Trufle korzenne ze śliwkami

Śliwki – Użyłam zwykłych suszonych śliwek, ale można też np. kalifornijskich.
Czekolada – Najlepsza będzie gorzka, ewentualnie mleczna i gorzka w równych proporcjach. Ja użyłam tzw. deserowej-mlecznej.
Ciastka – Korzenne, kruche ciasteczka, które należy zmielić na drobne okruszki. Najszybciej poradzi sobie z tym malakser, ale można włożyć je do worka foliowego (wytrzymałego) i porozgniatać je wałkiem lub kulą do ucierania.
Alkohol – Można użyć dowolnego, ulubionego alkoholu. Whisky, Rum albo Amaretto będą tu pasować idealnie.
Masa z nutelli i ciasteczek będzie dość gęsta, dobrze porcję masy przed rolowaniem w dłoni chwilę pougniatać, żeby się ociepliła. Od razu będzie bardziej plastyczna.
Przepis na ok. 24 trufle.
Trufle przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce do 4 – 5 dni. Można je też zamrozić po kilka sztuk w pudełeczkach lub woreczkach, wystarczy 30 minut na zewnątrz i będą dobre do spożycia. W zamrażarce przechowywać do 3 miesięcy.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.