Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)

Dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)

przez Joanna | Chocololo
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)

Dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)

Uwielbiam pieczone oponki i ciasta dyniowe, więc dyniowe oponki z czekoladą musiały się pojawić. Proste do przygotowania i przepyszne. Mięciutkie, pachnące pomarańczą i cynamonem, polane czekoladą i obsypane orzechami włoskimi. Połączenie cudowne. Wyjątkowo nie blendowałam dyni, a upieczoną rozgniotłam na puree widelcem. Dokładnie tak, jak rozgniata się banany do chlebka bananowego. Wyszło super, polecam gorąco oponki. To jesienne smaki i aromaty zamknięte w malutkim, puchatym krążku.
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)

Dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)- wskazówki

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Puree z dyni powinno być w temperaturze pokojowej.

Dynia – W tym przepisie użyłam dyni piżmowej, można użyć innej.

Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 100 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 250 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 25- 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Wyjątkowo nie blendowałam dyni, a upieczoną rozgniotłam na puree widelcem.

Jeśli używacie innej dyni np. Prowansalskiej można ją delikatnie odcisnąć ręcznikiem papierowym (po upieczeniu). Różne rodzaje dyni mają różną zawartość wody, widać to najlepiej podczas pieczenia. Dynia może wypuścić dużo wody lub czasem wcale. Jeśli wasze puree jest zbyt wodniste, można je też odrobinę odcisnąć przez gazę. Polecam dynię Hokkaido jest bardziej mączysta i idealnie nadaje się do wypieków.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańczę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Czekolada do polania – Czekolada gorzka 60-80% w proporcji 1:1 z czekoladą mleczną.

Napełnijcie ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.

Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.

Przepis na 9-10 oponek.

dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)

Dyniowe oponki z czekoladą (pieczone) - przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, zabezpieczone folią spożywczą. Oponki najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2 dni.

dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)

Smacznego!

dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)

DYNIOWE OPONKI Z CZEKOLADĄ (PIECZONE)

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie, pachnące pomarańczą i cynamonem, polane czekoladą i obsypane orzechami włoskimi.
Przepis na 9-10 oponek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na oponki

  • 100 g puree z dyni (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 40 g masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z połowy dużej pomarańczy

Składniki na polewę

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka orzechów włoskich (posiekanych)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę dokładnie nasmarować masłem.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, odłożyć.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • W dużej misce wymieszać puree z dyni, jajko, cukier, wystudzone masło, cynamon i skórkę pomarańczową. Do masy przesiać mieszankę mąki i wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
  • Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10 minut, do suchego patyczka.
  • Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po minucie wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia.
  • Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać posiekanymi orzechami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.

Zobacz także:

czekoladowe oponki donuts (pieczone)
czekoladowe oponki donuts (pieczone)
dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami
dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami
oponki serowe w czekoladzie
oponki serowe w czekoladzie

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo