Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe

  • 9 czerwca 2022
musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe
musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe
Total
1K
Shares
45
0
1K

Musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, delikatnego, lekkiego, puszystego, ale jednocześnie dość sytego i mocno czekoladowego, to musowe ciasto  czekoladowo-truskawkowe jest dla Was idealne. Na delikatnym, czekoladowym cieście znajdziecie tu gęsty, wręcz truflowy mus czekoladowy z dodatkiem mascarpone. Mus czekoladowy przykryty jest musem truskawkowym, do którego dodajemy ubitą śmietankę, dzięki czemu jest puszysty niczym pianka. Zachęcam Was gorąco do przetestowania przepisu, ciasto pięknie się kroi, wygląda apetycznie i smakuje super smacznie.
musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe

Musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe - wskazówki

Ilość śmietanki podaję w gramach, schłodzona potrafi bardzo zgęstnieć i trudno odmierzyć ją w ml. W przepisie musi być dobrze schłodzona, więc powinno być to ułatwieniem.

Całe ciasto można złożyć w specjalnym rancie, który zapinamy dopasowując go do spodu. Dodatkowo, aby boki ciasta były równe i rant odpiął się bez trudów, warto wyłożyć go specjalną folią rantową.

Jeśli nie macie rantu, ciasto można zostawić w tortownicy, ale przed wyłożeniem musów można zabezpieczyć boki papierem do pieczenia lub folią rantową. Mus czekoladowy rozsmarować tak, aby nie zostawić ewentualnych „przecieków” dla musu truskawkowego, który jest o wiele rzadszy.

Ciasto.

Jajka  i masło powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Gorzka między 60-80 %.

Pamiętajcie, żeby dokładnie oddzielić żółtka od białek. Nawet najmniejsza ilość żółtek w białkach sprawi, że nie ubiją się dobrze.

Ciasto pieczemy do suchego patyczka, ok. 25 minut. Zbyt długie pieczenie sprawi, że ciasto będzie suche i mniej delikatne.

Nasączamy je odrobiną kakao rozmieszanego w 20-30 ml gorącej wody.

Mus czekoladowy.

Czekolada – Gorzka między 60-80 %. Im większa zawartość kakao, tym mus będzie bardziej gęsty. Ja użyłam czekolady 64%.

Mascarpone powinno być  temperaturze pokojowej. Łączymy je z wystudzoną czekoladą.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Ubitą z cukrem pudrem śmietankę łączymy z mascarpone i czekoladą bardzo delikatnie, przy pomocy szpatułki. Najpierw trzeba wmieszać jedną sporą łyżkę śmietany do czekoladowej masy (tą można bardziej energicznie). Gdy konsystencja trochę się rozluźni, wtedy w dwóch turach trzeba dodać pozostałą śmietanę. Ostrożnie mieszać, zbierając łopatką wszystko ze ścianek aby mus nie miał smug.

Mus truskawkowy.

Śmietanka do musu powinna być dobrze schłodzona.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe

Musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe - przechowywanie

Ciasto przechowywać w lodówce, w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 2-3 dni.

musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe

Smacznego!

musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe

MUSOWE CIASTO CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWE

Joanna | chocololo.pl
Delikatne ciasto czekoladowe, gęsty, truflowy mus czekoladowy i puszysta truskawkowa pianka.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
5 from 1 vote
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła (w temp. pokojowej)
  • 35 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 30 g cukru drobnego
  • 30 g cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Do nasączenia

  • 30 ml wody (wrzątek)
  • ½ łyżeczki kakao

Składniki na mus czekoladowy

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 150 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 300 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 30 g cukru pudru

Składniki na mus truskawkowy

  • 300 g truskawek (już przygotowanych, bez szypułek)
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 180 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Spód tortownicy wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • Do miseczki przesiać mąkę i kakao, wymieszać i odłożyć.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do metalowej lub szklanej miski (będą później ubijane na pianę) i odłożyć.
  • W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać żółtko jedno po drugim.
  • Ciągle miksując na najmniejszych obrotach, powoli wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą odłożyć masę na bok.
  • W metalowej misce ubić białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać połowę drobnego cukru i drugą połowę jak poprzednia się rozpuści (jak w przypadku bezy).
  • Do czekoladowej masy dodać łyżkę piany z białek i delikatnie mieszać szpatułką. Przesiać część mąki i dodać kolejną część piany. I tak na zmianę (w 3 turach) wymieszać składniki na puszyste, gęste ciasto. Robić to bardzo delikatnie, szpatułką, aby bardzo nie opadło.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.

Nasączenie

  • Kakao rozmieszać we wrzątku.
  • Ciasto wyjąc z formy, przełożyć na talerz lub paterę spodem do góry i zapiąć w rant (można wyłożyć go folią rantową). Nasączyć ciasto kakao.

Przygotowanie musu czekoladowego

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia (do temp. pokojowej; jak mascarpone). Gdy się ostudzi dodać do niej mascarpone i dokładnie wymieszać.
  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem, ma być gęsta i puszysta. Następnie dodać sporą łyżkę do czekolady z mascarpone i wymieszać szpatułką. Dodać pozostałą śmietankę w dwóch turach. Wmieszać ją bardzo delikatnie i ostrożnie, aby nie zostawić smug.
  • Gęsty mus wyłożyć na ciasto i rozsmarować równo. Schować całość do lodówki na czas przygotowania musu truskawkowego.

Mus truskawkowy

  • Truskawki umyć, usunąć szypułki, zblendować dokładnie, wlać do garnuszka i zagotować. Gotować jeszcze przez 2-3 minuty po czym zdjąć z ognia i mieszając wsypać galaretkę. Odstawić je do ostudzenia.
  • Gdy truskawki ostygną i zaczną powoli gęstnieć, ubić śmietankę i wmieszać ją delikatnie do tężejących truskawek. Całość wylać na mus czekoladowy i schować do lodówki.
  • Ciasto najlepiej zostawić w lodówce na noc do całkowitego stężenia.

Zobacz także:

ciasto czekoladowe z musem śliwkowym
ciasto czekoladowe z musem śliwkowym
torcik czekoladowo-porzeczkowy
torcik czekoladowo-porzeczkowy
ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą 2
ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
1K
Shares
Udostępnij 45
Przypnij 1K
Tweet 0
Podobne składniki
  • galaretka
  • kakao
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
  • truskawki
Poprzedni artykuł
sernikobrownie z malinami
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernikobrownie z malinami

  • 6 czerwca 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Babeczki czekoladowe z nadzieniem malinowym

  • 14 czerwca 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

  1. Delektujemy pisze:
    15 czerwca 2022 o 14:29

    5 stars
    Mega ciasto! Bardzo udana propozycja:) U mnie przyjęło się doskonale i pewnie często będzie robione:)

    Odpowiedz
  2. Magda pisze:
    18 czerwca 2022 o 19:37

    A mi zwarzyla się śmietanka podczas ubijania ‍♀️ dodałam taką do czekolady z mascarpone, jutro po wyjęciu z lodówki okaże się co wyszło …

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      19 czerwca 2022 o 13:28

      Sama jestem ciekawa 🙂 Jedno jest pewne, że przy takiej ilości czekolady mus powinien stężeć 🙂

      Odpowiedz
      1. Magda pisze:
        20 czerwca 2022 o 21:56

        Udało się !!! Było przepyszne

        Odpowiedz
  3. Karola pisze:
    27 lipca 2022 o 10:19

    Dzień dobry. Mam pytanie, jak zrobic ciasto do tortownicy o średnicy 24cm, zwiększyć propozycje? Nie mam akurat 20cm tortownicy. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      27 lipca 2022 o 12:38

      Dzień dobry, proszę zwiększyć składniki o połowę np. jak jest 60 g masła to dać 90 gram. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  4. Weronika pisze:
    3 grudnia 2022 o 10:40

    Dzień dobry! Jaki tryb piekarnika powinno się użyć? Goga/dół czy termoobieg?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      3 grudnia 2022 o 15:42

      Dzień dobry, góra/dół. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  5. Iwona pisze:
    20 stycznia 2023 o 07:56

    Dzień dobry, czy mogą być mrożone truskawki? Jeśli tak to dodajemy tyle samo galaretki?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      20 stycznia 2023 o 15:28

      Dzień dobry, mogą być mrożone. Nie trzeba zmieniać proporcji, ewentualnie dla ułatwienia można podgotować mrożone truskawki kilka minut i dopiero zblendować na mus. Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności