Ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wyciągnąć ją wcześniej z lodówki.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło do ciasta – W temperaturze pokojowej, miękkie.
Masło do kruszonki – Zimne, z lodówki.
Czekolada – Gorzka, najlepiej min. 60 %. Mleczna będzie za słodka.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
Ciasto najlepiej smakuje zaraz po lekkim przestudzeniu, ale na następny dzień też będzie pyszne. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku lub zawinięte folią spożywczą do 2 dni, w temperaturze pokojowej.
Jest to mięciutkie i aromatyczne ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany, przełożone cukrowo-cynamonową posypką, do której jeszcze dodałam kakao. Oprócz tego, na wierzchu znajdziecie chrupiącą, cynamonową kruszonkę i kawałki czekolady. Faktycznie jest to ciasto idealne do kawy. Można kroić jeszcze lekko ciepłe, kiedy jest najbardziej miękkie i puszyste. Pycha.
Połączenie przepyszne, naprawdę. Biała czekolada, maliny i kruszonka, czego chcieć więcej? Miałam wielką ochotę na ciasto z malinami i na kruszonkę, ale też na ciasto, którego wykonanie nie wymaga wiele czasu. Na ciasto, które można zjeść jeszcze lekko ciepłe z filiżanką kawy i dodatkową garścią malin. Wyszło idealnie.
Pieczenie muffinek to bardzo przyjemne zajęcie. Są proste do przygotowania i pieczenie nie wymaga wiele czasu, w dodatku można je jeść jeszcze lekko ciepłe. Muffinki z czekoladą i kruszonką są bardzo smaczne. Przyprawy dodane do ciasta sprawiają, że jest ono aromatyczne i niezwykłe w smaku. No i ta maślana, delikatna kruszonka…
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.