Czekoladowy sernik Oreo (bez pieczenia)
Mega czekoladowy, z kawałkami ciastek, z kremem śmietankowym z mascarpone, polany czekoladą, obsypany ciasteczkami. Idealny, czekoladowy sernik Oreo, w dodatku bez pieczenia. Super deser, słodki i powalający. Już nic więcej nie napiszę, po prostu zjedźcie na dół, zobaczcie przepis i koniecznie go przetestujcie.
Czekoladowy sernik Oreo (bez pieczenia) - wskazówki
Spód.
Ciasteczka miksujemy w malakserze na okruszki. Razem z kremem, którym są przełożone.
Masa serowa.
Czekolada do masy serowej – Gorzka min. 60% i mleczna dobrej jakości.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Krem.
Śmietanka 36% i serek mascarpone muszą być dobrze schłodzone.
Kremu nie należy ubijać zbyt długo, bo może się wtedy zwarzyć. Dobrze ubijać go na małych obrotach, gdy lekko zgęstnieje wrzucić na chwilę wyższe. Krem powinien zgęstnieć, zrobić się puszysty i zostawiać widoczne ślady po ubijaniu. Powinien być też lekko sztywny i zostawać na końcówkach miksera, nie spływając z nich. Gdy tylko osiągniemy taką konsystencję, kończymy ubijać.
Przepis na tortownicę 18 cm.
Czekoladowy sernik Oreo (bez pieczenia) - przechowywanie
Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
CZEKOLADOWY SERNIK OREO
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 100 g ciastek Oreo
- 30 g masła
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 100 g czekolady mlecznej
- 180 g czekolady gorzkiej
- 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 15 g kakao
- 25 g cukru pudru*
- szczypta soli
- 110 g ciastek Oreo
Składniki na krem
- 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 5 g cukru pudru
Składniki na polewę
- 35 g czekolady mlecznej
- 35 g czekolady gorzkiej
- 60 ml śmietanki 36%
Dodatkowo
- 9-10 szt. ciastek Oreo
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Do boków można użyć folii rantowej zamiast papieru.
- Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Połamane ciastka zmielić w malakserze na okruszki, wlać masło i zmiksować ponownie aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
- Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej
- Ciastka połamać i odłożyć.
- Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
- Do miski włożyć ser, wsypać przesiane kakao, cukier puder i zmiksować wszystko (można blenderem) na gładką masę.
- Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Śmietankę ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej używając szpatułki.
- Do masy delikatnie wmieszać połamane ciastka. Przełożyć masę na przygotowany spód, wyrównać i włożyć do lodówki. Sernik powinien się chłodzić min. 6 godzin, a najlepiej całą noc.
Przygotowanie dekoracji
- Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
- Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna wylać ją na wierzch sernika. Można też przelać ją do rękawa cukierniczego i zrobić drip (czyli spływające kropelki czekolady, jak na zdjęciu). Sernik włożyć do lodówki na 15-20 minut aby polewa zastygła.
- Przygotować krem. Do miski włożyć mascarpone i przesiany cukier puder, miksować krótko, tylko do połączenia składników i dodać śmietankę. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) na gęsty, puszysty krem.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić sernik. Na wierzchu, między kremem ułożyć ciastka. Pozostałe ciastka pokruszyć i posypać nimi wierzch.
16 komentarzy
Jezusie, wygląda obłędnie, tylko czemu taka mała blaszka?!?! Mam tylko o średnicy 24 cm, myślisz że wyjdzie bardzo niski, czy lepiej zwiększyć składniki?
Koniecznie zwiększyć, najlepiej dodać połowę składników więcej. Czyli jak jest np. 100g ciastek na spód, to dać 150g i będzie idealnie 🙂 Pozdrawiam!
Jeżeli kogoś tak jak mnie skusił piękny wygląd ciasta to szczerze odradzam próby zrobienia go. Ciasto jest w ogóle nie słodkie, wiec trzeba je dosłodzić i do tego jest lekko kwaśne. Nie porywa smakiem czy konsystencją. Nie warto marnować pieniądzy. Jest to pierwszy przepis z tej strony i na pewno ostatni.
Bardzo zasmucił mnie Pani komentarz i zaskoczył jednocześnie. Trudno mi uwierzyć, że sernik, który ma w składzie ok 300 g ciastek Oreo (bardzo słodkich), mleczną czekoladę, a i tak jeszcze dosłodzony jest cukrem, może nie być słodki. I to wcale. Kwaśny smak to zapewne wynik użytego twarogu i gatunku gorzkiej czekolady. Domyślam się, że sernik po prostu nie był w Pani stylu.
Życzę udanych i słodkich wypieków!
Wczoraj zrobiłam sernik – bardzo mi smakuje, nie jest słodki, ale ja nie lubię słodkiego ostatnio (mocno ograniczam węglowodany i stąd inne poczucie słodkości potraw). Za to moi trzej mężczyźni w domu, każdy niezależnie, stwierdzili, że sernik jest za mało słodki. No chyba nie jest to odosobniona uwaga, zwracają uwagę na komentarze. Osobiście sernik bardzo mi odpowiada mi, pod względem smaku, konsystencji i przygotowania.
Cieszę się, że sernik Pani smakował 🙂 Ten sernik zaczyna być podejrzanie kontrowersyjny jeśli chodzi o słodkość 😀 Przyznaję, że sama mam wysoki „próg słodkości”, a jak go przygotowywałam, zastanawiałam się nawet, czy cukru pudru z masy nie uciąć. W każdym razie dziękuję za komentarz, jest pomocny i jeśli ktoś obawia się, że może być za mało słodki – można zwiększyć ilość cukru pudru w masie serowej lub dodać więcej ciastek Oreo. Pozdrawiam serdecznie!
Świetny przepis, sernik wyszedł obłędnie czekoladowy Do masy serowej użyłam sera twarogowego waniliowego z Czarnkowa ( w wiaderku ) jest słodki więc nie dodawałam cukru pudru. Zrobiłam dekorację bez kremu z mascarpone, serniczek wyszedł przepyszny
Dziękuję za komentarz 🙂 Bardzo się cieszę, że sernik smakował. Muszę zobaczyć co to za serek, już kiedyś wpadł mi w oko do przetestowania. Pozdrawiam serdecznie!
Zastanawiam się czy nie trzeba dodać żelatyny czy obecność czekolad wystarczy aby była dobra konsystencja?
Prawie 300 gram czekolady spokojnie wystarczy, do większości serników na zimno z ciemną czekoladą nie dodaję żelatyny i są super 🙂
Zrobiłam wczoraj. Dzisiaj była próba smaku. Jest przepyszny
Mam pytanie czy jest łatwo wyjąć sernik z tortownicy, czy jest jakaś metoda ? Jeśli chciałabym go przetransportować do pudełka na ciasto i zrobić je na prezent urodzinowy.
Łatwo, tym bardziej, jeśli użyje Pani folii rantowej. Dobrze też wyłożyć spód większym kawałkiem papieru i zapiąć go obręczą, wtedy jest za co chwycić i wyjąć całość 😉
Zrobiłam sernik dzisiaj, dodałam większej ilości składników, ale wyszedł bardzo niski , w ogóle nie wygląda jak ciasto. Nie wiem jakim cudem u Pani jest taki wysoki. Dodałam nawet 200 ml ubitej śmietany zamiast 150 ml i nawet pomimo tego wyszedł niski. Blaszka 18-19 cm. Jestem zawiedziona bo jest to prezent dla chłopaka na jego urodziny jutro, więc i tak go zjemy (w smaku mus czekoladowo serowy przecudowny! Dodałam też 50g cukru pudru i więcej mlecznej czekolady niż gorzkiej).
Być może Pani jednak dodała zwiększona ilość składników w przypadku ciasta na zdjęciu, bo mówię, osobiście zrobiłam z większą liczbą skladnikow, a nadal jest bardzo niski.
Ciasto polecam ale ten przepis powinien być na blaszkę mniejsza niż 18 cm.
Dodatkowy komentarz – pomysł do mojego poprzedniego odnośnie za niskiego ciasta – udało mi się wpaść na pomysł który ciasto „powiększył” więc dzielę się jeśli ktoś chce spróbować (włącznie z autorką). Myślalam i myślałam i wymyslilam. Miałam drugi kubek śmietanki 30% więc zmiksowalam śmietankę, dodałam kremu Philadelphia (serek biały soft w UK), dodałam cukru pudru i na koniec zrobiłam eksperyment, mam białą czekoladę krem brullee w proszku i kawę w proszku vanilla frappe. Dodałam lyzke białej sproszkowanej czekolady i te saszetkę kawy, wymieszalam z ubitą smietanka, dodałam więcej pokruszonych Oreo do białej warstwy, i ciasto wreszcie wyglada na ciasto! Jutro zrobię polewę i dekoracje. Pomyślałam że wyślę moje rozwiązanie na wypadek jakby ktoś miał większe blaszki i szukał dodatkowych opcji.
Dzień dobry! Dziękuję za komentarz i ciekawy przepis 😉 Cieszę się, że sernik smakował. Jeśli chodzi o wysokość, to ciężko mi coś napisać, ponieważ na zdjęciach może wydaje się wysoki, ale w sumie jakby się przyjrzeć, to on jest wysokości ciasteczka Oreo, może niewiele większy. To dekoracja i ciastka w połączeniu z małym rozmiarem sernika sprawia, że tak wygląda. Składników użyłam dokładnie tyle ile podałam w przepisie (forma 18 cm) i jak na sernik na zimno ma idealną wysokość, odpowiednią do średnicy. Zawsze dokładnie podaje formy i składniki, wcześniej wszystko sprawdzam, inaczej nie zamieściłaby go na blogu 🙂 Jeśli forma jest większa nawet o 1-2 cm, to już trzeba odpowiednio, proporcjonalnie zwiększyć składniki. Dobrze, że udało się Pani smacznie wybrnąć i zrobić wyższy, jeśli taki był zamysł, żeby sernik był wyższy, to super! Bardzo fajny prezent, pozdrawiam serdecznie! 🙂