Oponki czekoladowo-piernikowe z marcepanem
Pieczone oponki na świątecznym stole? Czemu nie, tym bardziej jeśli są to czekoladowo-piernikowe oponki z marcepanem. Bardzo proste do przygotowania i ekspresowe, więc można je przygotować na ostatnią chwilę. Wilgotne, czekoladowe ciasto z przyprawą piernikową, a w środku marcepan. Połączenie przepyszne. Oponki polane są czekoladą. Można użyć dowolnej, białej też i posypać kolorową, świąteczną posypką lub posiekanymi orzechami. Zdecydowałam się na minimalizm i na wierzchu każdej oponki położyłam migdał. Na niektórych zrobiłam gwiazdki z białej czekolady.
Oponki czekoladowo-piernikowe z marcepanem - wskazówki
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Śmietana – Kwaśna śmietana w kubeczku, może być 12% lub 18%. Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek, albo butelkę ze śmietaną włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.
Cukier – Polecam brązowy, ale jeśli nie macie to jak najbardziej można użyć białego.
Czekolada do polania – Czekolada gorzka 60-80% w proporcji 1:1 z czekoladą mleczną.
Kandyzowana skórka pomarańczowa – Doda pięknego aromatu. Siekamy ją drobno. Można dodać kroplę aromatu lup dodać startą, świeżą skórkę. Pamiętajcie, aby wcześniej sparzyć ją wrzątkiem. Pomarańcza powinna mieć grubą skórkę. Wystarczy skórka z połowy pomarańczy.
Jeśli chcecie zrobić sami kandyzowaną skórkę, zapraszam po przepis -> Kandyzowana skórka pomarańczowa.
Przygotowanie oponek czekoladowo-piernikowych.
Specjalną blaszkę na oponki trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.
Napełnijcie ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.
Zanim przygotujecie ciasto, trzeba przygotować wałeczki z marcepanu. Najlepiej odmierzyć kawałki marcepanu na wadze. Powinny mieć po 6-7 gram.
Długość wałeczków dostosujecie do swojej formy na oponki. U mnie miały 14 cm i po daniu pierwszej warstwy ciasta do formy, idealnie się wpasowały. Wałeczki lekko wciskamy w ciasto, ale nie mocno.
Nie pieczcie oponek zbyt długo. 10 minut w zupełności wystarczy, inaczej mogą być zbyt suche.
Przepis na 12 małych oponek.
Oponki czekoladowo-piernikowe z marcepanem - przechowywanie
W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, zabezpieczone folią spożywczą. Czekoladowo-piernikowe oponki najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2-3 dni.
Smacznego!
OPONKI CZEKOLADOWO-PIERNIKOWE Z MARCEPANEM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 100 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 120 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 70 g cukru brązowego
- 40 ml oleju
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Nadzienie
- ok. 85 g marcepanu
Do polania
- 60 g czekolady mlecznej
- 60 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo
- posiekane orzechy/migdały do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę dokładnie nasmarować masłem.
- Do miski wsypać mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek i sodę. Wymieszać dokładnie i odłożyć.
- Skórkę pomarańczową posiekać i odłożyć.
- Marcepan podzielić na 12 małych kawałków. Uformować z niego wałeczki o długości ok. 14 cm i odłożyć.
- W drugiej misce wymieszać dokładnie śmietanę, jajko, olej, cukier i cukier waniliowy. Przesiać suche składniki do mokrych i wsypać skórkę pomarańczową. Wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, uciąć końcówkę i napełnić gniazda formy tylko do połowy (nawet trochę mniej; tak żeby zostało ciasto do przykrycia marcepanu).
- Wałeczki marcepanu zlepiać w krążki i układać na cieście, lekko dociskając. Przykryć marcepan resztą ciasta i delikatnie wyrównać.
- Oponki piec 10 minut, wyjąć z piekarnika, zostawić na ok. 5-10 minut w formie, następnie przełożyć oponki na kratkę do studzenia. Gdy wystygną przygotować polewę.
Przygotowanie polewy
- Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać.
- Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać posiekanymi orzechami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.