Cofnij
sernik czekoladowo-kawowy

SERNIK CZEKOLADOWO-KAWOWY

Joanna | chocololo.pl
Delikatnie kawowy sernik z mleczną czekoladą i czekoladowo-kawową polewą na czekoladowym spodzie.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g masła (zimnego, prosto z lodówki)
  • 20 g kakao
  • 70 g cukru pudru

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub saszetki po 2g)
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 15 g kakao

Składniki na polewę

  • 40 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 70 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka kawy instant (lub 1 saszetka 2g)

Dodatkowo

  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 5 g cukru pudru
  • odrobina kakao

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao i cukier puder. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieść składniki, aż powstanie lepka kruszonka.
  • Kruszonkę wysypać na dno tortownicy, dokładnie wylepić spód. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut.
  • W tym czasie przygotować masę serową. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • Śmietankę podgrzać i zalać nią kawę. Wymieszać i odstawić do ostudzenia.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, jajka, cukier puder, wystudzoną kawę, kakao i mascarpone. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Z piekarnika wyjąć spód i na gorący wylać masę serową.
  • Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni C.
  • Nastawić cały czajnik wody. Formę z sernikiem włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Piec sernik ok. 70-80 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić prze noc w lodówce.

Przygotowanie polewy i dekoracji

  • Polewa. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i wsypać kawę, wymieszać, aż się rozpuści. Dodać połamaną na kostki czekoladę mleczną i gorzką, wymieszać do roztopienia czekolady.
  • Zostawić polewę na minutę i gęstniejącą polać sernik. Włożyć sernik do lodówki na 15 minut.
  • Przygotować bitą śmietanę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszysty, gęsty krem i przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką. Ozdobić sernik bitą śmietaną i posypać odrobiną kakao.