Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Pierniczki czekoladowe

  • 18 grudnia 2022
pierniczki czekoladowe
pierniczki czekoladowe
Total
22
Shares
3
0
19

Pierniczki czekoladowe

Jeśli chcecie upiec pierniczki prawie w ostatniej chwili, które od razu po upieczeniu będą miękkie i puszyste, wybierzcie przepis na pierniczki czekoladowe. Nie muszą czekać aby nabrać wilgoci i zmięknąć, ani nie stwardnieją po upieczeniu, jednak ciasto przed pieczeniem musi spędzić trochę czasu w lodówce. Można więc przygotować je wieczorem, a rano zabrać się za wałkowanie, wycinanie i pieczenia. Z podanego przepisu wychodzi ok. 60 pierniczków. Smakują świetnie polukrowane, zanurzone w czekoladzie i zupełnie bez polewy. Pyszne.
pierniczki czekoladowe

Pierniczki czekoladowe - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka 60-80%.

Miód – Użyłam miodu gryczanego, ciemnego, o wyrazistym smaku. Taki miód jest najlepszy do piernika, ale jeśli nie lubicie, można użyć miodu o łagodniejszym smaku.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Ciasto zaraz po przygotowaniu będzie dość rzadkie, ale po nocy w lodówce zgęstnieje i będzie elastyczne. Przed wałkowaniem dobrze posypcie blat/stolnice mąką, wałek też można oprószyć.

Przepis na ok. 60 pierniczków.

pierniczki czekoladowe

Pierniczki czekoladowe - przechowywanie

Pierniczki przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Bez polewy i z lukrem będą dobre do 7 dni, z czekoladą 5 dni.

pierniczki czekoladowe

Smacznego!

pierniczki czekoladowe

PIERNICZKI CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Jeśli chcecie upiec pierniczki prawie w ostatniej chwili, które od razu po upieczeniu będą miękkie i puszyste, wybierzcie przepis na pierniczki czekoladowe.
Przepis na ok. 60 pierniczków.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g miodu
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 80 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 40 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z dużej pomarańczy

PRZYGOTOWANIE
 

  • W rondelku podgrzać razem masło, olej, miód, sok z pomarańczy, przyprawę do piernika i cynamon. Podgrzewać aż składniki połączą się i całość będzie gorąca. Zdjąć rondel z ognia, dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić całość do ostudzenia.
  • Gdy masa ostygnie dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i sodę. Odłożyć.
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem (mikser;końcówki do ubijania) na jasną, puszystą masę. Zajmie to 4-5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać ostudzoną masę z garnuszka. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
  • Przesiać mieszankę mąki, kakao i sody do masy i wymieszać delikatnie szpatułką. Miskę zabezpieczyć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 10 godzin, najlepiej przez noc.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  • Z ciasta powinny wyjść 3 blachy pierniczków. ⅓ ciasta oderwać, lekko zagnieść i rozwałkować na grubość 5mm na stolnicy podsypanej mąką.
  • Z ciasta wykroić pierniczki i układać je na blaszce (na wyposażeniu piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pierniczki piec ok. 8-9 minut, po wyjęciu zostawić je na blaszce i po 5 minutach przenieść na kratkę do studzenia.
  • Upiec w ten sposób pozostałe ciasto. Wystudzone pierniczki posmarować lukrem lub zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

trufle korzenne ze śliwkami
trufle korzenne ze śliwkami
śliwki w czekoladzie piernikowe a
śliwki w czekoladzie piernikowe
świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną
świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
22
Shares
Udostępnij 3
Przypnij 19
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • kakao
  • miód
  • pomarańcze
  • przyprawa piernikowa
Poprzedni artykuł
sernik czekoladowo-kawowy
  • Boże Narodzenie
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Wielkanoc

Sernik czekoladowo-kawowy

  • 15 grudnia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
kostka pomarańczowo-czekoladowa
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • 22 grudnia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności