Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką

  • 9 września 2021
ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką
ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką
Total
133
Shares
14
0
119

Ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką

Delikatne ciasto z dodatkiem maślanki jest puszyste i idealnie wilgotne. Samo ciasto ma w sobie również drobno posiekaną gorzką czekoladę, która pysznie komponuje się z rozsypanymi na nim borówkami. Należy też przypomnieć, że na samym wierzchu jest maślana kruszonka posypana odrobiną cukru pudru. Pyszności.
ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką

Ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką - wskazówki

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wyciągnąć ją wcześniej z lodówki.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło do ciasta – W temperaturze pokojowej, miękkie.

Masło do kruszonki – Zimne, z lodówki.

Czekolada – Gorzka, najlepiej min. 60 %. Mleczna będzie za słodka.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką

Ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką - przechowywanie

Ciasto najlepiej smakuje zaraz po lekkim przestudzeniu, ale na następny dzień też będzie pyszne. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku lub zawinięte folią spożywczą do 2 dni, w temperaturze pokojowej.

ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką

Smacznego!

ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką

CIASTO NA MAŚLANCE Z CZEKOLADĄ, BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Delikatne ciasto z dodatkiem maślanki jest puszyste i idealnie wilgotne.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.(wymiary spodu 25×21).
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 290 g mąki pszennej
  • 120 g cukru białego drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 250 g borówek

składniki na kruszonkę

  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g masła (zimne, prosto z lodówki)
  • 60 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę (mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kosteczki) wsypać do miseczki. Zagnieść dłońmi ciasto, gdy będzie mieć formę kruszonki włożyć je do lodówki.
  • Borówki umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Czekoladę posiekać drobno i odłożyć.
  • Mąkę wymieszać w misce z proszkiem i sodą, odłożyć.
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę(mikser, końcówki do ubijania). Zajmie to kilka minut.
  • Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać jajka jedno po drugim. Kolejne jajko wbijać dopiero, gdy poprzednie będzie wmieszane do masy.
  • Do masy przesiać trochę mieszanki mąki, wymieszać szpatułką i wlać trochę maślanki i znów wymieszać. Dodawać na przemian składniki aż powstanie gładkie ciasto.
  • Do ciasta wsypać czekoladę, wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć do blachy i wyrównać. Postukać dnem formy o stół, żeby ciasto ładnie się wyrównało.
  • Wysypać równomiernie borówki na wierzchu i posypać kruszonką. Piec 40-50 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki. Patyczek wbić pierwszy raz po 40 minutach i sprawdzić czy nie ma na nim surowego ciasta (może być troszkę roztopionej czekolady).
  • Ciasto wyciągnąć z piekarnika, ostudzić w formie. Można kroić jeszcze trochę ciepłe (i posypać cukrem pudrem).

Zobacz także:

cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Jest to mięciutkie i aromatyczne ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany, przełożone cukrowo-cynamonową posypką, do której jeszcze dodałam kakao. Oprócz tego, na wierzchu znajdziecie chrupiącą, cynamonową kruszonkę i kawałki czekolady. Faktycznie jest to ciasto idealne do kawy. Można kroić jeszcze lekko ciepłe, kiedy jest najbardziej miękkie i puszyste. Pycha.

ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

Ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

Połączenie przepyszne, naprawdę. Biała czekolada, maliny i kruszonka, czego chcieć więcej? Miałam wielką ochotę na ciasto z malinami i na kruszonkę, ale też na ciasto, którego wykonanie nie wymaga wiele czasu. Na ciasto, które można zjeść jeszcze lekko ciepłe z filiżanką kawy i dodatkową garścią malin. Wyszło idealnie.

Muffinki z czekoladą i kruszonką

Pieczenie muffinek to bardzo przyjemne zajęcie. Są proste do przygotowania i pieczenie nie wymaga wiele czasu, w dodatku można je jeść jeszcze lekko ciepłe. Muffinki z czekoladą i kruszonką są bardzo smaczne. Przyprawy dodane do ciasta sprawiają, że jest ono aromatyczne i niezwykłe w smaku. No i ta maślana, delikatna kruszonka…

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
133
Shares
Udostępnij 14
Przypnij 119
Tweet 0
Podobne składniki
  • borówki
  • maślanka
Poprzedni artykuł
ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

  • 5 września 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
sernik czekoladowy z malinami
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Sernik czekoladowy z malinami (bez pieczenia)

  • 11 września 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności