Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Babeczki sernikobrownie z czereśniami

Babeczki sernikobrownie z czereśniami

przez Joanna | Chocololo
babeczki sernikobrownie z czereśniami

Babeczki sernikobrownie z czereśniami

Sernikobrownie z czereśniami w postaci małych babeczek. Słodkie, bosko czekoladowe brownie z masą serową i kawałkami soczystych czereśni skradnie Wasze serca. Nie można się im oprzeć. Babeczki sernikobrownie są całkiem proste do przygotowania, przede wszystkim szybkie i niewielkich rozmiarów. Dzięki temu szybciej stygną, a dzięki temu można zjeść je szybciej. W przeciwieństwie do brownie, które trzeba kroić, można je jeść widelczykiem zaraz po ostudzeniu. Wspaniale maziste, niczym krem czekoladowy. W połączeniu z twarogiem i czereśniami…Koniecznie sprawdźcie!
babeczki sernikobrownie z czereśniami

Sernikobrownie z czereśniami w formie małych babeczek - wskazówki

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania babeczek sernikobrownie?

Brownie.

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 70-80% i mleczna.      

Cukier brązowy – Można zamienić na biały jeśli akurat nie macie pod ręką brązowego.

Mąka – Pszenna mąka tortowa, opcjonalnie można zamienić ją na jasną mąkę orkiszową typ. 700.

 

Masa serowa.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i ser należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Nie blendujcie masy serowej. Przy okazji zwykłych serników polecam blendować masę serową, wtedy jest bardziej gładka i kremowa. Jednak robi się bardzo płynna i nie wymieszacie jej dobrze z masą czekoladowego ciasta. Tym bardziej, że samo ciasto po kilku chwilach gęstnieje.

Wymieszajcie masę serową szpatułką albo rózgą kuchenną i jeśli będzie bardzo rzadka (powinna być o konsystencji gęstej, kwaśnej śmietany lub gęstsza) dodajcie 1-2 łyżeczki proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego, może być z cukrem) lub mąki ziemniaczanej i rozmieszajcie dokładnie.

 

Owoce – Czereśnie, którym usuwamy pestki i kroimy na połówki i lub połówki ćwiartki. Tak pół na pół. Nie polecam dawać więcej niż 2 czereśnie na babeczkę, ponieważ mogą puścić zbyt dużo soku.

Jeśli macie ochotę na inne owoce dajcie wiśnie, maliny lub porzeczkę (czerwoną i czarną. Będzie pysznie.

Przepis na 12 babeczek sernikobrownie.

babeczki sernikobrownie z czereśniami

Babeczki sernikobrownie z czereśniami - przechowywanie

Przechowywać w lodówce,  można na talerzu zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 3 dni. Przed podaniem warto wyjąć babeczki sernikobrownie z lodówki 10 minut wcześniej, ocieplą się i będą delikatniejsze.

babeczki sernikobrownie z czereśniami

Smacznego!

Przepis na babeczki sernikobrownie z czereśniami:

babeczki sernikobrownie z czereśniami

BABECZKI SERNIKOBROWNIE Z CZEREŚNIAMI

Joanna | chocololo.pl
Pysznie czekoladowe sernikobrownie z czereśniami w formie małych babeczek.
Przepis na 12 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na masę brownie

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 140 g masła
  • 140 g cukru brązowego
  • 100 g mąki pszennej

Składniki na masę serową

  • 300 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 25 g cukru pudru

Dodatkowo

  • czereśnie (ok. 24 sztuki)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół), formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Czereśnie umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić na połówki i odłożyć.
  • Przygotować masę serową. W misce wymieszać ser z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać jajko i dokładnie wymieszać. Odłożyć.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie na najmniejszych obrotach, powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
  • Do masy przesiać mąkę (w dwóch turach) i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką
  • Do papilotek nałożyć na przemian po łyżce ciasta, następnie masę serową, znów ciasto i masę serową. Papilotki mogą być wypełnione do 4/5 wysokości. Wymieszać masy patyczkiem. Na wierzch powciskać kawałki czereśni.
  • Babeczki piec 28-30 minut, wyjąć z piekarnika i po ok. 10 minutach bardzo delikatnie przenieść je na kratkę do studzenia.
Słowo kluczowe babeczki, brownie, czekolada gorzka, czekolada mleczna, czereśnie, mini serniczki, sernik

Zobacz także:

Muffinki izaura
Muffinki izaura
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
sernikobrownie z malinami
sernikobrownie z malinami

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo