Sernik Oreo z kajmakową pianką
Bardzo lekki, puszysty i kremowy sernik oreo z kajmakową pianką. Masa serowa jest pysznie śmietankowa i delikatna, ma w sobie białą czekoladę i pokruszone ciastka. Pomiędzy masą serową, a lekką i słodką kajmakową pianką jest cienka warstwa czekolady rozpuszczonej w śmietance. Sernika nie pieczemy, za to dobrze chłodzimy. Muszę przyznać, że jest naprawdę przesmaczny i ma świetną konsystencję. Masy pięknie równoważą się teksturą i słodyczą. Polecam spróbować, mam nadzieję że się w nim zakochacie.
Sernik Oreo z kajmakową pianką - wskazówki
Spód.
Herbatniki – Zwykłe, maślane herbatniki z ząbkami. Na formę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21) potrzeba ok. 110 gram herbatników. To (w zależności od marki) ok. 16 herbatników na spód.
Masa serowa.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Kajmakowa pianka.
Kajmak – Powinien być w temperaturze pokojowej. Można użyć kajmaku np. o smaku waniliowym.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Czekolada między warstwy – Gorzka min. 60% i mleczna.
Żelatyna.
Użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.
Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masy ładnie stężały, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.
Podgrzaną żelatynę trzeba odstawić do ostudzenia, ale trzeba pilnować aby pozostała płynna.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
Sernik Oreo z kajmakową pianką - przechowywanie
Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
SERNIK OREO Z KAJMAKOWĄ PIANKĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 110 g herbatników
Składniki na masę serową
- 500 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 240 g czekolady białej
- 4 łyżeczki żelatyny + 60 ml zimnej wody
- 300 g ciastek Oreo
Składniki na ganache
- 180 ml śmietanki 36%
- 60 g czekolady gorzkiej
- 60 g czekolady mlecznej
Składniki na piankę kajmakową
- 1 puszka masy kajmakowej (510 gram; w temp. pokojowej)
- 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżeczki żelatyny +30 ml zimnej wody
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu i masy serowej
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia (można nasmarować ją wcześniej masłem, aby papier dobrze się przykleił).
- Dno formy wyłożyć herbatnikami. Oreo połamać lub pokroić na kawałki i odłożyć.
- Białą czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej miseczki, rozpuścić ostrożnie w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
- Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzać w garnuszku i odstawić do ostudzenia, powinna pozostać płynna.
- Do miski włożyć twaróg i zmiksować (można blenderem) i powoli dodawać ostudzoną czekoladę.
- W osobnej misce ubić śmietankę na gęstą i puszystą masę. Do masy serowej energicznie wmieszać przestudzoną żelatynę. Następnie delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać śmietankę.
- Do masy wsypać Oreo i wymieszać szpatułką. Masę serową przenieść na herbatniki i wyrównać. Włożyć do lodówki. Gdy masa lekko stężeje (po 1-2 godzinach) przygotować ganache.
Przygotowanie ganache
- W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
- Płynny, przestudzony ganache wylać na masę serową i wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 15-20 minut aż masa lekko stężeje.
Przygotowanie pianki kajmakowej
- Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut, po tym czasie podgrzać ją aż będzie płynna i ciepła. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Śmietankę ubić na gęstą i puszystą masę, odłożyć na chwilę.
- W misce wymieszać kajmak, dodać żelatynę (może być jeszcze letnia) i energicznie wymieszać. Do kajmaku dodać ubitą śmietanę i ostrożnie, delikatnie wmieszać ją szpatułką.
- Kajmakową masę wylać na ganache. Całość schłodzić w lodówce przez min. 8 godzin, najlepiej przez całą noc.
6 komentarzy
Witam, Czy żelatyna jest konieczna?
Dzień dobry, tak jest konieczna. Bez żelatyny masy się nie zetną. Pozdrawiam!
Dzień dobry,czy ten sernik można zamrozić?
Dzień dobry, niestety nie można. Sernik jest na zimno i usztywniony żelatyną i po rozmrożeniu może nie być już tak zwarty. Pozdrawiam:)
Czy zamiast żelatyny można użyć śmietan-fix?
Niestety, śmietan fix to zupełnie inny produkt, ma inne właściwości niż żelatyna.