Sernik czekoladowy z malinami (bez pieczenia)
Sezon na maliny trwa, koszyczki w warzywniakach są nimi wypełnione po brzegi. Szkoda nie wykorzystać tych pięknych i pysznych owoców. Serniki na zimno uwielbiam, a już czekoladowe najbardziej. Sernik czekoladowy z malinami jest więc połączeniem idealnym i w dodatku prostym do przygotowania. Żeby było jeszcze bardziej czekoladowo polany jest… czekoladą rozpuszczoną w śmietance. Do dekoracji odrobina śmietanki ubitej z mascarpone i prześliczne maliny. Pyszne szaleństwo.
Sernik czekoladowy z malinami (bez pieczenia) - wskazówki
Spód.
Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Czekolada na spód – Gorzka, najlepiej min. 60%.
W przepisie napisałam, żeby czekoladę do spodu zetrzeć na tarce, ale jeżeli macie dobry malakser to powinna ładnie się zmielić razem z herbatnikami.
Masa serowa.
Czekolada do masy serowej – Gorzka min. 60% i mleczna dobrej jakości.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Dekoracja.
Czekolada – Do polania sernika użyłam czekolady mlecznej i gorzkiej, ale można użyć samej gorzkiej. Jeżeli lubicie więcej słodyczy można wykorzystać też samą mleczną.
Do dekoracji można użyć bitej śmietany, albo kremu ze śmietanki ubitej z mascarpone. Trzeba pamiętać, że zarówno śmietanka jak i mascarpone muszą być dobrze chłodzone.
Proporcje poniżej wystarczą do dekoracji sernika i jeszcze trochę zostanie (ja wtedy nakładam na talerzyk porcję sernika, obok sporą porcję kremu i garść malin, bardzo polecam).
W misce umieścić 150 ml śmietanki 36%, 125 g mascarpone i łyżkę cukru pudru. Miksować (końcówki do ubijania) do powstania puszystego i gęstego kremu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką.
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.
Sernik czekoladowy z malinami (bez pieczenia) - przechowywanie
Sernik przechowywać w lodówce zabezpieczony folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. Najlepiej spożyć w ciągu 2 dni ze względu na dodatek świeżych owoców.
Smacznego!
SERNIK CZEKOLADOWY Z MALINAMI (BEZ PIECZENIA)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 150 g herbatników
- 50 g czekolady gorzkiej
- 60 g masła
- 1 łyżka kakao
Składniki na masę serową
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki 36% (zimnej, prosto z lodówki)
- 1 łyżka kakao
- 30 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
- szczypta soli
- 250 g malin
Na wierzch
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 90 ml śmietanki 36%
- duża garść malin
- bita śmietana lub krem z mascarpone (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki) lub folią rantową.
- Masło roztopić w rondelku i odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i odłożyć.
- Połamane herbatnik umieścić w malakserze, wsypać kakao i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski.
- Do herbatników dodać masło, wymieszać dokładnie, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku. Następnie wsypać czekoladę i wmieszać ją do masy.
- Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej
- Maliny umyć, dokładnie osuszyć i odłożyć.
- Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
- Do miski włożyć ser, wsypać przesiane kakao, cukier puder i cukier waniliowy, zmiksować wszystko (można blenderem) na gładką masę.
- Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Śmietankę ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej używając szpatułki.
- Do masy delikatnie wmieszać maliny. Przełożyć ją na przygotowany spód, wyrównać i włożyć do lodówki. Sernik powinien się chłodzić min. 6 godzin, a najlepiej całą noc.
Przygotowanie dekoracji
- Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
- Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna wylać ją na wierzch sernika. Można też przelać ją do rękawa cukierniczego i zrobić drip (czyli spływające kropelki czekolady, jak na zdjęciu).
- Włożyć sernik na ok. 15-20 min. do lodówki. Gdy polewa zastygnie ozdobić sernik kremem i malinami lub samymi owocami.
Zobacz także:
Sernik czekoladowy z czereśniami (bez pieczenia)
Idealny na letnie dni – Sernik czekoladowy z czereśniami. Herbatnikowy spód z czekoladą, mocno czekoladowa masa serowa i czereśnie w galaretce. Wyborne połączenie. Sernika nie trzeba piec i jest prosty do przygotowania. Na jednym kawałku nigdy się nie kończy!
Sernik kajmakowy z czekoladą
Sernik kajmakowy z czekoladą to sama słodycz. Masa serowa z dodatkiem kajmaku jest kremowa i delikatna. Łagodnie czuć karmelowy smak. Spód z ciasteczek Oreo i czekoladowa polewa idealnie do siebie pasują. Warto posypać wierzch odrobiną gruboziarnistej soli, wydobędzie ona z deseru jeszcze więcej smaku i słodyczy.
Sernik Ferrero Rocher
Czekoladowy, kremowy sernik Ferrero Rocher, słodki i pyszny. Spód z herbatników, czekolady i podpieczonych orzechów lasowych. Delikatna masa serowa z Nutellą i serkiem mascarpone. Na wierzchu czekolada i pyszne pralinki Ferrero Rocher. Poezja. To taki deser, który specjalnie je się wolno, aby delektować się każdym kawałeczkiem.