Obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe
Delikatne, czekoladowe ciasto z dodatkiem migdałów, połączone z dużą ilością czekoladowego ganache. Tylko tyle wystarczy, żeby powstało coś niesamowicie pysznego. Ciasto rozpływa się w ustach i jest niebywale czekoladowe. Na wierzchu dla przełamania smaku ułożyłam lekko kwaśne jeżyny, ale idealnie będą tu pasować maliny czy truskawki. Nie jest to trudne do przygotowania ciasto i nie trzeba długo czekać, aby ukroić sobie pierwszy kawałek. A to niewątpliwie ogromna zaleta. No to czas mielić migdały…
Obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki pszennej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.
Czekolada – Gorzka, pomiędzy 60-80 % i mleczna dobrej jakości.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe - przechowywanie
Ciasto po przygotowaniu może cały dzień spędzić poza lodówką, zapakowane do pojemnika lub zabezpieczone folią, ale później trzeba je schować do lodówki.
Najlepsze będzie przez 2 dni. Przed podaniem warto wyciągnąć je z lodówki ok. 30 minut wcześniej, aby się ociepliło i lekko zmiękło.
Smacznego!
OBŁĘDNIE CZEKOLADOWE CIASTO MIGDAŁOWE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 100 g migdałów mielonych
- 60 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 50 g masła
- 100 ml mleka
- 50 g cukru drobnego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na czekoladowy ganache
- 150 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki 36%
Dodatkowo
- duża garść owoców jeżyny, maliny lub truskawki
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę (20 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- W garnuszku podgrzać mleko i masło. Kiedy całość będzie gorąca, a masło całkowicie rozpuszczone zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i po chwili wymieszać. Powinien powstać gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
- Do miski wsypać przesianą mąkę, zmielone migdały, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie i odstawić.
- W dużej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę (zajmie to ok. 7 minut). Miksując na niskich obrotach wlewać powoli wystudzoną masę z czekoladą. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
- Delikatnie, szpatułką wmieszać mieszankę mąki. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 30 minut (do suchego patyczka; ale sprawdzić dopiero po 25 minutach pieczenia).
- Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić w formie do ostudzenia.
Przygotowanie ganache
- W rondelku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i wrzucić połamaną czekoladę. Po chwili dokładnie wymieszać i odłożyć do lekkiego przestudzenia.
- Ganache powinien delikatnie przestygnąć i lekko zgęstnieć, aby łatwiej go było rozsmarować i żeby bardzo nie spływał z ciasta.
Przygotowanie ciasta cd.
- Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Delikatnie przenieść jeden blat (spód) na talerz lub paterę, na której będzie podawane ciasto.
- Na przygotowany blat wyłożyć część czekoladowej masy (trochę mniej niż połowę) i delikatnie rozsmarować. Przykryć drugą częścią ciasta.
- Na ciasto wyłożyć pozostały ganache. Posmarować także boki. Ciasto włożyć na 30-60 minut do lodówki, żeby ganache stężał. Następnie na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto można kroić.
Zobacz także:
Czekoladowe ciasto z cukinią
Niesamowicie czekoladowe ciasto z cukinią zaskakuje smakiem. Nie czuć w nim ani trochę cukinii, więc jak poczęstujecie kogoś i poprosicie by zgadł tajemniczy składnik, to jest prawie pewne, że nie odgadnie zagadki. Ciasto jest jednak dzięki niej niesamowicie wilgotne, a na następny dzień jeszcze lepsze.
Ciasto potrójnie czekoladowe
Proste do przygotowania Ciasto potrójnie czekoladowe zachwyci fanów czekolady i czekoladowych wypieków. To puszyste, mięciutkie i wilgotne ciasto czekoladowe, na którym rozsmarowujemy krem czekoladowy. Do tego trzeci czekoladowy akcent – wiórki czekolady, którymi posypujemy wierzch. Idealne i pyszne, a w dodatku łatwe do wykonania dla każdego.
Torcik czekoladowo-porzeczkowy
Wspaniałe połączenie czekolady i słodko-kwaśnej czarnej porzeczki. Torcik czekoladowo-porzeczkowy, podobnie jak poprzedni brzoskwiniowo-kokosowy jest bardzo delikatny. Składa się z czekoladowego ciasta, które zawiera w sobie sporo migdałów. Jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Do tego krem-mus z czarnej porzeczki, o pięknym kolorze i pysznym smaku.
5 komentarzy
Baardzo kusząco wygląda to ciasto, szczególnie z jeżynami 😉 Chętnie wypróbuję przepis 🙂
Proszę o informację czy 30% śmietanka może być?
Tak, może być.
A czy cukier i mleko można zastąpić na przykład mlekiem orkiszowy, migdałowym zagotowanym z daktylami i zmiksowanym z nimi? Ike wtedy daktyli??
Mleko można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym oprócz mleczka kokosowego (ze względu na zawartość tłuszczu). Jeżeli chodzi o cukier, to np.kokosowy cukier mógłby być zamiennikiem, z daktylami ciasto powinno mieć inne proporcje pozostałych składników. Niestety nie próbowałam takiej wersji, więc ciężko mi powiedzieć, czy wyjdzie dobre. Pozdrawiam serdecznie 🙂