Ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajko, mleko i masło trzeba wyjąć z lodówki wcześniej.
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Cukier – W przepisie jest cukier brązowy i biały, można też użyć cukru Muscovado (który jest mocno brązowy, malasowy, lekko słony). Ja użyłam cukru Muscovado i zmieliłam go krótko w młynku, ale nie na puder, tylko tyle żeby był drobniejszy.
Masło orzechowe – Masło z orzechów ziemnych, 100% pasty orzechowej; bez dodatków. Można użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów.
Nadzienie – Będzie dość luźne, delikatnie formowane w dłoniach kulki powinny spłaszczyć się po odłożeniu. Jeżeli formowanie kulek w dłoniach będzie problemem, można wykładać równe porcje łyżeczką.
Zmrożone nadzienie orzechowe szybko ociepla się na zewnątrz. Dobrze jest nadziewać ciastka dość szybko, lub przygotować sobie porcje ciasta (można od razu 15) i za każdym razem wyciągać porcję zamrożonego nadzienia i zawijać w ciasto. Uformować w ciastko, odłożyć i znów z zamrażarki wziąć porcję nadzienia.
Przepis na 15 ciastek.
Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej (choć można też w lodówce, będą jednak twardsze). Będą dobre przez 3-4 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.