Kostka pomarańczowo-czekoladowa

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańczę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Czekolada – Gorzka 60-80 % i mleczna dobrej jakości.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Polewa kakaowa po lekkim ostudzeniu zaczyna robić się gęsta i lepka, ostrożnie i równomiernie wylejcie ją na schłodzony mus. Bardzo delikatnie rozsmarujcie.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
Przechowywać w lodówce do 2-3 dni, w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Schłodzone ciasto dobrze jest wyjąć ok. 15-20 minut przed podaniem, ciasto ociepli się i krem zrobi się delikatniejszy.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.