Sernik Ferrero Rocher
Czekoladowy, kremowy sernik Ferrero Rocher, słodki i pyszny. Spód przygotowany jest z herbatników, czekolady i podpieczonych orzechów lasowych. Delikatna masa serowa z nutellą i serkiem mascarpone ma fantastyczną konsystencję. Na wierzchu czekoladowa polewa i pyszne pralinki Ferrero Rocher. Ja wykorzystałam domową wersję pralinek. Poezja. To taki deser, który specjalnie je się wolno, aby delektować się każdym kawałeczkiem. Dla prawdziwych fanów czekolady, którzy nie boją się słodkości i kalorii. Z mocną, gorzką kawą tworzy zestaw idealny.

Sernik Ferrero Rocher - wskazówki
Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.
Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.
Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.
Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.
Spód – Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem, a orzechy drobno posiekać.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Masa serowa – Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.
– Wszystkie składniki na masę serową, poza czekoladą można połączyć blenderem. Miksować niezbyt długo, aby masa się bardzo nie napowietrzyła. Dopiero potem wlać delikatnie czekoladę. Masa będzie delikatniejsza, bardziej kremowa.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Czekolada – Do spodu i do masy najlepiej użyć gorzkiej czekolady między 60-80 %.
Jeżeli sos czekoladowy do polania sernika się zwarzy, można podgrzać 30 ml śmietanki kremówki aż będzie wrząca i wlać do sosu, mieszając bardzo energicznie. Powinien znów stać się płynny.
Do dekoracji wykorzystałam trufle z przepisu, który znalazł się w e-booku „Brownie Idealne”.
Jeśli chcecie przygotować domowe pralinki, przepis znajdziecie na blogu → Domowe pralinki Ferrero Rocher.
Przepis na tortownicę 20 cm.

Sernik Ferrero Rocher - przechowywanie
Dobrze jest przechowywać sernik w pojemniku spożywczym aby nie przeszedł innymi zapachami, lub można pozostawić go w tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą. Przechowywać w lodówce do 3 dni.


Smacznego!

SERNIK FERRERO ROCHER
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 160 g herbatników
- 30 g masła
- 50 g orzechów laskowych
- 1 łyżeczka kakao
- 40 g czekolady gorzkiej
Składniki na masę serową
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego (temp. pokojowa)
- 350 g nutelli (temp. pokojowa)
- 250 g mascarpone (temp. pokojowa)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 1/2 szklanki cukru pudru
Na wierzch
- 70 ml śmietanki 36%
- 40 g czekolady gorzkiej
- 40 g czekolady mlecznej
- garść podpieczonych orzechów laskowych
- 8-12 szt pralinek Ferrero Rocher
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Przygotować tortownicę do pieczenia. Dno wyłożyć papierem, z zewnątrz zabezpieczyć folią aluminiową.
- Podpiec orzechy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wysypać orzechy laskowe, piec ok. 8 minut. Wystudzić i obrać ze skórek.
- W garnuszku roztopić masło. Do malaksera dać połamane herbatniki, orzechy i kakao. Zmiksować, aż powstaną okruszki. Dolać jeszcze ciepłe masło i wymieszać.
- Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z przygotowaną masą. Wysypać wszystko na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
- Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
- Do miski dać twaróg, mascarpone, nutellę, jajka i cukier puder. Zmiksować wszystko na gładką masę.
- Miksując na wolnych obrotach, wlewać stopniowo wystudzoną czekoladę. Przygotowaną masę serową wylać na schłodzony spód.
- Zagotować pełen czajnik wody. Tortownicę wstawić do większej blachy. Wlać do niej wrzątek, by sięgał do połowy tortownicy.
- Piec 80-90 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu i sprężysty (całość będzie trząść się jak galaretka). Po wyjęciu z piekarnika, sernik wystudzić i schłodzić w lodówce min. 6 godzin, najlepiej przez noc.
Gdy sernik się schłodzi...
- W garnuszku, na małym ogniu podgrzać śmietankę aż będzie gorąca. Wrzucić połamaną czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać aż się rozpuści. Odłożyć na chwilę, żeby masa ostygła i delikatnie zgęstniała,
- Polać sernik polewą czekoladową, udekorować pralinkami i podpieczonymi, posiekanymi orzechami.
- Schłodzić w lodówce. Gdy polewa stężeje sernik będzie gotowy.