Trufle korzenne ze śliwkami

Trufle korzenne ze śliwkami

Wszyscy, którzy lubią śliwki w czekoladzie piernikowe, powinni też spróbować trufli korzennych z suszonymi śliwkami. Tak myślę, bo ja po pierwszym gryzie przepadłam, a śliwki w czekoladzie bardzo lubię. Trufle są bardzo proste i niesamowicie szybo się je przygotowuje, oprócz tego że wcześniej posiekane śliwki  powinny poleżeć w whisky chociaż 15 minut. Sama masa to tylko kilka minut, łatwo się z nią pracuje i lepi kuleczki. Potem szybkie zanurzenie w czekoladzie i… mamy pyszne trufle.
trufle korzenne ze śliwkami

Trufle korzenne ze śliwkami - wskazówki

ŚliwkiUżyłam zwykłych suszonych śliwek, ale można też np. kalifornijskich.

Czekolada – Najlepsza będzie gorzka, ewentualnie mleczna i gorzka w równych proporcjach. Ja użyłam tzw. deserowej-mlecznej.

Ciastka – Korzenne, kruche ciasteczka, które należy zmielić na drobne okruszki. Najszybciej poradzi sobie z tym malakser, ale można włożyć je do worka foliowego (wytrzymałego) i porozgniatać je wałkiem lub kulą do ucierania.

Alkohol – Można użyć dowolnego, ulubionego alkoholu. Whisky, Rum albo Amaretto będą tu pasować idealnie.

Masa z nutelli i ciasteczek będzie dość gęsta, dobrze porcję masy przed rolowaniem w dłoni chwilę pougniatać, żeby się ociepliła. Od razu będzie bardziej plastyczna.

Przepis na ok. 24 trufle.

trufle korzenne ze śliwkami

Trufle korzenne ze śliwkami - przechowywanie

Trufle przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce do 4 – 5 dni. Można je też zamrozić po kilka sztuk w pudełeczkach lub woreczkach, wystarczy 30 minut na zewnątrz i będą dobre do spożycia. W zamrażarce przechowywać do 3 miesięcy.

trufle korzenne ze śliwkami

Smacznego!

trufle korzenne ze śliwkami

TRUFLE KORZENNE ZE ŚLIWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Smaczne trufle z przyprawami korzennymi i śliwkami suszonymi.
Przepis na ok. 24 trufle.

SKŁADNIKI
  

  • 120 g śliwek suszonych
  • 350 g nutelli
  • 180 g ciasteczek korzennych
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (do piernika)
  • 60 ml Whisky
  • 150 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Śliwki drobno posiekać, włożyć do miseczki i zalać alkoholem. Dobrze wymieszać i odstawić na 15 minut.
  • Ciastka korzenne połamać i zmielić w malakserze na drobne okruszki.
  • Nutellę przełożyć do miski, wsypać okruszki, śliwki (też alkohol, który będzie na dnie) i łyżeczkę przyprawy. Dobrze wymieszać składniki, najlepiej drewnianą łyżką. Powstanie gęsta masa.
  • Tackę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kuleczki i odkładać na tackę.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej przygotowane kulki i odkładać z powrotem na tackę.
  • Trufle schłodzić w lodówce, gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.

Zobacz także:

śliwki w czekoladzie piernikowe a
śliwki w czekoladzie piernikowe
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II
tarta ze śliwkami i kremem piernikowym II
korzenne trufle dyniowe
korzenne trufle dyniowe

Obserwuj Chocololo:

1 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo