Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym

  • 2 listopada 2021
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym
Total
209
Shares
36
0
173

Ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym

Czekoladowe, lekko kruche ciasteczka z pysznym masłem orzechowym w środku. Przygotowywane w taki sam sposób jak ciasteczka nadziewane Nutellą. Nadzienie z masła orzechowego mrozimy i chowamy między czekoladowe ciasto. Dla ozdoby, przed pieczeniem można ułożyć na nich kilka czekoladowych groszków, a może posypać orzechami? Zdecydujcie sami, będzie pysznie.
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym

Ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym - wskazówki

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajko, mleko i masło trzeba wyjąć z lodówki wcześniej.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Cukier – W przepisie jest cukier brązowy i biały, można też użyć cukru Muscovado (który jest mocno brązowy, malasowy, lekko słony). Ja użyłam cukru Muscovado i zmieliłam go krótko w młynku, ale nie na puder, tylko tyle żeby był drobniejszy.

Masło orzechowe – Masło z orzechów ziemnych, 100% pasty orzechowej; bez dodatków. Można użyć masła orzechowego gładkiego lub z kawałkami orzechów.

Nadzienie – Będzie dość luźne, delikatnie formowane w dłoniach kulki powinny spłaszczyć się po odłożeniu. Jeżeli formowanie kulek w dłoniach będzie problemem, można wykładać równe porcje łyżeczką.

Zmrożone nadzienie orzechowe szybko ociepla się na zewnątrz. Dobrze jest nadziewać ciastka dość szybko, lub przygotować sobie porcje ciasta (można od razu 15) i za każdym razem wyciągać porcję zamrożonego nadzienia i zawijać w ciasto. Uformować w ciastko, odłożyć i znów z zamrażarki wziąć porcję nadzienia.

Przepis na 15 ciastek.

ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym

Ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym - przechowywanie

Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej (choć można też w lodówce, będą jednak twardsze). Będą dobre przez 3-4 dni.

ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym

Smacznego!

ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym

CIASTECZKA CZEKOLADOWE NADZIEWANE MASŁEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Pyszne czekoladowe ciasteczka nadziane masłem orzechowym.
Przepis na 15 ciasteczek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 120 g masła (w temp. pokojowej, miękkie)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 90 g cukru brązowego (lub Muscovado)
  • 30 g cukru białego
  • 160 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie

  • 220 g masła orzechowego (15 czubatych łyżeczek)
  • 40 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie nadzienia

  • W misce zmiksować razem masło orzechowe, cukry i sól.
  • Przygotować tackę, wyłożyć ją papierem. Z masy formować w dłoniach kuleczki wielkości trochę mniejszej niż orzech włoski, odkładać na tackę. Włożyć całość to zamrażarki na min. 30 minut.

Przygotowanie ciasteczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • W drugiej misce utrzeć masło z cukrami, dodać jajko i miksować do połączenia. Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Zmiksować do powstania jednolitej masy. Nie miksować dłużej.
  • Masę podzielić na 15 porcji, z każdej porcji formować po 2 równe kulki. Spłaszczyć je i na jedną część nakładać porcję zmrożonego nadzienia. Przykryć nadzienie drugą częścią ciasta, zlepić delikatnie brzegi i uformować. Odłożyć na blaszkę. I tak ze wszystkimi porcjami ciasta.
  • Przygotowane ciastka włożyć do lodówki na min. 30 minut.
  • Ciastka ułożyć w odstępach na blaszce. Piec ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika poczekać kilka minut i przenieść ciastka na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka nadziewane nutellą
ciasteczka mocno czekoladowe
ciasteczka mocno czekoladowe
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
209
Shares
Udostępnij 36
Przypnij 173
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • masło orzechowe
Poprzedni artykuł
orzechowe ciasteczka mumie
  • CIASTECZKA
  • Halloween
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Orzechowe ciasteczka mumie

  • 29 października 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
rolada dyniowa z kremem czekoladowym
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Rolada dyniowa z kremem czekoladowym

  • 4 listopada 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności