Proste kruche ciasteczka z czekoladą
Proste i bardzo smaczne kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady. Idealne kiedy nie ma się ochoty na skomplikowane wypieki, ale coś dobrego by się zjadło. Będą idealne do kawy, do pracy lub do pudełka na jakąś wycieczkę. Przygotowanie ich jest naprawdę łatwe i szybkie. Ciasteczka z kawałkami czekolady swoją wyjątkową kruchość zawdzięczają mące kukurydzianej. Jej dodatek jest niezastąpiony. Do tego w ciastkach delikatnie wyczuwalne jest masło orzechowe. Są po prostu pyszne i polecam je gorąco.
Kruche ciasteczka z czekoladą - wskazówki
Ciasto – Można przygotować w malakserze, wystarczy krótko zmiksować wszystkie składniki oprócz czekolady, którą należy dodać później (tak jak w przepisie).
Można pominąć wkładanie ciasta na 30 minut do lodówki, ale należy wtedy użyć dobrze schłodzonego masła. Trzeba też szybko wyrobić ciasto i pamiętać, że może ono odrobinę bardziej się rozlać podczas pieczenia, dlatego warto układając kulki ciasta na blaszce zostawiać większy odstęp.
Mąka pszenna – Użyłam mąki pszennej tortowej,sprawdzi się także mąka orkiszowa jasna typ 700.
Mąka kukurydziana – Nadaje ciasteczkom większej chrupkości i kruchości, takiej nawet krucho-sypkości 😉 Polecam przygotować z nią ciasteczka, ale ostatecznie można zastąpić ją mąką pszenną.
Masło orzechowe – Można użyć zarówno masła gładkiego (smooth) jak i z kawałkami orzechów, także masła domowej roboty. Pasować będzie też masło np. z orzechów laskowych.
Cukier – Brązowy cukier nadaje lekko karmelowy smak, stąd połączenie cukrów w przepisie. Można użyć tylko brązowego, lub tylko białego.
Przepis na ok. 14 ciasteczek.
Kruche ciasteczka z czekoladą - przechowywanie
Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do 2 dni, zamrożone do kilku miesięcy (3-4). Upieczone ciasteczka, zamknięte w szczelnym pojemniku można przechowywać do 7 dni.
Smacznego!
Przepis na proste do przygotowania kruche ciasteczka z czekoladą:
PROSTE KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g masła (zimnego)
- 50 g masła orzechowego
- 30 g cukru białego
- 30 g cukru brązowego
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 100 g czekolady deserowej
- 50 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
- Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, kukurydzianą, cukry, sól i wymieszać składniki.
- Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko i masło orzechowe,szybko zagnieść ciasto. Tylko do połączenia wszystkich składników, nie dłużej.
- Pokroić w kostkę czekoladę deserową, wmieszać do ciasta. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę mleczną pokroić kosteczki. Z ciasta formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 40 gram jedna), układać na blaszce i delikatnie spłaszczać. Zachowywać odstęp, ciastka podczas pieczenia trochę rosną.
- Na wierzch ciastek powciskać pokrojoną mleczną czekoladę. Piec 15-17 minut, aż ciastka się zrumienią.
- Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciastka na blaszce przez 5-10 minut, po tym czasie powinny stwardnieć na tyle, by przenieść je na kratkę. Zostawić do wystudzenia.
7 komentarzy
Rewelacyjne ciasteczka! Bardzo polecam 🙂 ja robię zawsze podwójną porcję
A nie trzeba dodać nic do wyrastania ciastek? Proszek do pieczenia albo sodę oczyszczoną?
Nie trzeba, one trochę urosną, ale powinny zachować kształt. Pozdrawiam 🙂
Można zamienić masło orzechowe na coś innego? Córka ma alergie a się uparła ze chce te ciasteczka
Można pominąć i dodać 30 g więcej masła 🙂
Czy można zamienić mąkę kukurydzianą na pszenną?
Można, ale będą mniej kruche 😉