Podwójnie czekoladowe ciasto Delicja
Podwójnie czekoladowe ciasto delicja powinno zachwycić wielbicieli czekoladowych wypieków. Trzy przepyszne warstwy. Kakaowy biszkopt z kawałkami czekolady, pomarańczowa galaretka, której smak podkreśla dodatek zmiksowanego miąższu pomarańczy i gęsty mus czekoladowy. Bardzo udane połączenie, od którego ciężko się oderwać.
Podwójnie czekoladowe ciasto Delicja - wskazówki
Ciasto.
Składniki na spód powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko i jajka należy wcześniej wyciągnąć z lodówki. Można przyspieszyć ten proces i odrobinę podgrzać mleko, ale tylko do temperatury pokojowej. Jajka natomiast włożyć do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Jeżeli górka ciasta będzie zbyt duża można ją (kiedy ciasto jest wystudzone) ściąć nożem lub położyć na nią deskę i delikatnie dociążyć (np. książką). Między deskę i ciasto dobrze włożyć papier do pieczenia, żeby ciasto nie przywarło. Wierzch jest dosyć lepki.
Jeżeli nie posiadacie specjalnego rantu aby równo złożyć ciasto, możecie tak jak ja wyłożyć rant tortownicy podwójnie papierem do pieczenia. Powinien wystawać 2 cm ponad brzeg. Podwójnie, bo ciasto trochę się kurczy i wtedy galaretka nie przeleje się.
Warstwa pomarańczowa.
Warto oddzielić białe błonki od miąższu pomarańczy. Dzięki temu mus nie będzie gorzki.
Tężejąca galaretka – to taka galaretka, która już zaczyna się ścinać. Odstawioną do ostygnięcia galaretkę można mieszać od czasu do czasu, po czasie zacznie gęstnieć i podczas mieszania robić się żelowa. Kiedy trochę zgęstnieje i zamieszana będzie zostawiać delikatne nierówności, (jeszcze płynne) to wtedy jest dobry moment żeby ją wylać na ciasto.
Mus czekoladowy.
Śmietankę 36% należy dobrze schłodzić przed ubijaniem, najlepiej zostawić ją na noc w lodówce.
Czekolada gorzka– dobrze użyć czekolady 60-80%.
Rozpuszczanie czekolady w wodzie z kakao – masa powinna być gładka, gęstsza niż sama roztopiona czekolada i błyszcząca. Jeżeli masa się rozwarstwi, czyli zwarzy, trzeba dodać 2 łyżki wrzątku i bardzo energicznie wymieszać, aż nabierze pożądanej konsystencji.
Łączenie czekolady z ubitą śmietaną – najlepiej przygotować trzecią miskę. Dać do niej dużą łyżkę ubitej śmietany i czekolady, delikatnie wymieszać aż nie będzie smug. Dodać kolejną łyżkę śmietany i czekolady, znów delikatnie wymieszać, następnie dodać całą czekoladę i ją wmieszać. Następnie do reszty bitej śmietany dodać czekoladową mieszankę i delikatnie, szpatułką wymieszać by wszystko się połączyło i nie było smug.
Przepis na formę 20-22 cm.
Podwójnie czekoladowe ciasto Delicja - przechowywanie
Ciasto przechowywać w pojemniku lub w formie zabezpieczone folią aluminiową. Należy trzymać je w lodówce, będzie dobre do 3 dni.
Smacznego!
PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO DELICJA
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 120 ml mleka
- 100 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 2 jajka
- 70 g cukru brązowego drobnego (lub pudru)
- 50 ml oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g czekolady gorzkiej
Składniki na mus pomarańczowy
- 2 pomarańcze
- 2 galaretki pomarańczowe
Składniki na mus czekoladowy
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki kakao
- 500 ml śmietanki 36%
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Olej kokosowy, jeżeli jest w postaci stałej dać do garnuszka i rozpuścić. Odstawić do ostudzenia.
- Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, odłożyć. Czekoladę drobno posiekać, odłożyć.
- W misce utrzeć (mikserem z końcówkami do ubijania) jajka z cukrem, aż powstanie puszysta, jasna masa (ok. 5 minut).
- Ciągle miksując wlewać mleko, następnie wystudzony olej. Krótko miksować, tylko do połączenia składników.
- Przesiać i delikatnie wmieszać szpatułką mąkę z kakao i proszkiem. Dodać posiekaną czekoladę i znów wolno wmieszać ją do ciasta.
- Ciasto wylać do formy, piec ok. 30 minut. Wyjąć, wystudzić, następnie przełożyć na talerz lub paterę i założyć rant tortownicy.
Przygotowanie warstwy pomarańczowej
- Pomarańcze obrać ze skórki, miąższ (bez białych błonek) pokroić i zblendować na płynny mus.
- Galaretki wsypać do 500 ml gorącej wody (czyli połowy porcji wody z opakowania).
- Mus pomarańczowy podgrzać i wymieszać z ciepłą galaretką. Odstawić do lekkiego stężenia.
- Tężejącą galaretkę wylać na wystudzone ciasto. Włożyć do lodówki do stężenia.
Przygotowanie musu czekoladowego
- W metalowej miseczce wymieszać kakao z 6 łyżkami wody. Podgrzać w kąpieli wodnej i wrzucić połamane czekolady.
- Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż czekolady się rozpuszczą i powstanie błyszcząca masa. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
- Śmietankę ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno i delikatnie, stopniowo wymieszać szpatułką z masą czekoladową. Powinny się połączyć, masa powinna być puszysta i bez smug.
- Mus wyłożyć na galaretkę pomarańczową, wyrównać. Włożyć ciasto do lodówki na minimum 6 godzin, najlepiej na noc.
- Przed podaniem posypać kakao lub wiórkami czekolady.
Zobacz także:
SERNIK DYNIOWY Z OREO
Gładki i kremowy sernik z dodatkiem dyni i białej czekolady, na spodzie z ciasteczek Oreo. Na wierzchu duża ilość kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch posypany pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Masa serowa jest idealna i delikatna, nie jest wyczuwalna dynia, która nadaje piękny kolor i wzbogaca konsystencję.
TORT CZEKOLADOWO-BANANOWY Z KREMEM ORZECHOWYM
Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prosu rewelacja.
CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM
Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu. Pasuje idealnie w jesienne dni, wieczory pod kocem i poranki z gorącą kawą. Ale nie tylko!
6 komentarzy
Dzień dobry, co można dać zamiast oleju kokosowego?
Dzień dobry, Można dodać olej rzepakowy, taką samą ilość.
Czy do masy czekoladowej nie dodajemy żelatyny albo fix?
Nie, mus wychodzi wystarczająco gęsty, ponieważ ma w sobie sporo czekolady i jeszcze kakao 🙂
Jaka wielkosc tortownicy?
Tortownica 20 cm, ale na 22 też będzie ok 🙂