Pierniczki czekoladowe

przez Joanna | Chocololo
pierniczki czekoladowe

Pierniczki czekoladowe

Jeśli chcecie upiec pierniczki prawie w ostatniej chwili, które od razu po upieczeniu będą miękkie i puszyste, wybierzcie przepis na pierniczki czekoladowe. Nie muszą czekać aby nabrać wilgoci i zmięknąć, ani nie stwardnieją po upieczeniu, jednak ciasto przed pieczeniem musi spędzić trochę czasu w lodówce. Można więc przygotować je wieczorem, a rano zabrać się za wałkowanie, wycinanie i pieczenia. Z podanego przepisu wychodzi ok. 60 pierniczków. Smakują świetnie polukrowane, zanurzone w czekoladzie i zupełnie bez polewy. Pyszne.
pierniczki czekoladowe

Pierniczki czekoladowe - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka 60-80%.

Miód – Użyłam miodu gryczanego, ciemnego, o wyrazistym smaku. Taki miód jest najlepszy do piernika, ale jeśli nie lubicie, można użyć miodu o łagodniejszym smaku.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Ciasto zaraz po przygotowaniu będzie dość rzadkie, ale po nocy w lodówce zgęstnieje i będzie elastyczne. Przed wałkowaniem dobrze posypcie blat/stolnice mąką, wałek też można oprószyć.

Przepis na ok. 60 pierniczków.

pierniczki czekoladowe

Pierniczki czekoladowe - przechowywanie

Pierniczki przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Bez polewy i z lukrem będą dobre do 7 dni, z czekoladą 5 dni.

pierniczki czekoladowe

Smacznego!

pierniczki czekoladowe

PIERNICZKI CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Jeśli chcecie upiec pierniczki prawie w ostatniej chwili, które od razu po upieczeniu będą miękkie i puszyste, wybierzcie przepis na pierniczki czekoladowe.
Przepis na ok. 60 pierniczków.

SKŁADNIKI
  

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g miodu
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 80 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 40 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z dużej pomarańczy

PRZYGOTOWANIE
 

  • W rondelku podgrzać razem masło, olej, miód, sok z pomarańczy, przyprawę do piernika i cynamon. Podgrzewać aż składniki połączą się i całość będzie gorąca. Zdjąć rondel z ognia, dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić całość do ostudzenia.
  • Gdy masa ostygnie dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i sodę. Odłożyć.
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem (mikser;końcówki do ubijania) na jasną, puszystą masę. Zajmie to 4-5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać ostudzoną masę z garnuszka. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
  • Przesiać mieszankę mąki, kakao i sody do masy i wymieszać delikatnie szpatułką. Miskę zabezpieczyć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 10 godzin, najlepiej przez noc.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  • Z ciasta powinny wyjść 3 blachy pierniczków. ⅓ ciasta oderwać, lekko zagnieść i rozwałkować na grubość 5mm na stolnicy podsypanej mąką.
  • Z ciasta wykroić pierniczki i układać je na blaszce (na wyposażeniu piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pierniczki piec ok. 8-9 minut, po wyjęciu zostawić je na blaszce i po 5 minutach przenieść na kratkę do studzenia.
  • Upiec w ten sposób pozostałe ciasto. Wystudzone pierniczki posmarować lukrem lub zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

trufle korzenne ze śliwkami
trufle korzenne ze śliwkami
śliwki w czekoladzie piernikowe a
śliwki w czekoladzie piernikowe
świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną
świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną

Obserwuj Chocololo:

You may also like

2 komentarze

Ela 20 grudnia 2023 - 19:55

A pieczenie góra-dół czy termoobieg? Brakuje mi takich informacji w przepisach…

Reply
Joanna | Chocololo 20 grudnia 2023 - 20:37

Góra-dół. W najnowszych przepisach już dodaję tą informację, a starsze będą o nią stopniowo uzupełniane. 90% przepisów piekę góra-dół, a jak inaczej to zaznaczam to w przepisie, więc jak nie ma tej informacji, to proszę wybierać góra-dół 😉

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo