Obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe

Obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe

Delikatne, czekoladowe ciasto z dodatkiem migdałów, połączone z dużą ilością czekoladowego ganache. Tylko tyle wystarczy, żeby powstało coś niesamowicie pysznego. Ciasto rozpływa się w ustach i jest niebywale czekoladowe. Na wierzchu dla przełamania smaku ułożyłam  lekko kwaśne jeżyny, ale idealnie będą tu pasować maliny czy truskawki. Nie jest to trudne do przygotowania ciasto i nie trzeba długo czekać, aby ukroić sobie pierwszy kawałek. A to niewątpliwie ogromna zaleta. No to czas mielić migdały…
obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe

Obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki pszennej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.

Czekolada – Gorzka, pomiędzy 60-80 % i mleczna dobrej jakości.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe

Obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe - przechowywanie

Ciasto po przygotowaniu może cały dzień spędzić poza lodówką, zapakowane do pojemnika lub zabezpieczone folią, ale później trzeba je schować do lodówki.

Najlepsze będzie przez  2 dni. Przed podaniem warto wyciągnąć je z lodówki ok. 30 minut wcześniej, aby się ociepliło i lekko zmiękło.

obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe

Smacznego!

obłędnie czekoladowe ciasto migdałowe

OBŁĘDNIE CZEKOLADOWE CIASTO MIGDAŁOWE

Joanna | chocololo.pl
Delikatne, czekoladowe ciasto z dodatkiem migdałów, połączone z dużą ilością czekoladowego ganache.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 100 g migdałów mielonych
  • 60 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 100 ml mleka
  • 50 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na czekoladowy ganache

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietanki 36%

Dodatkowo

  • duża garść owoców jeżyny, maliny lub truskawki

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę (20 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W garnuszku podgrzać mleko i masło. Kiedy całość będzie gorąca, a masło całkowicie rozpuszczone zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i po chwili wymieszać. Powinien powstać gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • Do miski wsypać przesianą mąkę, zmielone migdały, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie i odstawić.
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę (zajmie to ok. 7 minut). Miksując na niskich obrotach wlewać powoli wystudzoną masę z czekoladą. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
  • Delikatnie, szpatułką wmieszać mieszankę mąki. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 30 minut (do suchego patyczka; ale sprawdzić dopiero po 25 minutach pieczenia).
  • Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić w formie do ostudzenia.

Przygotowanie ganache

  • W rondelku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i wrzucić połamaną czekoladę. Po chwili dokładnie wymieszać i odłożyć do lekkiego przestudzenia.
  • Ganache powinien delikatnie przestygnąć i lekko zgęstnieć, aby łatwiej go było rozsmarować i żeby bardzo nie spływał z ciasta.

Przygotowanie ciasta cd.

  • Ciasto przekroić na dwa równe blaty. Delikatnie przenieść jeden blat (spód) na talerz lub paterę, na której będzie podawane ciasto.
  • Na przygotowany blat wyłożyć część czekoladowej masy (trochę mniej niż połowę) i delikatnie rozsmarować. Przykryć drugą częścią ciasta.
  • Na ciasto wyłożyć pozostały ganache. Posmarować także boki. Ciasto włożyć na 30-60 minut do lodówki, żeby ganache stężał. Następnie na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto można kroić.

Zobacz także:

czekoladowe ciasto z cukinią

Czekoladowe ciasto z cukinią

Niesamowicie czekoladowe ciasto z cukinią zaskakuje smakiem. Nie czuć w nim ani trochę cukinii, więc jak poczęstujecie kogoś i poprosicie by zgadł tajemniczy składnik, to jest prawie pewne, że nie odgadnie zagadki. Ciasto jest jednak dzięki niej niesamowicie wilgotne, a na następny dzień jeszcze lepsze.

ciasto potrójnie czekoladowe

Ciasto potrójnie czekoladowe

Proste do przygotowania Ciasto potrójnie czekoladowe zachwyci fanów czekolady i czekoladowych wypieków. To puszyste, mięciutkie i wilgotne ciasto czekoladowe, na którym rozsmarowujemy krem czekoladowy. Do tego trzeci czekoladowy akcent – wiórki czekolady, którymi posypujemy wierzch. Idealne i pyszne, a w dodatku łatwe do wykonania dla każdego.

torcik czekoladowo-porzeczkowy

Torcik czekoladowo-porzeczkowy

Wspaniałe połączenie czekolady i słodko-kwaśnej czarnej porzeczki. Torcik czekoladowo-porzeczkowy, podobnie jak poprzedni brzoskwiniowo-kokosowy jest bardzo delikatny. Składa się z czekoladowego ciasta, które zawiera w sobie sporo migdałów. Jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Do tego krem-mus z czarnej porzeczki, o pięknym kolorze i pysznym smaku.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

5 komentarzy

Agnieszka 13 listopada 2021 - 18:55

Baardzo kusząco wygląda to ciasto, szczególnie z jeżynami 😉 Chętnie wypróbuję przepis 🙂

Reply
Anet 10 grudnia 2021 - 17:12

Proszę o informację czy 30% śmietanka może być?

Reply
Joanna | Chocololo 10 grudnia 2021 - 17:33

Tak, może być.

Reply
Asia 26 czerwca 2023 - 12:29

A czy cukier i mleko można zastąpić na przykład mlekiem orkiszowy, migdałowym zagotowanym z daktylami i zmiksowanym z nimi? Ike wtedy daktyli??

Reply
Joanna | Chocololo 26 czerwca 2023 - 15:02

Mleko można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym oprócz mleczka kokosowego (ze względu na zawartość tłuszczu). Jeżeli chodzi o cukier, to np.kokosowy cukier mógłby być zamiennikiem, z daktylami ciasto powinno mieć inne proporcje pozostałych składników. Niestety nie próbowałam takiej wersji, więc ciężko mi powiedzieć, czy wyjdzie dobre. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo