Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami
Jeżeli szukacie jakiegoś smacznego i zdrowszego przepisu na piernik bezglutenowy, to nie mogliście trafić lepiej. Nie będę kłamać, że jest bardzo fit, bo jest w nim sporo orzechów i czekolady. No ale to wypiek na święta, więc jeśli sami jesteście na diecie bezglutenowej lub gościcie kogoś, komu chcielibyście sprawić przyjemność – poczęstujcie go tym piernikiem. Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami jest wilgotny i mięsisty. Bardzo prosty i ekspresowy w przygotowaniu, sprawdzi się więc na ostatnią chwilę.
Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Cukier – W przepisie jest cukier kokosowy, jednak jeżeli nie macie go w domu, można wykorzystać brązowy w tej samej proporcji.
Miód – Najbardziej charakterystyczny w smaku i polecany przeze mnie miód do piernika to miód gryczany. Jeśli nie lubicie intensywnych w smaku miodów, można użyć delikatny np. akacjowy, lipowy.
Orzechy włoskie – Polecam samodzielnie mielić orzechy, ale można użyć gotowych, mielonych orzechów. W przypadku gdy orzechy mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki ryżowej i dopiero zmielić. Orzechy włoskie są bardzo tłuste, należy mielić je dość krótko bo szybko nabierają konsystencji pasty.
Czekolada – Można użyć dowolnej gorzkiej lub deserowej czekolady. Najlepiej jednak o zawartości kakao 60-80%.
Polewa jest dość miękka, jak chcecie można pominąć olej i polać ciasto samą roztopioną czekoladą.
Przepis na keksówkę 11×21 cm.
Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami - przechowywanie
Piernik przechowywać w temperaturze pokojowej, owinięty folią. Zachowa świeżość przez 3 dni.
Smacznego!
PIERNIK BANANOWY Z CZEKOLADĄ I SUSZONYMI ŚLIWKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 2 banany (mocno dojrzałe)
- 2 jajka
- 60 g cukru kokosowego
- 40 g miodu
- 140 g orzechów włoskich mielonych
- 110 g mąki ryżowej
- 60 g oleju kokosowego
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 70 g czekolady gorzkiej
- 70 g śliwek suszonych
Polewa czekoladowa
- 20 g oleju kokosowego
- 100 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W małym garnuszku rozpuścić olej kokosowy razem z miodem, zdjąć z palnika do ostudzenia.
- W misce rozgnieść banany, dodać jajka, cukier i wymieszać. Wlać wystudzony olej z miodem i ponownie wymieszać całość.
- Dodać mielone orzechy, przesianą mąkę ryżową z proszkiem i sodą, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać dokładnie ciasto.
- Czekoladę i śliwki pokroić w małe kawałki i dodać do ciasta, wymieszać i przełożyć ciasto do keksówki.
- Piec ok. 40-45 minut, lub do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu przełożyć ciasto z keksówki na kratkę do całkowitego wystudzenia.
- Przygotować polewę. W garnuszku z grubym dnem podgrzać olej kokosowy, dodać połamaną czekoladę i zdjąć z ognia. Wymieszać gdy czekolada się rozpuści. Polać ciasto i podawać, gdy polewa lekko przestygnie.
Zobacz także:
KRUCHE BABECZKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ
Małe i słodkie babeczki z kruchego, maślanego ciasta z dodatkiem przyprawy do piernika. We wnętrzu tych uroczych babeczek kryje się śliwkowe nadzienie z orzechami włoskimi i gorzką czekoladą. Będą pięknie wyglądać na świątecznym stole.
ŚLIWKI W CZEKOLADZIE PIERNIKOWE
Śliwki otulone kremem piernikowym z Nutelli, polane gorzką czekoladą. To jest dopiero wypas! Idealne na święta, no i będą po nie mogły sięgać dzieci.
CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ
Napisać o nich, że to ciasteczka z żurawiną i czekoladą to w sumie za mało. To są wypasione ciasteczka z żurawiną, czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową i cynamonem. Pełno smaku i zapachu w małym ciasteczku, są naprawdę pyszne.