Sernik malinowy z musem czekoladowym

Sernik malinowy z musem czekoladowym

Delikatny, lekki i puszysty sernik malinowy na zimno z równie puszystym musem czekoladowym. Cienki spód herbatnikowy z odrobiną kakao dla smaku, a na nim pięknie różowa masa serowa z malinami. Uroczo wygląda, aż szkoda jeść, ale i tak znika kawałek za kawałkiem. Czekoladowy mus jest również delikatny, konsystencja jego i masy serowej jest zbliżona, choć mus jest nieco lżejszy. Całość smakuje bosko. Ja udekorowałam sernik malinowy czekoladą w postaci małych paseczków chlapniętych dookoła krawędzi i malinami. Wystarczy odrobinę czekolady rozpuścić i dać do woreczka cukierniczego, z którego odcinamy małą końcówkę. Pozostała czekolada może zostać wykorzystana do przygotowania serduszek. Na zdjęciach widać takie małe serduszka. We wskazówkach napisze krótko jak je zrobić.
sernik malinowy z musem czekoladowym

Sernik malinowy z musem czekoladowym - wskazówki

Spód do sernika.

Herbatniki – Zwykłe, maślane herbatniki z ząbkami. Można wykorzystać kakaowe herbatniki i pominąć kakao, lub nie pominąć, żeby było jeszcze bardziej czekoladowo.

Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i dokładnie pokruszyć wałkiem. Spód dobrze ubijamy, ma być zbity.

 

Malinowa masa serowa.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia. Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Powinna być dobrze schłodzona.

Maliny – Świeże owoce. W przepisie (w składnikach) są 2 pozycje z malinami, nie jest to błąd. 250 g blendujemy i przecieramy przez sito. 100 g całych owoców ląduje w gotowej masie serowej.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.

Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masy ładnie stężały, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.

sernik malinowy z musem czekoladowym

Mus czekoladowy.

W przepisie są 2 pozycje ze śmietanką. W 80 ml rozpuszczamy czekoladę, nie musi być ona schłodzona. Natomiast 150 ml śmietanki, którą ubijamy do musu, powinna być bardzo dobrze schłodzona.

Śmietanki nie ubijamy na sztywno, jednak powinna być gęsta, puszysta. Zbyt mocno ubita śmietanka źle miesza się z czekoladą i jest większe ryzyko zwarzenia musu.

Czekolada – Gorzka 70-80% i mleczna.

 

Dekoracja.

Roztapianie czekolady gorzkiej do dekoracji.

W przypadku malinowego sernika  potrzebujemy roztopić małą ilość czekolady. Ja nie roztapiam czekolady w kąpieli wodnej, żeby ją później przelać do woreczka.

Czekoladę gorzką siekam, wrzucam do przyciętego woreczka cukierniczego (są za duże, więc po prostu je przycinam). Lekko skręcam otwór worka, żeby czekolada się nie wysypywała i zapinam w szczelny klips. Do kubka/miski wlewam gorącą wodę, nie wrzątek, tylko najcieplejszą z kranu i wkładam do niej worek  z czekoladą. Mimo, że klips jest dość szczelny, to pilnuję, żeby koniec z klipsem nie dotykał wody. Po kilku minutach sprawdzam, czy czekolada się roztapia i ewentualnie podgniatam ją trochę.

Gdy czekolada jest rozpuszczona odcinam mały koniec worka i dekoruję sernik.

Pozostałą czekoladę wykorzystałam do serduszek. Wystarczy np. na desce kuchennej (do krojenia) rozłożyć folię rantową (tylko kawałek) lub nawet spożywczą i wycisnąć z czekolady serduszka. Zostawić je w lodówce, aż mocno stwardnieją i delikatnie odrywać je od folii  i układać  na serniku.

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.

sernik malinowy z musem czekoladowym

Sernikmalinowy z musem czekoladowym - przechowywanie

Malinowy sernik z musem najlepiej przechowywać w formie zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

sernik malinowy z musem czekoladowym

Smacznego!

sernik malinowy z musem czekoladowym

SERNIK MALINOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM

Joanna | chocololo.pl
Delikatny,lekki i puszysty sernik malinowy na zimno z równie puszystym musem czekoladowym.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 80 g herbatników
  • 1 łyżka kakao
  • 40 g masła

Składniki na masę serową

  • 250 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 g malin
  • 80 g cukru drobnego
  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 4 łyżeczki żelatyny + 50 ml zimnej wody
  • 100 g malin (całe owoce do musu)

Składniki na mus czekoladowy

  • 45 g czekolady gorzkiej
  • 45 g czekolady mlecznej
  • 80 ml śmietanki 36%
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżeczka żelatyny +15 ml zimnej wody

Dodatkowo

  • pasek czekolady gorzkiej
  • maliny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
  • Połamane herbatniki umieścić w malakserze, wsypać kakao i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
  • Masło roztopić w rondelku i wlać do herbatników (może być ciepłe), dobrze wymieszać. Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Maliny (dodatkowe 100 g do środka masy serowej) umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Maliny (250 g) zblendować i przetrzeć dokładnie na sicie bezpośrednio do garnuszka. Wsypać cukier i zagotować. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.
  • W międzyczasie zalać żelatynę wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać, aż będzie płynna i ciepła.
  • Do miski dać twaróg, blendując wlewać ostudzone maliny, następnie żelatynę.
  • Ubić śmietankę na gęstą i puszystą masę, ale nie na sztywno. Delikatnie wmieszać śmietankę do masy serowej i wyłożyć ją na spód, wyrównać. Powciskać w masę przygotowane maliny.
  • Sernik schłodzić ok. 1-2 godziny przed przygotowaniem musu czekoladowego.

Przygotowanie musu czekoladowego

  • Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Śmietankę (80 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać połamane czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Podgrzać żelatynę, aż zrobi się płynna i ciepła. Dodać ją (ciepłą) do śmietanki z czekoladą i dokładnie wymieszać. Odstawić całość do ostudzenia.
  • Śmietankę (150 ml dobrze schłodzonej) ubić na puszystą, gęstą masę i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać ją do czekolady. Mus wylać na lekko schłodzoną masę serową. I włożyć do lodówki. Sernik schłodzić min. 6 godzin, najlepiej przez noc.

Dekoracja

  • Wierzch polać paseczkami roztopionej czekolady i ułożyć maliny.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, czekolada mleczna, maliny, mus czekoladowy, sernik, sernik na zimno

Zobacz także:

ciasto czekoladowe z musem malinowym
ciasto czekoladowe z musem malinowym
lekki sernik na cieście czekoladowym z truskawkami i galaretką
lekki sernik na cieście czekoladowym z truskawkami i galaretką
sernik kajmakowy z musem czekoladowym
sernik kajmakowy z musem czekoladowym
1 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo