Czekoladowy sernik Oreo (bez pieczenia)

Ciasteczka miksujemy w malakserze na okruszki. Razem z kremem, którym są przełożone.
Czekolada do masy serowej – Gorzka min. 60% i mleczna dobrej jakości.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Śmietanka 36% i serek mascarpone muszą być dobrze schłodzone.
Kremu nie należy ubijać zbyt długo, bo może się wtedy zwarzyć. Dobrze ubijać go na małych obrotach, gdy lekko zgęstnieje wrzucić na chwilę wyższe. Krem powinien zgęstnieć, zrobić się puszysty i zostawiać widoczne ślady po ubijaniu. Powinien być też lekko sztywny i zostawać na końcówkach miksera, nie spływając z nich. Gdy tylko osiągniemy taką konsystencję, kończymy ubijać.
Przepis na tortownicę 18 cm.
Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Jezusie, wygląda obłędnie, tylko czemu taka mała blaszka?!?! Mam tylko o średnicy 24 cm, myślisz że wyjdzie bardzo niski, czy lepiej zwiększyć składniki?
Koniecznie zwiększyć, najlepiej dodać połowę składników więcej. Czyli jak jest np. 100g ciastek na spód, to dać 150g i będzie idealnie 🙂 Pozdrawiam!
Jeżeli kogoś tak jak mnie skusił piękny wygląd ciasta to szczerze odradzam próby zrobienia go. Ciasto jest w ogóle nie słodkie, wiec trzeba je dosłodzić i do tego jest lekko kwaśne. Nie porywa smakiem czy konsystencją. Nie warto marnować pieniądzy. Jest to pierwszy przepis z tej strony i na pewno ostatni.
Bardzo zasmucił mnie Pani komentarz i zaskoczył jednocześnie. Trudno mi uwierzyć, że sernik, który ma w składzie ok 300 g ciastek Oreo (bardzo słodkich), mleczną czekoladę, a i tak jeszcze dosłodzony jest cukrem, może nie być słodki. I to wcale. Kwaśny smak to zapewne wynik użytego twarogu i gatunku gorzkiej czekolady. Domyślam się, że sernik po prostu nie był w Pani stylu.
Życzę udanych i słodkich wypieków!
Wczoraj zrobiłam sernik – bardzo mi smakuje, nie jest słodki, ale ja nie lubię słodkiego ostatnio (mocno ograniczam węglowodany i stąd inne poczucie słodkości potraw). Za to moi trzej mężczyźni w domu, każdy niezależnie, stwierdzili, że sernik jest za mało słodki. No chyba nie jest to odosobniona uwaga, zwracają uwagę na komentarze. Osobiście sernik bardzo mi odpowiada mi, pod względem smaku, konsystencji i przygotowania.
Cieszę się, że sernik Pani smakował 🙂 Ten sernik zaczyna być podejrzanie kontrowersyjny jeśli chodzi o słodkość 😀 Przyznaję, że sama mam wysoki “próg słodkości”, a jak go przygotowywałam, zastanawiałam się nawet, czy cukru pudru z masy nie uciąć. W każdym razie dziękuję za komentarz, jest pomocny i jeśli ktoś obawia się, że może być za mało słodki – można zwiększyć ilość cukru pudru w masie serowej lub dodać więcej ciastek Oreo. Pozdrawiam serdecznie!
Świetny przepis, sernik wyszedł obłędnie czekoladowy Do masy serowej użyłam sera twarogowego waniliowego z Czarnkowa ( w wiaderku ) jest słodki więc nie dodawałam cukru pudru. Zrobiłam dekorację bez kremu z mascarpone, serniczek wyszedł przepyszny
Dziękuję za komentarz 🙂 Bardzo się cieszę, że sernik smakował. Muszę zobaczyć co to za serek, już kiedyś wpadł mi w oko do przetestowania. Pozdrawiam serdecznie!
Zastanawiam się czy nie trzeba dodać żelatyny czy obecność czekolad wystarczy aby była dobra konsystencja?
Prawie 300 gram czekolady spokojnie wystarczy, do większości serników na zimno z ciemną czekoladą nie dodaję żelatyny i są super 🙂
Zrobiłam wczoraj. Dzisiaj była próba smaku. Jest przepyszny