Muffinki czekoladowe z cukinią

Składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Cukinia – Cukinię trzeba zetrzeć na tarce o małych oczkach i nie trzeba jej odciskać z nadmiaru soku.
Cukier – Polecam brązowy, ale jeśli nie macie to jak najbardziej można użyć białego.
Mleko – Można użyć zwykłego mleka, ale muffinki wyjdą też z mlekiem roślinnym np. ryżowym lub migdałowym.
Czekolada – Gorzka, najlepiej 60%-80% lub czekoladowe groszki.
Przed pieczeniem muffinki można posypać odrobiną posiekanej czekolady lub czekoladowymi groszkami.
Przepis na 12-14 muffinek.
Babeczki przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią, w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez 2-3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.