Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • 22 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Total
66
Shares
16
0
50

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

Kostka pomarańczowo-czekoladowa to pyszne ciasto, które możecie zrobić nie tylko na Święta. Sama przygotowałam je spontanicznie do niedzielnej kawy. W sobotę wieczorem szybko upiekłam ciasto, w niedzielę rano zrobiłam krem-mus czekoladowy, po 2 godzinach kakaową polewę i po południu już mogłam kroić je na kawałki. Znikło ekspresowo. Ciasto jest delikatne, cudownie pomarańczowe i  nasączone świeżym sokiem pomarańczowym. Do tego krem-mus czekoladowy i lepka, kakaowa polewa, którą trzeba ostrożnie wylać na schłodzony mus. Jako dekoracja-kandyzowane pomarańcze w czekoladzie. Mmmm.
kostka pomarańczowo-czekoladowa

Kostka pomarańczowo-czekoladowa - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańczę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Czekolada – Gorzka 60-80 % i mleczna dobrej jakości.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Polewa kakaowa po lekkim ostudzeniu zaczyna robić się gęsta i lepka, ostrożnie i równomiernie wylejcie ją na schłodzony mus. Bardzo delikatnie rozsmarujcie.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

kostka pomarańczowo-czekoladowa

Kostka pomarańczowo-czekoladowa - przechowywanie

Przechowywać w lodówce do 2-3 dni, w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Schłodzone ciasto dobrze jest wyjąć ok. 15-20 minut przed podaniem, ciasto ociepli się i krem zrobi się delikatniejszy.

kostka pomarańczowo-czekoladowa

Smacznego!

kostka pomarańczowo-czekoladowa

KOSTKA POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWA

Ciasto jest delikatne, cudownie pomarańczowe i nasączone świeżym sokiem pomarańczowym. Do tego krem-mus czekoladowy i lepka, kakaowa polewa.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
  • 160 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z dużej pomarańczy

Składniki na krem-mus czekoladowy

  • 300 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na polewę

  • 50 g masła
  • 20 g kakao
  • 40 ml soku pomarańczowego
  • 100 g cukru drobnego

Dodatkowo

  • 60-70 ml soku pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać razem mleko i masło. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Dodać skórkę pomarańczową i przesiać mąkę z proszkiem. Wymieszać całość delikatnie, krótko, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wylać do formy, wyrównać i piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie kremu-musu

  • Ciasto nasączyć sokiem z pomarańczy.
  • Czekolady połamać na kostki i włożyć do metalowe miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • Śmietankę ubić na sztywno ze szczyptą soli i cynamonem.
  • Energicznie i szybko wmieszać do wystudzonej czekolady dużą łyżkę śmietanki, następnie drugą. Tak rozmieszaną czekoladę dodać do reszty śmietany i delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać całość.
  • Krem wyłożyć na nasączone ciasto i wyrównać, schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Przygotowanie polewy

  • Do garnuszka dać masło,sok, cukier i kakao. Podgrzewać i mieszać cały czas, aż składniki się połączą i powstanie gładka, błyszcząca i gęsta polewa. Odłożyć ją do ostudzenia.
  • Ostudzoną polewę wymieszać i równomiernie polać nią krem-mus. Bardzo ostrożnie rozsmarować, polewa będzie gęstnieć.
  • Ciasto włożyć do lodówki i schłodzić jeszcze godzinę. Można posypać je wiórkami czekolady i ozdobić kandyzowanymi pomarańczami.

Zobacz także:

kandyzowane pomarańcze w czekoladzie
kandyzowane pomarańcze w czekoladzie
ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym
ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym
Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe
Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
66
Shares
Udostępnij 16
Przypnij 50
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • kakao
  • pomarańcze
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
pierniczki czekoladowe
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Pierniczki czekoladowe

  • 18 grudnia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
paluszki bezowe w czekoladzie
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • 29 grudnia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
pierniczki czekoladowe
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Pierniczki czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 18 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności