Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)

  • 24 listopada 2022
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
Total
13
Shares
2
0
11

Dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)

Uwielbiam pieczone oponki i ciasta dyniowe, więc dyniowe oponki z czekoladą musiały się pojawić. Proste do przygotowania i przepyszne. Mięciutkie, pachnące pomarańczą i cynamonem, polane czekoladą i obsypane orzechami włoskimi. Połączenie cudowne. Wyjątkowo nie blendowałam dyni, a upieczoną rozgniotłam na puree widelcem. Dokładnie tak, jak rozgniata się banany do chlebka bananowego. Wyszło super, polecam gorąco oponki. To jesienne smaki i aromaty zamknięte w malutkim, puchatym krążku.
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)

Dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)- wskazówki

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Puree z dyni powinno być w temperaturze pokojowej.

Dynia – W tym przepisie użyłam dyni piżmowej, można użyć innej.

Warto zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 100 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 250 gram surowej dyni (pokrojonej, obranej i bez pestek). Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 25- 30 min w 180 C, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu zmielić dynię na puree w malakserze lub blenderem.

Wyjątkowo nie blendowałam dyni, a upieczoną rozgniotłam na puree widelcem.

Jeśli używacie innej dyni np. Prowansalskiej można ją delikatnie odcisnąć ręcznikiem papierowym (po upieczeniu). Różne rodzaje dyni mają różną zawartość wody, widać to najlepiej podczas pieczenia. Dynia może wypuścić dużo wody lub czasem wcale. Jeśli wasze puree jest zbyt wodniste, można je też odrobinę odcisnąć przez gazę. Polecam dynię Hokkaido jest bardziej mączysta i idealnie nadaje się do wypieków.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańczę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Czekolada do polania – Czekolada gorzka 60-80% w proporcji 1:1 z czekoladą mleczną.

Napełnijcie ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.

Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.

Przepis na 9-10 oponek.

dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)

Dyniowe oponki z czekoladą (pieczone) - przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, zabezpieczone folią spożywczą. Oponki najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2 dni.

dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)

Smacznego!

dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)

DYNIOWE OPONKI Z CZEKOLADĄ (PIECZONE)

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie, pachnące pomarańczą i cynamonem, polane czekoladą i obsypane orzechami włoskimi.
Przepis na 9-10 oponek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na oponki

  • 100 g puree z dyni (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 40 g masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z połowy dużej pomarańczy

Składniki na polewę

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka orzechów włoskich (posiekanych)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę dokładnie nasmarować masłem.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, odłożyć.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
  • W dużej misce wymieszać puree z dyni, jajko, cukier, wystudzone masło, cynamon i skórkę pomarańczową. Do masy przesiać mieszankę mąki i wymieszać wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
  • Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 10 minut, do suchego patyczka.
  • Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po minucie wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia.
  • Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać posiekanymi orzechami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.

Zobacz także:

czekoladowe oponki donuts (pieczone)
czekoladowe oponki donuts (pieczone)
dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami
dyniowe drożdżówki z czekoladą i orzechami
oponki serowe w czekoladzie
oponki serowe w czekoladzie

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
13
Shares
Udostępnij 2
Przypnij 11
Tweet 0
Podobne składniki
  • cynamon
  • dynia
  • orzechy włoskie
  • pomarańcze
Poprzedni artykuł
Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe
  • PRZEPISY

KÄRLEKSMUMS – szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe

  • 22 listopada 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
budyń czekoladowy
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Budyń czekoladowy

  • 29 listopada 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.