Muffinki czekoladowe z cukinią

Muffinki czekoladowe z cukinią

Cukinia nie jest popularnym dodatkiem do słodkich wypieków, a jednak czekoladowe muffinki z jej dodatkiem są bardzo dobre. Starta cukinia sprawia, że są wyjątkowo wilgotne. Jeśli boicie się smaku, naprawdę nie ma czego. Nie czuć w nim cukinii, zresztą cukinia sama w sobie ma delikatny smak, więc poczujecie tylko mięciutką, czekoladową muffinkę z kawałkami czekolady.
muffinki czekoladowe z cukinią

Muffinki czekoladowe z cukinią - wskazówki

Składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Cukinia –  Cukinię trzeba zetrzeć na tarce o małych oczkach i nie trzeba jej odciskać z nadmiaru soku. Cukinii nie trzeba obierać ze skórki (chyba, że posiadacie jakiś duży okaz z bardzo twardą skórką).

Cukier – Polecam brązowy, ale jeśli nie macie to jak najbardziej można użyć białego.

Mleko – Można użyć zwykłego mleka, ale muffinki wyjdą też z mlekiem roślinnym np. ryżowym lub migdałowym.

Czekolada – Gorzka, najlepiej 60%-80% lub czekoladowe groszki.

Przed pieczeniem muffinki można posypać odrobiną posiekanej czekolady lub czekoladowymi groszkami.

Przepis na 12-14 muffinek.

muffinki czekoladowe z cukinią

Muffinki czekoladowe z cukinią - przechowywanie

Babeczki przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią, w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez 2-3 dni.

muffinki czekoladowe z cukinią

Smacznego!

muffinki czekoladowe z cukinią

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady i cukinią.
Przepis na 12-14 muffinek.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

  • 200 g cukinii
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 180 g cukru brązowego
  • 100 ml mleka (w temp. pokojowej)
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 80 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach (nie odciskać) i włożyć do dużej miski.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • Do miski z cukinią wbić jajka, wlać mleko, olej i wsypać cukier. Wymieszać dokładnie składniki (rózgą kuchenną/szpatułką).
  • Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki i wymieszać do połączenia składników, ale nie dłużej.
  • Wsypać czekoladę i delikatnie wmieszać szpatułką.
  • Papilotki napełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Zobacz także:

czekoladowe babeczki z czerwonym winem
czekoladowe babeczki z czerwonym winem
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




7 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
7
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x