensywnych w smaku miodów, można użyć delikatny np. akacjowy, lipowy.
Orzechy włoskie – Polecam samodzielnie mielić orzechy, ale można użyć gotowych, mielonych orzechów. W przypadku gdy orzechy mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki ryżowej i dopiero zmielić. Orzechy włoskie są bardzo tłuste, należy mielić je dość krótko bo szybko nabierają konsystencji pasty.
Czekolada – Można użyć dowolnej gorzkiej lub deserowej czekolady. Najlepiej jednak o zawartości kakao 60-80%.
Polewa jest dość miękka, jak chcecie można pominąć olej i polać ciasto samą roztopioną czekoladą.
Przepis na keksówkę 11×21 cm.
Piernik przechowywać w temperaturze pokojowej, owinięty folią. Zachowa świeżość przez 3 dni.
Małe i słodkie babeczki z kruchego, maślanego ciasta z dodatkiem przyprawy do piernika. We wnętrzu tych uroczych babeczek kryje się śliwkowe nadzienie z orzechami włoskimi i gorzką czekoladą. Będą pięknie wyglądać na świątecznym stole.
Śliwki otulone kremem piernikowym z Nutelli, polane gorzką czekoladą. To jest dopiero wypas! Idealne na święta, no i będą po nie mogły sięgać dzieci.
Napisać o nich, że to ciasteczka z żurawiną i czekoladą to w sumie za mało. To są wypasione ciasteczka z żurawiną, czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową i cynamonem. Pełno smaku i zapachu w małym ciasteczku, są naprawdę pyszne.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.