Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • CIASTA
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Czekoladowy sernik tiramisu (bez pieczenia)

  • 14 kwietnia 2022
czekoladowy sernik tiramisu
czekoladowy sernik tiramisu
Total
131
Shares
44
0
87

Czekoladowy sernik tiramisu (bez pieczenia)

Czekoladowy sernik tiramisu, który zrobicie bez pieczenia, który będzie wyglądał pięknie, i który będzie smakował wybornie. Nasączone kawą i Amaretto biszkopty ozdabiają nie tylko jego boki. Biszkoptowy jest też spód i jedna warstwa w środku, pomiędzy czekoladową masą serową a śmietankowym kremem z mascarpone. Brzmi pysznie, prawda? Nie ma więc na co czekać, trzeba parzyć kawę i lecieć po biszkopty! Lista składników tylko sprawia wrażenie długiej, a przygotowanie jest całkiem proste i przyjemne.
czekoladowy sernik tiramisu

Czekoladowy sernik tiramisu (bez pieczenia) - wskazówki

Biszkopty – Podłużne biszkopty savoiardi / ladyfingers. Łącznie do przepisu potrzeba 330 g biszkoptów.

Biszkopty do wyłożenia boków przycinamy. Najlepiej zrobić to pod delikatnym kątem, wtedy jest lepiej układać je przy rancie i nie przewracają się.

Odcinamy tylko kawałek biszkopta (ok. 1 cm).

Spodu nie nasączamy pozostałą kawą, tak jak nasączamy zwykły biszkopt. Wystarczy kilka kropel dla aromatu (jak na zdjęciu), biszkopty bardzo chłoną wodę i ekspresowo zmieniają się w papkę.

Czekolada – Gorzka 60-80% i mleczna.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Ser powinien być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zwarzyć.

Śmietanka – Celowo podaję śmietankę w gramach. Schłodzona śmietanka (w zależności od marki) potrafi mocno zgęstnieć po schłodzeniu i ciężko odmierzyć porcje w mililitrach. Lepiej więc ją zważyć.

Kawa – Do przygotowania sernika użyłam kawy instant w saszetkach. Łącznie potrzeba 3 saszetek kawy po 2 g (lub płaskich łyżeczek). Oczywiście do nasączenia biszkoptów można zaparzyć mocne espresso w kawiarce lub ekspresie. Do masy serowej lepiej dodać kawę instant (tak jak w przepisie) lub ją pominąć jeśli nie macie, lub po prostu nie chcecie używać kawy instant.

W przepisie są szczegółowo i oddzielnie rozpisane proporcje składników i nasączenia do poszczególnych etapów. Można za jednym razem przygotować całą kawę z Amaretto do nasączenia.

Amaretto – Nadaje piękny aromat, ale bardzo delikatny bo nie ma go dużo. Jeśli z jakiegoś powodu musicie z niego zrezygnować – można.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

sernik tiramisu krok po kroku

Czekoladowy sernik tiramisu (bez pieczenia) - przechowywanie

Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 2-3 dni.

czekoladowy sernik tiramisu

Smacznego!

czekoladowy sernik tiramisu

CZEKOLADOWY SERNIK TIRAMISU (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowy sernik tiramisu, który zrobicie bez pieczenia, który będzie wyglądał pięknie, i który będzie smakował wybornie.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na boki formy

  • 170 g biszkoptów podłużnych (ok. 19 sztuk)
  • 40 ml wrzątku
  • 20 ml Amaretto
  • 1 saszetka kawy instant (saszetka 2 g)

Składniki na spód

  • 90 g biszkoptów podłużnych
  • 40 g masła

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 20 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 1 saszetka kawy instant (saszetka 2g)

Składniki na przełożenie

  • 70 g biszkoptów podłużnych (ok. 8 biszkoptów)
  • 50 ml wrzątku
  • 30 ml Amaretto
  • 1 saszetka kawy instant (saszetka 2g)

Składniki na krem śmietankowy

  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 250 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 35 g cukru pudru

Dodatkowo

  • kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie formy

  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz.
  • Zaparzyć kawę, dolać Amaretto i wymieszać. Biszkopty przyciąć pod delikatnym skosem. Powinny wystawać trochę ponad rant.
  • Po kolei nasączać biszkopty (tylko od spodu i szybko, nie powinny zbyt namoknąć) i układać jeden przy drugim przy rancie tortownicy, nasączoną stroną do środka.
  • 90 gram biszkoptów ( w tym pozostałe skrawki) zmielić w malakserze na okruszki. Masło roztopić w garnuszku, wlać do okruszków i szybko zmiksować. Wysypać całość na dno tortownicy i docisnąć dość mocno, aby powstało równe, ubite dno. Można je pokropić pozostałą kawą z Amaretto.

Przygotowanie masy serowej

  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia.
  • 50 ml śmietanki podgrzać, rozpuścić w niej kawę i zostawić do ostudzenia.
  • Do miski włożyć ser, wsypać przesiany cukier puder, wlać kawę i zmiksować wszystko (można blenderem) na gładką masę.
  • Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Śmietankę (150 ml) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej używając szpatułki.
  • Masę przełożyć na przygotowany spód i wyrównać szpatułką. Schłodzić przez 20 minut w lodówce.

Przygotowanie biszkoptów i masy śmietankowej

  • Zaparzyć kawę, dolać amaretto i zostawić do wystudzenia. Kolejno nasączać w niej biszkopty (z każdej strony) i układać na masie serowej.
  • Do miski włożyć mascarpone i przesiany cukier puder, miksować krótko, tylko do połączenia składników i dodać śmietankę. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) na gęsty, puszysty krem. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Część kremu (mniej więcej 2/3) wyłożyć na biszkopty i wyrównać, pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdobić całość. Sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem oprószyć przesianym kakao.

Zobacz także:

sernik czekoladowy z malinami
sernik czekoladowy z malinami
sernik czekoladowy z czereśniami
sernik czekoladowy z czereśniami
brownie tiramisu
brownie tiramisu

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
131
Shares
Udostępnij 44
Przypnij 87
Tweet 0
Podobne składniki
  • amaretto
  • biszkopty
  • kakao
  • kawa
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
  • twaróg
Poprzedni artykuł
mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym

  • 12 kwietnia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

  • 21 kwietnia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
pralinki migdałowe z amaretto
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pralinki migdałowe z Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 19 maja 2022
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 17 maja 2022
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 12 maja 2022
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 10 maja 2022
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 5 maja 2022
tort czekoladowy z truskawkami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z truskawkami

  • Joanna | Chocololo
  • 3 maja 2022
orkiszowe brownie z batata
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Orkiszowe brownie z batata

  • Joanna | Chocololo
  • 26 kwietnia 2022
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 21 kwietnia 2022
  1. Ollla pisze:
    8 maja 2022 o 12:24

    Czy może tu być twaróg sernikowy z wiaderka zamiast zwykłego sera?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      8 maja 2022 o 15:32

      Pewnie, jeśli ma Pani swój sprawdzony to tak. Ja we wskazówkach napisałam jaki użyłam do sernika, można go dostać też w wiaderku:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
  • pralinki migdałowe z amaretto
    Pralinki migdałowe z Amaretto
    • 19 maja 2022
  • mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    • 17 maja 2022
  • tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    • 12 maja 2022
  • ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    Ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    • 10 maja 2022
  • migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
    Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto
    • 5 maja 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa kokos krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności