Strona główna PRZEPISY Czekoladowy sernik Oreo (bez pieczenia)

Czekoladowy sernik Oreo (bez pieczenia)

przez Joanna | Chocololo
czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)

Czekoladowy sernik Oreo (bez pieczenia)

Mega czekoladowy, z kawałkami ciastek, z kremem śmietankowym z mascarpone, polany czekoladą, obsypany ciasteczkami. Idealny, czekoladowy sernik Oreo, w dodatku bez pieczenia. Super deser, słodki i powalający. Już nic więcej nie napiszę, po prostu zjedźcie na dół, zobaczcie przepis i koniecznie go przetestujcie.
czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)

Czekoladowy sernik Oreo (bez pieczenia) - wskazówki

Spód.

Ciasteczka miksujemy w malakserze na okruszki. Razem z kremem, którym są przełożone.

Masa serowa.

Czekolada do masy serowej – Gorzka min. 60% i mleczna dobrej jakości.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Ser powinien być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Krem.

Śmietanka 36% i serek mascarpone  muszą być dobrze schłodzone.

Kremu nie należy  ubijać zbyt długo, bo może się wtedy zwarzyć. Dobrze ubijać go na małych obrotach, gdy lekko zgęstnieje wrzucić na chwilę wyższe. Krem powinien zgęstnieć, zrobić się puszysty i zostawiać widoczne ślady po ubijaniu. Powinien być też lekko sztywny i zostawać na końcówkach miksera, nie spływając z nich. Gdy tylko osiągniemy taką konsystencję, kończymy ubijać.

Przepis na tortownicę 18 cm.

czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)

Czekoladowy sernik Oreo (bez pieczenia) - przechowywanie

Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)

Smacznego!

czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)

CZEKOLADOWY SERNIK OREO

Joanna | chocololo.pl
Mega czekoladowy sernik z dodatkiem popularnych ciasteczek.
Przepis na tortownicę 18 cm.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 100 g ciastek Oreo
  • 30 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 15 g kakao
  • 25 g cukru pudru*
  • szczypta soli
  • 110 g ciastek Oreo

Składniki na krem

  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 5 g cukru pudru

Składniki na polewę

  • 35 g czekolady mlecznej
  • 35 g czekolady gorzkiej
  • 60 ml śmietanki 36%

Dodatkowo

  • 9-10 szt. ciastek Oreo

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
  • Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • Połamane ciastka zmielić w malakserze na okruszki, wlać masło i zmiksować ponownie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Ciastka połamać i odłożyć.
  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
  • Do miski włożyć ser, wsypać przesiane kakao, cukier puder i zmiksować wszystko (można blenderem) na gładką masę.
  • Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Śmietankę ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej używając szpatułki.
  • Do masy delikatnie wmieszać połamane ciastka. Przełożyć masę na przygotowany spód, wyrównać i włożyć do lodówki. Sernik powinien się chłodzić min. 6 godzin, a najlepiej całą noc.

Przygotowanie dekoracji

  • Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
  • Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna wylać ją na wierzch sernika. Można też przelać ją do rękawa cukierniczego i zrobić drip (czyli spływające kropelki czekolady, jak na zdjęciu). Sernik włożyć do lodówki na 15-20 minut aby polewa zastygła.
  • Przygotować krem. Do miski włożyć mascarpone i przesiany cukier puder, miksować krótko, tylko do połączenia składników i dodać śmietankę. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) na gęsty, puszysty krem.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik. Na wierzchu, między kremem ułożyć ciastka. Pozostałe ciastka pokruszyć i posypać nimi wierzch.

WSKAZÓWKI

*Jeśli chcesz, żeby sernik był słodszy zwiększ ilość cukru. Dodaj 40 gram cukru pudru.

Zobacz także:

sernik czekoladowy z malinami
sernik czekoladowy z malinami
mini serniczki czekoladowe z oreo
mini serniczki czekoladowe z oreo
czekoladowy sernik tiramisu
czekoladowy sernik tiramisu

Obserwuj Chocololo:

You may also like

11 komentarzy

Magda 28 czerwca 2022 - 12:08

Jezusie, wygląda obłędnie, tylko czemu taka mała blaszka?!?! Mam tylko o średnicy 24 cm, myślisz że wyjdzie bardzo niski, czy lepiej zwiększyć składniki?

Reply
Joanna | Chocololo 28 czerwca 2022 - 16:42

Koniecznie zwiększyć, najlepiej dodać połowę składników więcej. Czyli jak jest np. 100g ciastek na spód, to dać 150g i będzie idealnie 🙂 Pozdrawiam!

Reply
Dominika 6 października 2022 - 16:29

Jeżeli kogoś tak jak mnie skusił piękny wygląd ciasta to szczerze odradzam próby zrobienia go. Ciasto jest w ogóle nie słodkie, wiec trzeba je dosłodzić i do tego jest lekko kwaśne. Nie porywa smakiem czy konsystencją. Nie warto marnować pieniądzy. Jest to pierwszy przepis z tej strony i na pewno ostatni.

Reply
Joanna | Chocololo 7 października 2022 - 13:54

Bardzo zasmucił mnie Pani komentarz i zaskoczył jednocześnie. Trudno mi uwierzyć, że sernik, który ma w składzie ok 300 g ciastek Oreo (bardzo słodkich), mleczną czekoladę, a i tak jeszcze dosłodzony jest cukrem, może nie być słodki. I to wcale. Kwaśny smak to zapewne wynik użytego twarogu i gatunku gorzkiej czekolady. Domyślam się, że sernik po prostu nie był w Pani stylu.
Życzę udanych i słodkich wypieków!

Reply
Agnieszka 20 marca 2023 - 12:16

Wczoraj zrobiłam sernik – bardzo mi smakuje, nie jest słodki, ale ja nie lubię słodkiego ostatnio (mocno ograniczam węglowodany i stąd inne poczucie słodkości potraw). Za to moi trzej mężczyźni w domu, każdy niezależnie, stwierdzili, że sernik jest za mało słodki. No chyba nie jest to odosobniona uwaga, zwracają uwagę na komentarze. Osobiście sernik bardzo mi odpowiada mi, pod względem smaku, konsystencji i przygotowania.

Reply
Joanna | Chocololo 20 marca 2023 - 13:25

Cieszę się, że sernik Pani smakował 🙂 Ten sernik zaczyna być podejrzanie kontrowersyjny jeśli chodzi o słodkość 😀 Przyznaję, że sama mam wysoki „próg słodkości”, a jak go przygotowywałam, zastanawiałam się nawet, czy cukru pudru z masy nie uciąć. W każdym razie dziękuję za komentarz, jest pomocny i jeśli ktoś obawia się, że może być za mało słodki – można zwiększyć ilość cukru pudru w masie serowej lub dodać więcej ciastek Oreo. Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Monia 20 stycznia 2023 - 08:41

5 stars
Świetny przepis, sernik wyszedł obłędnie czekoladowy Do masy serowej użyłam sera twarogowego waniliowego z Czarnkowa ( w wiaderku ) jest słodki więc nie dodawałam cukru pudru. Zrobiłam dekorację bez kremu z mascarpone, serniczek wyszedł przepyszny

Reply
Joanna | Chocololo 20 stycznia 2023 - 15:16

Dziękuję za komentarz 🙂 Bardzo się cieszę, że sernik smakował. Muszę zobaczyć co to za serek, już kiedyś wpadł mi w oko do przetestowania. Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Ania 30 marca 2023 - 19:16

Zastanawiam się czy nie trzeba dodać żelatyny czy obecność czekolad wystarczy aby była dobra konsystencja?

Reply
Joanna | Chocololo 30 marca 2023 - 20:49

Prawie 300 gram czekolady spokojnie wystarczy, do większości serników na zimno z ciemną czekoladą nie dodaję żelatyny i są super 🙂

Reply
Kati-Katka 1 maja 2023 - 13:24

5 stars
Zrobiłam wczoraj. Dzisiaj była próba smaku. Jest przepyszny

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo