Oponki czekoladowo-piernikowe z marcepanem

Oponki czekoladowo-piernikowe z marcepanem

Pieczone oponki na świątecznym stole? Czemu nie, tym bardziej jeśli są to czekoladowo-piernikowe oponki z marcepanem. Bardzo proste do przygotowania i ekspresowe, więc można je przygotować na ostatnią chwilę. Wilgotne, czekoladowe ciasto z przyprawą piernikową, a w środku marcepan. Połączenie przepyszne. Oponki polane są czekoladą. Można użyć dowolnej, białej też i posypać kolorową, świąteczną posypką lub posiekanymi orzechami. Zdecydowałam się na minimalizm i na wierzchu każdej oponki położyłam migdał. Na niektórych zrobiłam gwiazdki z białej czekolady.
oponki czekoladowo-piernikowe z marcepanem

Oponki czekoladowo-piernikowe z marcepanem - wskazówki

Jajko Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Śmietana – Kwaśna śmietana w kubeczku, może być 12% lub 18%. Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek, albo butelkę ze śmietaną włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.

Cukier – Polecam brązowy, ale jeśli nie macie to jak najbardziej można użyć białego.

Czekolada do polania – Czekolada gorzka 60-80% w proporcji 1:1 z czekoladą mleczną.

Kandyzowana skórka pomarańczowa – Doda pięknego aromatu. Siekamy ją drobno. Można dodać kroplę aromatu lup dodać startą, świeżą skórkę. Pamiętajcie, aby wcześniej sparzyć ją wrzątkiem. Pomarańcza powinna mieć grubą skórkę. Wystarczy skórka z połowy pomarańczy.

Jeśli chcecie zrobić sami kandyzowaną skórkę, zapraszam po przepis -> Kandyzowana skórka pomarańczowa.

 


 

Przygotowanie oponek czekoladowo-piernikowych.

Specjalną blaszkę na oponki trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.

Napełnijcie ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.

Zanim przygotujecie ciasto, trzeba przygotować wałeczki z marcepanu. Najlepiej odmierzyć kawałki marcepanu na wadze. Powinny mieć po 6-7 gram.

Długość wałeczków dostosujecie do swojej formy na oponki. U mnie miały 14 cm i po daniu pierwszej warstwy ciasta do formy, idealnie się wpasowały. Wałeczki lekko wciskamy w ciasto, ale nie mocno.

Nie pieczcie oponek zbyt długo. 10 minut w zupełności wystarczy, inaczej mogą być zbyt suche.

Przepis na 12 małych oponek.

oponki czekoladowo-piernikowe z marcepanem

Oponki czekoladowo-piernikowe z marcepanem - przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, zabezpieczone folią spożywczą. Czekoladowo-piernikowe oponki najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2-3 dni.

oponki czekoladowo-piernikowe z marcepanem

Smacznego!

oponki czekoladowo-piernikowe z marcepanem

OPONKI CZEKOLADOWO-PIERNIKOWE Z MARCEPANEM

Joanna | chocololo.pl
Pyszne czekoladowo-piernikowe oponki nadziewane marcepanem.
Przepis na 12 małych oponek.

SKŁADNIKI
  

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 120 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 70 g cukru brązowego
  • 40 ml oleju
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Nadzienie

  • ok. 85 g marcepanu

Do polania

  • 60 g czekolady mlecznej
  • 60 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • posiekane orzechy/migdały do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę dokładnie nasmarować masłem.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek i sodę. Wymieszać dokładnie i odłożyć.
  • Skórkę pomarańczową posiekać i odłożyć.
  • Marcepan podzielić na 12 małych kawałków. Uformować z niego wałeczki o długości ok. 14 cm i odłożyć.
  • W drugiej misce wymieszać dokładnie śmietanę, jajko, olej, cukier i cukier waniliowy. Przesiać suche składniki do mokrych i wsypać skórkę pomarańczową. Wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, uciąć końcówkę i napełnić gniazda formy tylko do połowy (nawet trochę mniej; tak żeby zostało ciasto do przykrycia marcepanu).
  • Wałeczki marcepanu zlepiać w krążki i układać na cieście, lekko dociskając. Przykryć marcepan resztą ciasta i delikatnie wyrównać.
  • Oponki piec 10 minut, wyjąć z piekarnika, zostawić na ok. 5-10 minut w formie, następnie przełożyć oponki na kratkę do studzenia. Gdy wystygną przygotować polewę.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać posiekanymi orzechami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.
Słowo kluczowe marcepan, oponki, oponki czekoladowe, pieczone oponki, skórka pomarańczowa

Zobacz także:

czekoladowe oponki donuts (pieczone)
czekoladowe oponki donuts (pieczone)
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo