Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

  • 7 marca 2023
pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Total
24
Shares
0
0
24

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Na blogu pojawiły się już pyszne oponki dyniowe, o pięknym pomarańczowym kolorze. Trochę zainspirowały mnie do przygotowania oponek w innej, jabłkowej wersji. Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą zniknęły ekspresowo, nie wytrzymały nawet dnia. Połowę schowałam do lodówki, żeby się schłodziły i drugą zostawiłam w temperaturze pokojowej, aby porównać, która wersja jest lepsza. No i wyszło, że każda. A więc oponki z jabłkiem są bardzo wilgotne, miękkie i pięknie pachną cynamonem. Jabłka nie czuć, ale ciasto jest dzięki niemu wilgotne. Odrobina gałki muszkatołowej też ma swój wpływ na pyszny smak i dodaje charakteru. Do tego gruba warstwa białej czekolady na wierzchu, więc po prostu muszą być dobre!
pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą - wskazówki

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Jabłko – Do ciasta potrzeba 100 g startych na grubych oczkach jabłek. To ok. 1 średnie jabłko. Jabłka nie odciskamy.

Kwaśna śmietana – W kubeczku, 18%. Śmietanę można wymienić na jogurt naturalny lub grecki, także na maślankę.

Warto napełnić ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.

Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.

Przepis na ok. 10-12 małych oponek.

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą - przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, zabezpieczone folią spożywczą. Oponki najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2 dni.

Można też przechowywać je w lodówce.

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Smacznego!

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

PIECZONE OPONKI Z JABŁKIEM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie, wilgotne i aromatyczne oponki z jabłkiem i białą czekoladą. Pieczone w piekarniku.
Przepis na ok. 10-12 małych oponek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 100 g jabłek startych na grubych oczkach
  • 125 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 50 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 55 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Polewa

  • 120 g czekolady białej
  • odrobina posiekanych orzechów włoskich do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę dokładnie nasmarować masłem.
  • Masło roztopić w niewielkim garnuszku i odstawić do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Odłożyć.
  • W większej misce wymieszać razem tarte jabłko, jajko, ostudzone masło, cukier i cukier waniliowy.
  • Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać krótko, do połączenia składników.
  • Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10 minut, do suchego patyczka.
  • Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po minucie wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia.
  • Czekoladę białą połamać i rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać posiekanymi orzechami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.
Keyword biała czekolada, cynamon, jabłka

Zobacz także:

czekoladowe oponki donuts (pieczone)
czekoladowe oponki donuts (pieczone)
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem
ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
24
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 24
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • cynamon
  • jabłka
Poprzedni artykuł
Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

  • 2 marca 2023
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

  • 14 marca 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

  1. Agata pisze:
    11 marca 2023 o 14:26

    A czy wyjdą też, jeśli upiekłabym je w formie na muffiny? Przepis brzmi ciekawie, chętnie bym spróbowała, a nie chcę specjalnie kupować nowej formy.

    Na marginesie dodam, że testowałam już co najmniej kilka przepisów od Pani, i zawsze bardzo trafiają w moje smaki także wracam tu regularnie

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      11 marca 2023 o 15:10

      Bardzo się cieszę 🙂 Powinny wyjść jako muffinki, trzeba tylko dłużej je piec (pewnie ok. 20 minut, do suchego patyczka). No i z podanej porcji wyjdzie ich mniej niż oponek, można podwoić składniki i powinno wyjść 12 muffinek:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności