Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Na blogu pojawiły się już pyszne oponki dyniowe, o pięknym pomarańczowym kolorze. Trochę zainspirowały mnie do przygotowania oponek w innej, jabłkowej wersji. Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą zniknęły ekspresowo, nie wytrzymały nawet dnia. Połowę schowałam do lodówki, żeby się schłodziły i drugą zostawiłam w temperaturze pokojowej, aby porównać, która wersja jest lepsza. No i wyszło, że każda. A więc oponki z jabłkiem są bardzo wilgotne, miękkie i pięknie pachną cynamonem. Jabłka nie czuć, ale ciasto jest dzięki niemu wilgotne. Odrobina gałki muszkatołowej też ma swój wpływ na pyszny smak i dodaje charakteru. Do tego gruba warstwa białej czekolady na wierzchu, więc po prostu muszą być dobre!
![pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2023/03/pieczone-oponki-z-jabkiem-i-biala-czekolada-3-1160x1765.jpg)
Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą - wskazówki
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Jabłko – Do ciasta potrzeba 100 g startych na grubych oczkach jabłek. To ok. 1 średnie jabłko. Jabłka nie odciskamy.
Kwaśna śmietana – W kubeczku, 18%. Śmietanę można wymienić na jogurt naturalny lub grecki, także na maślankę.
Warto napełnić ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.
Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.
Przepis na ok. 10-12 małych oponek.
![pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2023/03/pieczone-oponki-z-jablkiem-i-biala-czekolada-1160x1765.jpg)
Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą - przechowywanie
W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, zabezpieczone folią spożywczą. Oponki najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2 dni.
Można też przechowywać je w lodówce.
![pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2023/03/pieczone-oponki-z-jablkiem-i-biala-czekolada-2-1160x1765.jpg)
Smacznego!
![pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą](https://chocololo.pl/wp-content/uploads/2023/03/pieczone-oponki-z-jablkiem-i-biala-czekolada-2-320x320.jpg)
PIECZONE OPONKI Z JABŁKIEM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 100 g jabłek startych na grubych oczkach
- 125 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 50 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 55 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Polewa
- 120 g czekolady białej
- odrobina posiekanych orzechów włoskich do posypania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę dokładnie nasmarować masłem.
- Masło roztopić w niewielkim garnuszku i odstawić do ostudzenia.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Odłożyć.
- W większej misce wymieszać razem tarte jabłko, jajko, śmietanę, ostudzone masło, cukier i cukier waniliowy.
- Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać krótko, do połączenia składników.
- Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10 minut, do suchego patyczka.
- Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po minucie wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia.
- Czekoladę białą połamać i rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
- Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać posiekanymi orzechami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.