Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

przez Joanna | Chocololo
pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Na blogu pojawiły się już pyszne oponki dyniowe, o pięknym pomarańczowym kolorze. Trochę zainspirowały mnie do przygotowania oponek w innej, jabłkowej wersji. Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą zniknęły ekspresowo, nie wytrzymały nawet dnia. Połowę schowałam do lodówki, żeby się schłodziły i drugą zostawiłam w temperaturze pokojowej, aby porównać, która wersja jest lepsza. No i wyszło, że każda. A więc oponki z jabłkiem są bardzo wilgotne, miękkie i pięknie pachną cynamonem. Jabłka nie czuć, ale ciasto jest dzięki niemu wilgotne. Odrobina gałki muszkatołowej też ma swój wpływ na pyszny smak i dodaje charakteru. Do tego gruba warstwa białej czekolady na wierzchu, więc po prostu muszą być dobre!
pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą - wskazówki

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Jabłko – Do ciasta potrzeba 100 g startych na grubych oczkach jabłek. To ok. 1 średnie jabłko. Jabłka nie odciskamy.

Kwaśna śmietana – W kubeczku, 18%. Śmietanę można wymienić na jogurt naturalny lub grecki, także na maślankę.

Warto napełnić ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.

Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.

Przepis na ok. 10-12 małych oponek.

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą - przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, zabezpieczone folią spożywczą. Oponki najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2 dni.

Można też przechowywać je w lodówce.

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Smacznego!

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

PIECZONE OPONKI Z JABŁKIEM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie, wilgotne i aromatyczne oponki z jabłkiem i białą czekoladą. Pieczone w piekarniku.
Przepis na ok. 10-12 małych oponek.

SKŁADNIKI
  

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 100 g jabłek startych na grubych oczkach
  • 125 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 50 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 55 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Polewa

  • 120 g czekolady białej
  • odrobina posiekanych orzechów włoskich do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę dokładnie nasmarować masłem.
  • Masło roztopić w niewielkim garnuszku i odstawić do ostudzenia.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Odłożyć.
  • W większej misce wymieszać razem tarte jabłko, jajko, śmietanę, ostudzone masło, cukier i cukier waniliowy.
  • Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać krótko, do połączenia składników.
  • Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10 minut, do suchego patyczka.
  • Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po minucie wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia.
  • Czekoladę białą połamać i rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać posiekanymi orzechami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.
Słowo kluczowe biała czekolada, cynamon, jabłka

Zobacz także:

czekoladowe oponki donuts (pieczone)
czekoladowe oponki donuts (pieczone)
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem
ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem

Obserwuj Chocololo:

You may also like

2 komentarze

Agata 11 marca 2023 - 14:26

A czy wyjdą też, jeśli upiekłabym je w formie na muffiny? Przepis brzmi ciekawie, chętnie bym spróbowała, a nie chcę specjalnie kupować nowej formy.

Na marginesie dodam, że testowałam już co najmniej kilka przepisów od Pani, i zawsze bardzo trafiają w moje smaki także wracam tu regularnie

Reply
Joanna | Chocololo 11 marca 2023 - 15:10

Bardzo się cieszę 🙂 Powinny wyjść jako muffinki, trzeba tylko dłużej je piec (pewnie ok. 20 minut, do suchego patyczka). No i z podanej porcji wyjdzie ich mniej niż oponek, można podwoić składniki i powinno wyjść 12 muffinek:)

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo