Rurki z kremem czekoladowym (Ferrero Rocher)

Masło i śmietana do ciasta powinny być dobrze schłodzone.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18%, w kubeczku.
Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko je zagnieść i uformować w kulę. Jeśli nie macie malaksera to po prostu ręcznie, szybko zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Najpierw mąkę z masłem, cukrem i solą poszatkować nożem i dodać śmietanę, następnie szybko zagnieść ręcznie ciasto.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy tak, aby móc wycinać długie paski. Używałam metalowych rurek o długości 9 cm. Na takie rurki potrzeba ok. 35 cm pasków.
Jeśli nie macie dużo foremek na rurki to podzielcie ciasto na 2 części przed schłodzeniem i wałkujcie następną porcję przed pieczeniem.
Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.
Nutella – Powinna być w temperaturze pokojowej. Nie wiem czy nadadzą się inne kremy tego typu, dlatego polecam użyć oryginał.
Rurki napełniamy kremem używając szprycy albo rękawa cukierniczego z tylką. Przyznam się, że użyłam zamiast tylki jednej z rurek do pieczenia (tak jak tylki z workiem cukierniczym). Bardzo dobrze się w ten sposób napełniało rurki.
Czekolada – Użyłam gorzkiej, ale do tych rurek spokojnie można użyć też mlecznej lub gorzkiej z mleczną pół na pół.
Orzechy można kupić od razu pieczone i bez skórek, ale można to zrobić samodzielnie.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Przepis na 18-20 rurek.
Nadziane kremem rurki przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, do 3 dni.
Rurki bez kremu można przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do ok. tygodnia.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
1 komentarz
Gdy tylko zobaczyłam ten przepis to musiałam spróbować tych rurek ☺️ prawdopodobnie za mało rozwałkowałam ciasto i wyszło mi mniej rurek, jakieś 12-13, ale tyle wystarczyło ^^ już po zanurzeniu ich w czekoladzie i orzechach powstawał świetny efekt wizualny. Do kremu użyłam tańszej wersji kremu czekoladowego, wyszedł trochę płynny, ale nie mam pewności czy z tego powodu – możliwe że nie miałam dostatecznie schłodzonej śmietanki. Mimo wszystko – ciasto w połączeniu z kremem – pychota