Sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Bardzo delikatny, lekki i puszysty sernik kajmakowy z musem czekoladowym. Konsystencja masy serowej również jest delikatnie musowa, słodka i subtelnie karmelowa dzięki masie kajmakowej. Do tego czekoladowy mus pasuje po prostu idealnie. Słodycz przełamują słone precelki dodane do spodu, ale na wierzchu też połóżcie kilka. Sernik kajmakowy na zimno, więc nic nie pieczemy, ale dobrze schładzamy. Myślę, ze w tym serniku można się zakochać.
Sernik kajmakowy z musem czekoladowym - wskazówki
Spód.
Herbatniki – Zwykłe, maślane herbatniki z ząbkami.
Precelki – Małe precelki, solone.
Masa serowa.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Mus czekoladowy.
Śmietanka, którą ubijamy do musu, powinna być dobrze schłodzona.
Użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.
Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masy ładnie stężały, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.
Przepis na tortownicę średnicy 20 cm.
Sernik kajmakowy z musem czekoladowym - przechowywanie
Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
SERNIK KAJMAKOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 100 g herbatników
- 50 g precelków
- 60 g masła
- 1 łyżka kakao
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 300 g masy kajmakowej (w temp. pokojowej)
- 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 3 łyżeczki żelatyny + 40 ml zimnej wody
Składniki na mus czekoladowy
- 100 ml śmietanki 36%
- 60 g czekolady gorzkiej
- 60 g czekolady mlecznej
- 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 1 łyżeczka żelatyny + 20 ml zimnej wody
Składniki na polewę
- 60 ml śmietanki 36%
- 30 g czekolady gorzkiej
- 30 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
- Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Połamane herbatnik i precle umieścić w malakserze, wsypać kakao i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
- Do herbatników dodać masło, wymieszać dokładnie, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku. Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej
- Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzać w garnuszku i odstawić do ostudzenia, powinna pozostać płynna.
- W misce zmiksować (można zblendować) twaróg i masę kajmakową. Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną żelatynę.
- W osobnej misce ubić śmietankę na puszystą, gęstą masę. Śmietankę delikatnie wmieszać do masy serowej przy pomocy szpatułki. Wyłożyć masę serową na przygotowany spód i wyrównać. Schłodzić godzinę.
Przygotowanie musu czekoladowego
- Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
- Śmietankę (100 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia. Podgrzać żelatynę aż zrobi się płynna i ciepła. Dodać ją do śmietanki i wymieszać. Do śmietanki z żelatyną dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać aż się rozpuści.
- Jeśli śmietana bardzo się ochłodzi i czekolada nie będzie się topić, trzeba ją odrobinę podgrzać na małym ogniu, mieszając, aby czekolada się rozpuściła i uważając by nie podgrzała zbyt mocno.
- Rozpuszczoną czekoladę zostawić do ostygnięcia, powinna pozostać jednak płynna.
- Śmietankę (200 ml dobrze schłodzonej) ubić na puszystą, gęstą masę i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać ją do czekolady. Mus wylać na lekko schłodzoną masę serową. I włożyć do lodówki. Sernik schłodzić min. 6 godzin, najlepiej przez noc.
Przygotowanie polewy
- Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamane czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ochłodzenia i letnią polewą polać sernik. Wyrównać i schłodzić jeszcze godzinę.
19 komentarzy
Lubię dobrze zjeść.
Zrobiłam – okej, natomiast po pierwsze warstwa serowa wymaga więcej żelatyny lub innego zagęszczacza, ponieważ jest dosyć mocno chwiejąca się i ciężko jest pokroić ciasto, zwłaszcza że warstwa czekoladowa jest dosyć ciężka. Druga rzecz, to jest to baaaardzo słodkie ciasto, więc nie dla każdego.
Przykro mi, że sernik nie spełnił do końca Pani oczekiwań. Muszę jednak napisać, że 3 łyżeczki żelatyny (12 gram) zupełnie wystarcza na usztywnienie takiej ilości składników i sernik powinien kroić się dobrze. Chwiejąca się masa oznacza, że coś na etapie przygotowania poszło nie tak. Może źle odmierzone składniki, inny ser lub przygotowanie żelatyny. Mus czekoladowy nie powinien być ciężki, obie masy mają praktycznie taką samą konsystencję. Cieszę się jednak, że skorzystała Pani z przepisu! Pozdrawiam 🙂
Zrobiłam, ciasto wyborne ,bardzo syte więc jeden kawałek zdecydowanie wystarczy. Przepyszne
Super! Bardzo się cieszę, że sernik smakował 🙂
A ja będę dopiero robić ale mam pytanie jak tak idealnie pokroić ciasto
Ja kroiłam letnim (wcześniej zamoczonym w letniej wodzie) nożem, za każdym razem jak kroję kawałek to wycieram go do czysta. Poza tym mus lekko się rozmazał, na niektórych kawałkach trochę bardziej 🙂
Po prostu boski
Wspaniały przepis, instrukcja jest tak czytelna, że trudno coś zepsuć 😉 Mus jest delikatny jak chmurka, ale nie miałam problemów z pokrojeniem. Za to pokruszył mi się herbatnikowy spód.
Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że sernik smakował:)
Czy mozna nie dodawać kajmaku? czy proporcje wtedy sie zmienia?
Zmieni się smak, konsystencja i objętość. Także nie będzie słodki. Kajmak w tym serniku to jeden z kluczowych składników 🙂 Może podmienić masę serową na taką z białą czekoladą? Np. Tarta sernikowa byłaby super, trzeba tylko dodać żelatynę (2 łyżeczki na 30 ml wody), ponieważ masa serowa będzie wyższa.
Bardzo dobry sernik. Faktycznie dodałam wszystko jak w przepisie i na pewno nie był tak bardzo „sztywny” – dodałabym więcej żelatyny. Poza tym – smak i konsystencja nie z tej ziemi!
Super! Bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Zrobiony, spróbowany, bardzo dobry. Musiałam dać dużo więcej masła do spodu i ciut więcej żelatyny do masy serowej. Mega szybki w przygotowaniu – chłodziłam go w zamrażarce między warstwami i był gotowy w godzinę 🙂 polecam
Proszę o info, ile śmietanki użyć do musu czekoladowego. W przepisie jest 100 ml a potem 200 ml. Czy nie wkradł się jakiś błąd, bo dlaczego nue pusze, że 300 ml?
100 ml do rozpuszczenia czekolady, a 200 ml dobrze schłodzonej do ubicia i wmieszania delikatnie do musu 🙂
Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Sernik super! Tylko lekko zmodyfikowałam, na spód upiekłam biszkopt. Dziękuję za przepis. Na pewno zrobię go jeszcze raz 🙂