Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BABKI
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Czekoladowe ciasto z cukinią

  • 2 czerwca 2021
czekoladowe ciasto z cukinią
czekoladowe ciasto z cukinią
Total
127
Shares
1
0
126

Czekoladowe ciasto z cukinią

Niesamowicie czekoladowe ciasto z cukinią zaskakuje smakiem. Nie czuć w nim ani trochę cukinii, więc jak poczęstujecie kogoś i poprosicie by zgadł tajemniczy składnik, to jest prawie pewne, że nie odgadnie zagadki. Ciasto jest jednak dzięki niej niesamowicie wilgotne, a na następny dzień jeszcze lepsze. Upieczone w formie babki, ale nie ma lekkiej i puchatej konsystencji. Jest ciężkie, mocno czekoladowe, trochę takie pół-brownie. Polane oczywiście czekoladową polewą. Bardzo dobre ciacho.
czekoladowe ciasto z cukinią

Czekoladowe ciasto z cukinią - wskazówki

Ciasto z cukinią jest proste do przygotowania, jednak:

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Do ciasta najlepiej użyć czekolady gorzkiej, min. 60 % kakao. Do polewy można wymieszać czekoladę gorzką z mleczną (pół na pół).

Cukinia – Trzemy ją ze skórką, na grubych oczkach. Bardzo soczystą cukinię należy lekko odcisnąć na sicie, ale nie tak żeby była sucha. Musi być dalej wilgotna, bez nadmiaru wody.

Do przepisu potrzeba 270 gram tartej (i odciśniętej) cukinii. Tyle otrzymamy z 1 średniej cukinii o wadze 340-350 gram.

Ciasto przed dodaniem cukinii i białek może wydawać się za gęste.

Pod dodaniu pierwszej dużej łyżki ubitych białek powinno się rozrzedzić, dlatego można wmieszać ją energicznie i nie przejmować się, że opadnie. Każdą kolejną łyżkę białek należy dodawać delikatnie szpatułką.

Przepis na formę do babki  o średnicy 22 cm i pojemności ok. 2 l.

czekoladowe ciasto z cukinią

Czekoladowe ciasto z cukinią - przechowywanie

Ciasto można przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3-4 dni.

czekoladowe ciasto z cukinią

Smacznego!

czekoladowe ciasto z cukinią

CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ

Joanna | chocololo.pl
Niesamowicie czekoladowe ciasto z cukinią zaskakuje smakiem.
Przepis na formę do babki o średnicy 22 cm i pojemności ok. 2 l.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 1 cukinia (350 gram)
  • 330 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 100 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 80 g cukru białego
  • 80 g cukru brązowego
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 150 g czekolady gorzkiej ((lub mlecznej i gorzkiej 1:1))
  • 40 g posiekanej czekolady (opcjonalnie; do posypania)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę do babki wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć na sicie z nadmiaru wody i odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • Do garnuszka wlać mleko, dać pokrojone w kostkę masło i olej. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści a mleko będzie prawie wrzące. Wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać ponownie do otrzymania gładkiego sosu. Odstawić do wystudzenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do większej miski (metalowej lub szklanej, czystej i suchej, będą ubijane na sztywną pianę).
  • Żółtka utrzeć z cukrem (mikser, końcówki do ubijania) na puszystą, jasną masę. Powoli, miksując na niskich obrotach wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
  • W kilku turach przesiać do masy mieszankę mąki, kakao i proszku. Wmieszać je szpatułką. Masą będzie gęsta.
  • Dodać cukinię, wymieszać dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać dużą łyżkę do ciasta i wymieszać szpatułką. Masa powinna zrobić się rzadsza. Dodać resztę białek (łyżka po łyżce) i delikatnie wmieszać je szpatułką.
  • Ciasto wyłożyć równomiernie do przygotowanej formy. Piec ok. 50-55 minut, do suchego patyczka. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, po kilku minutach wyjąć je z formy na kratkę do studzenia.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos.
  • Polać wystudzoną babkę polewą i obsypać posiekaną czekoladą.

Zobacz także:

babka czekoladowa

BABKA CZEKOLADOWA

Miękka i wilgotna babka czekoladowa, która będzie idealna na wielkanocny stół. Polecam ją jednak nie tylko na tę okazję. Babka jest delikatna, mocno czekoladowa i rozpływa się w ustach. Oprócz kakao znajdziecie w niej także posiekaną czekoladę i oczywiście polewę czekoladową. Wierzch ozdobiony jest wiórkami czekolady.

ciasteczka mocno czekoladowe

CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE

Ciasteczka mocno czekoladowe z dodatkiem ciemnego cukru Muscovado, który w tym przepisie jest istotny. To on podkreśla czekoladowy smak, nadaje bardziej ciągutkowej konsystencji i głębi. Wykonanie ciastek również różni się od innych. Zapraszam więc po przepis i kilka wskazówek.

brownie na jasnym spodzie a

BROWNIE NA JASNYM SPODZIE

Jedno z prostszych do przygotowania ciast – brownie, tym razem na jasnym, maślanym spodzie. Do tego kosteczki mlecznej czekolady zapieczone na wierzchu. Fajne ciasto, i wcale nie takie słodkie jakby wskazywała na to ilość czekolady.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
127
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 126
Tweet 0
Podobne składniki
  • cukinia
  • kakao
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

  • 30 maja 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
sernikobrownie z czereśniami
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone
  • Walentynki

Sernikobrownie z czereśniami

  • 5 czerwca 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności