Strona główna PRZEPISYCIASTA Lekki sernik na cieście czekoladowym z truskawkami i galaretką

Lekki sernik na cieście czekoladowym z truskawkami i galaretką

przez Joanna | Chocololo
lekki sernik na cieście czekoladowym z truskawkami i galaretką

Lekki sernik na cieście czekoladowym z truskawkami i galaretką

Same pyszności w małym serniku. Mamy tutaj delikatne ciasto czekoladowe, a na nim puszystą, waniliową masę serową z białą czekoladą. Na wierzchu znalazły się słodkie truskawki i galaretka przezroczysta o smaku winogronowym, ale jak najbardziej można użyć galaretki truskawkowej. Sernik jest przepyszny, znika ekspresowo. Na pewno zrobicie go raz jeszcze, może nawet w większej formie? W galaretce oprócz truskawek można zatopić także maliny lub borówki. Będzie naprawdę smacznie. Konsystencja sernika jest delikatna, musowa i idealna. Polecam!
lekki sernik na cieście czekoladowym z truskawkami i galaretką

Lekki sernik na cieście czekoladowym - wskazówki

Ciasto czekoladowe.

Jajka  i masło powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Gorzka między 60-80 %.

Pamiętajcie, żeby dokładnie oddzielić żółtka od białek. Nawet najmniejsza ilość żółtek w białkach sprawi, że nie ubiją się dobrze.

Ciasto pieczemy do suchego patyczka, ok. 25 minut. Zbyt długie pieczenie sprawi, że ciasto będzie suche i mniej delikatne.

 

Masa serowa.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia. Ser powinien być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Do sernika użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.

Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.

 

Galaretka i owoce.

Owoce  – Truskawki, których potrzeba ok. 300 gram. Mogą być także borówki, maliny.

Galaretka – Przezroczysta o smaku winogron lub truskawkowa. Galaretkę przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu (zazwyczaj wsypujemy do wrzątku i mieszamy), ale w mniejszej ilości wody.

Gdy galaretka ostygnie, można poczekać aż zacznie tężeć i zalać nią truskawki. Można też ułożyć truskawki, wylać dosłownie 2 mm galaretki i schować sernik do lodówki na 15 minut, a gdy cienka warstwa stężeje wylać resztę. Wtedy będziecie mieć pewność, że truskawki nie wypłyną (będą już przyklejone) i nie trzeba wyczekiwać odpowiedniego momenty tężenia galaretki J

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.

lekki sernik na cieście czekoladowym z truskawkami i galaretką

Lekki sernik z truskawkami i galaretką - przechowywanie

Pyszny sernik na cieście czekoladowym przechowujemy w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

lekki sernik na cieście czekoladowym z truskawkami i galaretką

Smacznego!

lekki sernik na cieście czekoladowym z truskawkami i galaretką

LEKKI SERNIK NA CIEŚCIE CZEKOLADOWYM Z TRUSKWAKAMI I GALARETKĄ

Joanna | chocololo.pl
Puszysty sernik z białą czekoladą na delikatnym cieście czekoladowym. Do tego truskawki i galaretka.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 35 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 30 g cukru pudru
  • 30 g cukru drobnego

Składniki na masę serową

  • 250 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 150 g czekolady białej
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 3 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Dodatkowo

  • 1 op. galaretki przezroczystej lub truskawkowej
  • 300 ml wrzątku
  • ok. 350 g truskawek

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół). Spód tortownicy wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • Do miseczki przesiać mąkę i kakao, wymieszać i odłożyć.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do metalowej lub szklanej miski (będą później ubijane na pianę) i odłożyć.
  • W misce utrzeć masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać żółtko jedno po drugim. Odłożyć na chwilę.
  • W metalowej misce ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Odłożyć na chwilę.
  • Do masy z masłem i żółtkami, ciągle miksując na najmniejszych obrotach, powoli wlewać wystudzoną czekoladę.
  • Do czekoladowej masy dodać łyżkę piany z białek i delikatnie mieszać szpatułką. Przesiać część mąki i dodać kolejną część piany. I tak na zmianę (w 3 turach) wymieszać składniki na puszyste, gęste ciasto. Robić to bardzo delikatnie, szpatułką, aby bardzo nie opadło.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.

Przygotowanie masy serowej

  • Boki tortownicy można zabezpieczyć folią rantową lub papierem do pieczenia.
  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Powinna pozostać płynna.
  • Do miski włożyć ser i cukier waniliowy, zmiksować (można blenderem) na gładką masę. Ostudzoną czekoladę powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
  • W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na spód, wyrównać i schłodzić w lodówce min. 1-2 godziny, przed nałożeniem truskawek i galaretki.

Przygotowanie truskawek i galaretki.

  • Galaretkę rozmieszać w 300 ml wrzątku i odłożyć do ostudzenia.
  • Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić. Ułożyć na serniku i zalać tężejącą galaretką.
  • Sernik schłodzić w lodówce przez min. 8 godzin (najlepiej przez noc).
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto czekoladowe, czekolada gorzka, galaretka, sernik na zimno, sernik z białą czekoladą, truskawki

Zobacz także:

sernik truflowy z kremem i owocami
sernik truflowy z kremem i owocami
musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe
musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe
śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy
śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy

You may also like

2 komentarze

Anna 29 maja 2024 - 18:41

Chciałam się tylko upewnić – do ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia?

Reply
Joanna | Chocololo 29 maja 2024 - 19:09

Nie, ciasto rośnie delikatnie dzięki ubitym białkom 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo