Pomarańczowe brownie z bezą

Pomarańczowe brownie z bezą

To brownie jest naprawdę smaczne i mocno aromatyczne dzięki skórce pomarańczowej. Nie tak maziste jak klasyczne brownie, jest bardziej delikatne i lekkie. Skrywa się pod kruchą bezą z odrobiną kakao. Choć samo smakuje wybornie, warto skusić się na podanie go z dużą łyżką bitej śmietany.  Ozdobione kakao i pomarańczową skórką będzie idealnym deserem, na który większość skusi się bez zastanowienia.
pomarańczowe brownie z bezą

Pomarańczowe brownie z bezą - wskazówki

Brownie.

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Cukier – Można też użyć brązowy cukier, albo biały i brązowy pół na pół.

Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche. Wystarczy tyle ile w przepisie.

Beza.

Białka – powinny być w temperaturze pokojowej.

Cukier – Biały, drobny cukier.

Miska, w której ubijamy białka musi być czysta i sucha. Metalowa lub szklana, nie plastikowa.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

pomarańczowe brownie z bezą

Pomarańczowe brownie z bezą - przechowywanie

Zabezpieczone folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej, do 3 dni.

pomarańczowe brownie z bezą

Smacznego!

pomarańczowe brownie z bezą

POMARAŃCZOWE BROWNIE Z BEZĄ

Joanna | chocololo.pl
Choć brownie z bezą samo smakuje wybornie, warto skusić się na podanie go z dużą łyżką bitej śmietany. 
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g masła
  • 200 g czekolady
  • 150 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy

Składniki na bezę

  • 2 białka (w temp. pokojowej)
  • 110 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (płaska)
  • 1 łyżeczka kakao (płaska)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W garnuszku roztopić masło. Czekoladę posiekać i włożyć do miski, zalać ją ciepłym masłem. Wymieszać, czekolada powinna całkowicie się rozpuścić. Odstawić do ostudzenia.
  • W misce ubić jajka z cukrem na puszystą pianę, ciągle miksując (na niskich obrotach) wlewać ostudzoną czekoladę. Miksować do połączenia składników, pod koniec dorzucając skórkę pomarańczową.
  • Do masy dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy, piec 25 minut.
  • Podczas gdy ciasto się piecze (można zacząć 10 minut po włożeniu ciasta do piekarnika), przygotować bezę (zajmie to ok. 15 minut).
  • Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią dodać szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę i dodać pierwszą łyżkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
  • Gdy masa będzie gęsta i błyszcząca a cukier rozpuszczony, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną z kakao i wmieszać delikatnie szpatułką.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i na gorące wyłożyć bezę. Wyrównać i włożyć znów do piekarnika.
  • Piec 25 minut, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim ciasto na następne 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Zobacz także:

ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą 2
ciasto czekoladowe z kremem truskawkowym i bezą
czekoladowe ciasto toffi z bezami a
czekoladowe ciasto toffi z bezami
pomarańczowe ciastka brownie
pomarańczowe ciastka brownie

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

8 komentarzy

Karina 26 stycznia 2022 - 09:24

Skórkę z pomarańczy dodać wtedy kiedy mąkę i razem wymieszać tak?

Reply
Joanna | Chocololo 26 stycznia 2022 - 11:42

Po wymieszaniu z ostudzoną czekoladą, zaraz przed mąką. Już dopisuję;)

Reply
Gabi 30 stycznia 2022 - 12:39

5 gwiazdek
Przepyszne brownie, a pomarańcza znakomicie się komponuje i nadaje taki delikatny cytrusowy posmak oraz zapach. Dziękuję za przepis, na pewno nie raz jeszcze je zrobię:)

Reply
Joanna | Chocololo 30 stycznia 2022 - 16:26

Dziękuję za komentarz! Bardzo się cieszę, że smakowało:)

Reply
Dorota 2 kwietnia 2022 - 10:27

Czy bezę też dopiekamy w tak wysokiej temperaturze?

Reply
Joanna | Chocololo 2 kwietnia 2022 - 16:35

Tak, w 175 stopniach C.

Reply
Ewa 7 listopada 2022 - 19:12

Witam , jaki to jest krem obok brownie ?

Reply
Joanna | Chocololo 7 listopada 2022 - 20:32

Dzień dobry, to bita śmietana.

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo