Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
Do miski wsypać mąkę, kakao i cukier puder. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieść składniki, aż powstanie lepka kruszonka.
Kruszonkę wysypać na dno tortownicy, dokładnie wylepić spód. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut.
W tym czasie przygotować masę serową. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
Śmietankę podgrzać i zalać nią kawę. Wymieszać i odstawić do ostudzenia.
W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, jajka, cukier puder, wystudzoną kawę, kakao i mascarpone. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
Z piekarnika wyjąć spód i na gorący wylać masę serową.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni C.
Nastawić cały czajnik wody. Formę z sernikiem włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
Piec sernik ok. 70-80 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić prze noc w lodówce.