Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno
  • Wielkanoc

Sernik Oreo z kajmakową pianką

  • 25 lutego 2023
sernik oreo z kajmakową pianką
sernik oreo z kajmakową pianką
Total
205
Shares
0
0
205

Sernik Oreo z kajmakową pianką

Bardzo lekki, puszysty i kremowy sernik oreo z kajmakową pianką. Masa serowa jest pysznie śmietankowa i delikatna, ma w sobie białą czekoladę i pokruszone ciastka. Pomiędzy masą serową, a lekką i słodką kajmakową pianką jest cienka warstwa czekolady rozpuszczonej w śmietance. Sernika nie pieczemy, za to dobrze chłodzimy. Muszę przyznać, że jest naprawdę przesmaczny i ma świetną konsystencję. Masy pięknie równoważą się teksturą i słodyczą. Polecam spróbować, mam nadzieję że się w nim zakochacie.
sernik oreo z kajmakową pianką

Sernik Oreo z kajmakową pianką - wskazówki

Spód.

Herbatniki – Zwykłe, maślane herbatniki z ząbkami. Na formę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21) potrzeba ok. 110 gram herbatników. To (w zależności od marki) ok. 16 herbatników na spód.

Masa serowa.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Ser powinien być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Kajmakowa pianka.

Kajmak – Powinien być w temperaturze pokojowej. Można użyć kajmaku np. o smaku waniliowym.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Czekolada między warstwy – Gorzka min. 60% i mleczna.

Żelatyna.

Użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.

Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masy ładnie stężały, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.

Podgrzaną żelatynę trzeba odstawić do ostudzenia, ale trzeba pilnować aby pozostała płynna.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

sernik oreo z kajmakową pianką

Sernik Oreo z kajmakową pianką - przechowywanie

Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

sernik oreo z kajmakową pianką b

Smacznego!

sernik oreo z kajmakową pianką

SERNIK OREO Z KAJMAKOWĄ PIANKĄ

Joanna | chocololo.pl
Bardzo lekki, puszysty i kremowy sernik oreo z kajmakową pianką.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm (wymiary spodu 25×21).
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 110 g herbatników

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 240 g czekolady białej
  • 4 łyżeczki żelatyny + 60 ml zimnej wody
  • 300 g ciastek Oreo

Składniki na ganache

  • 180 ml śmietanki 36%
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej

Składniki na piankę kajmakową

  • 1 puszka masy kajmakowej (510 gram; w temp. pokojowej)
  • 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżeczki żelatyny +30 ml zimnej wody

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu i masy serowej

  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia (można nasmarować ją wcześniej masłem, aby papier dobrze się przykleił).
  • Dno formy wyłożyć herbatnikami. Oreo połamać lub pokroić na kawałki i odłożyć.
  • Białą czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej miseczki, rozpuścić ostrożnie w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzać w garnuszku i odstawić do ostudzenia, powinna pozostać płynna.
  • Do miski włożyć twaróg i zmiksować (można blenderem) i powoli dodawać ostudzoną czekoladę.
  • W osobnej misce ubić śmietankę na gęstą i puszystą masę. Do masy serowej energicznie wmieszać przestudzoną żelatynę. Następnie delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać śmietankę.
  • Do masy wsypać Oreo i wymieszać szpatułką. Masę serową przenieść na herbatniki i wyrównać. Włożyć do lodówki. Gdy masa lekko stężeje (po 1-2 godzinach) przygotować ganache.

Przygotowanie ganache

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
  • Płynny, przestudzony ganache wylać na masę serową i wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 15-20 minut aż masa lekko stężeje.

Przygotowanie pianki kajmakowej

  • Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut, po tym czasie podgrzać ją aż będzie płynna i ciepła. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
  • Śmietankę ubić na gęstą i puszystą masę, odłożyć na chwilę.
  • W misce wymieszać kajmak, dodać żelatynę (może być jeszcze letnia) i energicznie wymieszać. Do kajmaku dodać ubitą śmietanę i ostrożnie, delikatnie wmieszać ją szpatułką.
  • Kajmakową masę wylać na ganache. Całość schłodzić w lodówce przez min. 8 godzin, najlepiej przez całą noc.

Zobacz także:

mini serniczki czekoladowe z oreo
mini serniczki czekoladowe z oreo
czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)
czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)
czekoladowy sernik tiramisu
czekoladowy sernik tiramisu

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
205
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 205
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • śmietana kremówka
  • twaróg
Poprzedni artykuł
kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  • 21 lutego 2023
Zobacz przepis
Następny artykuł
Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

  • 2 marca 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

  1. Wiola pisze:
    16 marca 2023 o 09:45

    Witam, Czy żelatyna jest konieczna?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      16 marca 2023 o 09:53

      Dzień dobry, tak jest konieczna. Bez żelatyny masy się nie zetną. Pozdrawiam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności