Roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)

Roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)

Bardzo prosta i ekspresowa do przygotowania (nie licząc czasu chłodzenia) roladka kokosowo-czekoladowa, którą zrobicie bez pieczenia. Kiedyś był to całkiem popularny przepis i być może pamiętacie ten niezwykle słodki deser. Jeśli roladkę widzicie pierwszy raz – warto ją przygotować. Składa się z herbatnikowej, plastycznej masy kakaowej, wypełnionej kremem maślanym z wiórkami kokosowymi. Ja nie mogłam sobie odmówić i polałam ją jeszcze odrobiną czekolady z olejem kokosowym. Dodatkowy smak czekolady zawsze jest mile widziany.
roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)

Roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia) - wskazówki

Herbatniki – Zwykłe maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.

Z herbatników powinna powstać plastyczna masa, którą trzeba rozwałkować na prostokąt ok. 28×25 cm. Można to zrobić na papierze do pieczenia i położyć papier na cieście do rozwałkowania. Ale przyznam, że mi było łatwiej z folią spożywczą (przezroczystą). Na niej najlepiej wylepić prostokąt, następnie znów przykryć folią spożywczą i wtedy rozwałkować, żeby wyrównać prostokąt i bardziej go ‘ubić’.

Masło do kremu maślanego powinno być miękkie.

Do kremu kokosowego można dodać 1 łyżkę Malibu. Najlepiej dodać ją pod koniec ucierania masła z cukrem, przed wmieszaniem wiórków.

Czekolada – Gorzka między 60-80%.

roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)

Roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia) - przechowywanie

Roladkę przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku lub zawiniętą w folię spożywczą. Będzie dobra do 4-5 dni. Roladkę po pokrojeniu warto zostawić na 15 minut, ociepli się i będzie delikatniejsza.

roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)

Smacznego!

roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)

ROLADKA KOKOSOWO-CZEKOLADOWA (BEZ PIECZENIA)

Joanna | chocololo.pl
Bardzo prosta do przygotowania roladka kokosowo-czekoladowa.

SKŁADNIKI
  

  • 250 g herbatników
  • 35 g masła
  • 100 ml mleka
  • 30 g kakao
  • 30 g cukru drobnego

składniki na masę kokosową

  • 100 g masła (miękkiego)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g cukru pudru

składniki na polewę

  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • wiórki kokosowe (do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Herbatniki zmielić na drobne okruszki i wrzucić do miski.
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło, cukier i kakao. Mieszać aż cukier się rozpuści i powstanie gładka, błyszcząca masa.
  • Gorący płyn wlać do herbatników i wymieszać dokładnie do powstania plastycznej masy. Jeszcze lekko ciepłą wyłożyć na papier do pieczenia/folię spożywczą. Wylepić prostokąt i przykryć folią/papierem. Rozwałkować, aby ciasto bardziej się zbiło i było równe.
  • Przygotowanie kremu kokosowego. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem do powstania jasnej i puszystej masy (zamie to ok. 5 minut), wsypać wiórki kokosowe i wmieszać je delikatnie szpatułką.
  • Krem kokosowy wyłożyć na rozwałkowaną masę herbatnikową i rozsmarować. Zwinąć w roladkę (wzdłuż dłuższego boku) i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny, najlepiej całą noc.
  • Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i włożyć do miseczki, dodać olej kokosowy i rozpuścić całość w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i odstawić na chwilę by przestygła. Polewą posmarować (można pędzelkiem) schłodzoną roladkę, posypać wiórkami.
  • Roladkę schować do lodówki, będzie gotowa gdy polewa stwardnieje.

Zobacz także:

blok czekoladowy
blok czekoladowy
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
tarta bounty bez pieczenia
tarta bounty bez pieczenia

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo