Sernik Oreo z kajmakową pianką

Herbatniki – Zwykłe, maślane herbatniki z ząbkami. Na formę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21) potrzeba ok. 110 gram herbatników. To (w zależności od marki) ok. 16 herbatników na spód.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Kajmak – Powinien być w temperaturze pokojowej. Można użyć kajmaku np. o smaku waniliowym.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Czekolada między warstwy – Gorzka min. 60% i mleczna.
Użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.
Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masy ładnie stężały, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.
Podgrzaną żelatynę trzeba odstawić do ostudzenia, ale trzeba pilnować aby pozostała płynna.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Witam, Czy żelatyna jest konieczna?
Dzień dobry, tak jest konieczna. Bez żelatyny masy się nie zetną. Pozdrawiam!