Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Rurki z kremem czekoladowym (Ferrero Rocher)

  • 20 stycznia 2022
rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)
rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)
Total
261
Shares
21
0
240

Rurki z kremem czekoladowym (Ferrero Rocher)

Karnawałowa klasyka, czyli rurki z kremem. Niezwykłe, bo z kremem czekoladowym, do tego końce rurek delikatnie zanurzamy w czekoladzie i obtaczamy w podpieczonych orzechach laskowych. Powstają więc rurki z kremem czekoladowym niczym Ferrero Rocher. Zresztą ten sam krem już wykorzystywałam do Babeczek Ferrero Rocher. To właśnie one były inspiracją do rurek. Koniecznie spróbujcie przepis, rurki są boskie i znikają bardzo szybko.
rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)

Rurki z kremem czekoladowym (Ferrero Rocher) - wskazówki

Ciasto.

Masło i śmietana do ciasta powinny być dobrze schłodzone.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18%, w kubeczku.

Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie). Następnie, ręcznie szybko je zagnieść i uformować w kulę. Jeśli nie macie malaksera to po prostu ręcznie, szybko zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Najpierw mąkę z masłem, cukrem i solą poszatkować nożem i dodać śmietanę, następnie szybko zagnieść ręcznie ciasto.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy tak, aby móc wycinać długie paski. Używałam metalowych rurek o długości 9 cm. Na takie rurki potrzeba ok. 35 cm pasków.

Jeśli nie macie dużo foremek na rurki to podzielcie ciasto na 2 części przed schłodzeniem i wałkujcie następną porcję przed pieczeniem.

Krem.

Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.

Nutella – Powinna być w temperaturze pokojowej. Nie wiem czy nadadzą się inne kremy tego typu, dlatego polecam użyć oryginał.

Rurki napełniamy kremem używając szprycy albo rękawa cukierniczego z tylką. Przyznam się, że użyłam zamiast tylki jednej z rurek do pieczenia (tak jak tylki z workiem cukierniczym). Bardzo dobrze się w ten sposób napełniało rurki.

Dodatkowo.

Czekolada – Użyłam gorzkiej, ale do tych rurek spokojnie można użyć też mlecznej lub gorzkiej z mleczną pół na pół.

Orzechy można kupić od razu pieczone i bez skórek, ale można to zrobić samodzielnie.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Przepis na 18-20 rurek.

rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)

Rurki z kremem czekoladowym (Ferrero Rocher) - przechowywanie

Nadziane kremem rurki przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, do 3 dni.

Rurki bez kremu można przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do ok. tygodnia.

rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)
rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)

Smacznego!

rurki z kremem czekoladowym (ferrero rocher)

RURKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM (FERRERO ROCHER)

Joanna | chocololo.pl
Rurki z kremem czekoladowym. Końce rurek delikatnie zanurzone w czekoladzie i obtoczone w podpieczonych orzechach laskowych.
Przepis na 18-20 rurek.
5 from 1 vote
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% (zimnej)
  • 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • szczypta soli
  • Do posmarowania: żółtko i łyżka mleka

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 100 g nutelli
  • 125 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 10 g kakao
  • 30 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 80 g czekolady
  • 60-70 g orzechów laskowych (podpieczonych, bez skórki)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier, sól, pokrojone w kostkę masło i śmietanę. Miksować aż ciasto będzie na granicy mokrego piasku i formującego się, jednolitego ciasta. Przełożyć je do miski, bardzo szybko zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Foremki rurki wysmarować masłem.
  • Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką (na ok.1-1,5 mm grubości) i wycinać długie paski o szerokości 1,5 cm.
  • Ciasto nawijać na foremki pod lekkim ukosem, tak by nachodziło na siebie. Nawinięte rurki odkładać na przygotowaną blachę, posmarować (pędzelkiem) rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
  • Rurki piec 15-20 minut, aż będą rumiane. Po wyjęciu z piekarnika zostawić je na 15 minut przed wyjęciem metalowych rurek. Schłodzić upieczone rurki na kratce.

Przygotować rurki przed nadziewaniem

  • Orzechy posiekać i odłożyć na talerzyku.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Zanurzać końce rurek (te szersze) w czekoladzie (nadmiar czekolady strząsnąć) i obtoczyć w orzechach. Gdy czekolada stwardnieje (można włożyć rurki na 15 minut do lodówki) przygotować krem.

Przygotowanie kremu

  • Do miski włożyć serek mascarpone i nutellę, wymieszać dokładnie i delikatnie szpatułką (nie mikserem).
  • W misce wymieszać przesiane kakao z cukrem pudrem, wlać śmietankę i wymieszać do połączenia. Ubić całość mikserem (końcówki do ubijania) przez minutę do uzyskania gęstego, lekko puszystego kremu.
  • Ubity krem wmieszać delikatnie szpatułką do mascarpone z nutellą.
  • Napełnić kremem szprycę lub rękaw cukierniczy z tylką, następnie napełnić rurki kremem.

Zobacz także:

karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka nadziewane nutellą
babeczki Ferrero Rocher
babeczki Ferrero Rocher

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
261
Shares
Udostępnij 21
Przypnij 240
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • kwaśna śmietana
  • mascarpone
  • nutella
  • orzechy laskowe
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
naleśniki czekoladowe
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Naleśniki czekoladowe

  • 16 stycznia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
pomarańczowe brownie z bezą
  • BEZY
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pomarańczowe brownie z bezą

  • 25 stycznia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

1 komentarz
  1. Don pisze:
    5 lutego 2022 o 04:14

    5 stars
    Gdy tylko zobaczyłam ten przepis to musiałam spróbować tych rurek ☺️ prawdopodobnie za mało rozwałkowałam ciasto i wyszło mi mniej rurek, jakieś 12-13, ale tyle wystarczyło ^^ już po zanurzeniu ich w czekoladzie i orzechach powstawał świetny efekt wizualny. Do kremu użyłam tańszej wersji kremu czekoladowego, wyszedł trochę płynny, ale nie mam pewności czy z tego powodu – możliwe że nie miałam dostatecznie schłodzonej śmietanki. Mimo wszystko – ciasto w połączeniu z kremem – pychota

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.