Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe

Na blogu znajdziecie wiele ciast czekoladowych, prostych i szybkich do przygotowania, ale to jest chyba bezkonkurencyjnie najprostsze. A to dlatego, że składników nie trzeba ważyć, wszystko odmierzamy szklanką o pojemności 250 gram, a jeśli macie w domu specjalne miarki, pójdzie ekspresowo. W dodatku nie trzeba nic ubijać i ucierać. To proste ciasto czekoladowe jest mięciutkie, wilgotne i sprężyste. Bardzo smaczne. Polałam je dodatkowo czekoladą rozpuszczoną w śmietance i posypałam wiórkami czekoladowymi. Rewelacja.
proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe - wskazówki

Ciasto jest naprawdę proste do przygotowania, należy pamiętać żeby jajka i śmietana były w temperaturze pokojowej.

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18%, w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można włożyć kubeczek do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.

Kawa – Można użyć świeżo parzonej kawy lub zalać wrzątkiem instant (1 łyżeczkę płaską/saszetkę).

Do przepisu potrzeba 50 ml kawy. To jest mała filiżanka do espresso lub kieliszek.Kawa ma być ostudzona.

Czekolada do polewy – Gorzka o zawartości kakao 60-80%.

W tym przepisie nie ważymy składników, odmierzamy je za pomocą szklanki. Szklanka ma 250 ml.

Składników np. mąki nie uklepujemy w szklance. Trzeba nasypać składnik do szklanki, następnie górkę wyrównać np. nożem.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe - przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub formie (w której było pieczone) zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez 3-4 dni.

proste ciasto czekoladowe

Smacznego!

proste ciasto czekoladowe

PROSTE CIASTO CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
To proste ciasto czekoladowe jest mięciutkie, wilgotne i sprężyste. Bardzo smaczne.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szklanki kakao
  • szklanki cukru
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • szklanki oleju
  • 1 filiżanka mocnej kawy (50 ml, filiżanka do espresso/ kieliszek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na polewę

  • 70 g czekolady gorzkiej (ok.⅔ tabliczki)
  • 80 ml śmietanki 36% (⅓ szklanki )

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Odłożyć.
  • Do drugiej miski wbić jajka, wsypać cukier, wlać śmietanę i olej, wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać kawę i energicznie wymieszać.
  • Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
  • Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę posiekać, włożyć ją do miseczki. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i wlać ją do czekolady. Wymieszać do powstania gęstej polewy.
  • Odłożyć polewę na chwilę żeby lekko zgęstniała, następnie polać nią ciasto.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada gorzka

Zobacz także:

czekoladowe ciasto na maślance
czekoladowe ciasto na maślance
czekoladowe ciasto z ciecierzycy
czekoladowe ciasto z ciecierzycy

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

8 komentarzy

Anna 30 sierpnia 2023 - 08:44

Ciasto bardzo dobre, mocno czekoladowe. Jest mały błąd w składnikach polewy. 80ml śmietanki to ok 1/3 szklanki a nie 2/3. Pozdrawiam. Anna

Reply
Joanna | Chocololo 30 sierpnia 2023 - 14:56

Tak! Już poprawiam, miała być 1/3 szklanki 🙂 Dziękuję! Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂

Reply
Alicja 15 października 2023 - 13:05

Witam, mogę dać jogurt naturalny zamiast śmietany ?

Reply
Joanna | Chocololo 15 października 2023 - 15:29

Jasne! Najlepiej wybrać dość gęsty 🙂

Reply
Anna 24 stycznia 2024 - 07:11

Dzień dobry,
a jaki rodzaj śmietanki do polewy? 36%?

Reply
Joanna | Chocololo 24 stycznia 2024 - 10:09

Dzień dobry, tak 36% już dopisuję 🙂

Reply
Magdalena 15 listopada 2024 - 15:05

Czy można ciasto przełożyć kremem? Nie rozpadnie się przy przekrojeniu?

Reply
Joanna | Chocololo 15 listopada 2024 - 15:34

Nie powinno się rozpaść, ale polecam krem gęsty i stabilny 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo