Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Jabłko – Do ciasta potrzeba 100 g startych na grubych oczkach jabłek. To ok. 1 średnie jabłko. Jabłka nie odciskamy.
Kwaśna śmietana – W kubeczku, 18%. Śmietanę można wymienić na jogurt naturalny lub grecki, także na maślankę.
Warto napełnić ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.
Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.
Przepis na ok. 10-12 małych oponek.
W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, zabezpieczone folią spożywczą. Oponki najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2 dni.
Można też przechowywać je w lodówce.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
A czy wyjdą też, jeśli upiekłabym je w formie na muffiny? Przepis brzmi ciekawie, chętnie bym spróbowała, a nie chcę specjalnie kupować nowej formy.
Na marginesie dodam, że testowałam już co najmniej kilka przepisów od Pani, i zawsze bardzo trafiają w moje smaki także wracam tu regularnie
Bardzo się cieszę 🙂 Powinny wyjść jako muffinki, trzeba tylko dłużej je piec (pewnie ok. 20 minut, do suchego patyczka). No i z podanej porcji wyjdzie ich mniej niż oponek, można podwoić składniki i powinno wyjść 12 muffinek:)