Pierniczki czekoladowe

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka 60-80%.
Miód – Użyłam miodu gryczanego, ciemnego, o wyrazistym smaku. Taki miód jest najlepszy do piernika, ale jeśli nie lubicie, można użyć miodu o łagodniejszym smaku.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Ciasto zaraz po przygotowaniu będzie dość rzadkie, ale po nocy w lodówce zgęstnieje i będzie elastyczne. Przed wałkowaniem dobrze posypcie blat/stolnice mąką, wałek też można oprószyć.
Przepis na ok. 60 pierniczków.
Pierniczki przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Bez polewy i z lukrem będą dobre do 7 dni, z czekoladą 5 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.