Strona główna PRZEPISYBABKI Czekoladowe ciasto z cukinią

Czekoladowe ciasto z cukinią

przez Joanna | Chocololo
czekoladowe ciasto z cukinią

Czekoladowe ciasto z cukinią

Niesamowicie czekoladowe ciasto z cukinią zaskakuje smakiem. Nie czuć w nim ani trochę cukinii, więc jak poczęstujecie kogoś i poprosicie by zgadł tajemniczy składnik, to jest prawie pewne, że nie odgadnie zagadki. Ciasto jest jednak dzięki niej niesamowicie wilgotne, a na następny dzień jeszcze lepsze. Upieczone w formie babki, ale nie ma lekkiej i puchatej konsystencji. Jest ciężkie, mocno czekoladowe, trochę takie pół-brownie. Polane oczywiście czekoladową polewą. Bardzo dobre ciacho.
czekoladowe ciasto z cukinią

Czekoladowe ciasto z cukinią - wskazówki

Ciasto z cukinią jest proste do przygotowania, jednak:

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Do ciasta najlepiej użyć czekolady gorzkiej, min. 60 % kakao. Do polewy można wymieszać czekoladę gorzką z mleczną (pół na pół).

Cukinia – Trzemy ją ze skórką, na grubych oczkach. Bardzo soczystą cukinię należy lekko odcisnąć na sicie, ale nie tak żeby była sucha. Musi być dalej wilgotna, bez nadmiaru wody.

Do przepisu potrzeba 270 gram tartej (i odciśniętej) cukinii. Tyle otrzymamy z 1 średniej cukinii o wadze 340-350 gram.

Ciasto przed dodaniem cukinii i białek może wydawać się za gęste.

Pod dodaniu pierwszej dużej łyżki ubitych białek powinno się rozrzedzić, dlatego można wmieszać ją energicznie i nie przejmować się, że opadnie. Każdą kolejną łyżkę białek należy dodawać delikatnie szpatułką.

Przepis na formę do babki  o średnicy 22 cm i pojemności ok. 2 l.

czekoladowe ciasto z cukinią

Czekoladowe ciasto z cukinią - przechowywanie

Ciasto można przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 3-4 dni.

czekoladowe ciasto z cukinią

Smacznego!

czekoladowe ciasto z cukinią

CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ

Joanna | chocololo.pl
Niesamowicie czekoladowe ciasto z cukinią zaskakuje smakiem.
Przepis na formę do babki o średnicy 22 cm i pojemności ok. 2 l.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 1 cukinia (350 gram)
  • 330 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 100 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 80 g cukru białego
  • 80 g cukru brązowego
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 150 g czekolady gorzkiej ((lub mlecznej i gorzkiej 1:1))
  • 40 g posiekanej czekolady (opcjonalnie; do posypania)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę do babki wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć na sicie z nadmiaru wody i odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • Do garnuszka wlać mleko, dać pokrojone w kostkę masło i olej. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści a mleko będzie prawie wrzące. Wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać ponownie do otrzymania gładkiego sosu. Odstawić do wystudzenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do większej miski (metalowej lub szklanej, czystej i suchej, będą ubijane na sztywną pianę).
  • Żółtka utrzeć z cukrem (mikser, końcówki do ubijania) na puszystą, jasną masę. Powoli, miksując na niskich obrotach wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
  • W kilku turach przesiać do masy mieszankę mąki, kakao i proszku. Wmieszać je szpatułką. Masą będzie gęsta.
  • Dodać cukinię, wymieszać dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać dużą łyżkę do ciasta i wymieszać szpatułką. Masa powinna zrobić się rzadsza. Dodać resztę białek (łyżka po łyżce) i delikatnie wmieszać je szpatułką.
  • Ciasto wyłożyć równomiernie do przygotowanej formy. Piec ok. 50-55 minut, do suchego patyczka. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, po kilku minutach wyjąć je z formy na kratkę do studzenia.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos.
  • Polać wystudzoną babkę polewą i obsypać posiekaną czekoladą.

Zobacz także:

babka czekoladowa

BABKA CZEKOLADOWA

Miękka i wilgotna babka czekoladowa, która będzie idealna na wielkanocny stół. Polecam ją jednak nie tylko na tę okazję. Babka jest delikatna, mocno czekoladowa i rozpływa się w ustach. Oprócz kakao znajdziecie w niej także posiekaną czekoladę i oczywiście polewę czekoladową. Wierzch ozdobiony jest wiórkami czekolady.

ciasteczka mocno czekoladowe

CIASTECZKA MOCNO CZEKOLADOWE

Ciasteczka mocno czekoladowe z dodatkiem ciemnego cukru Muscovado, który w tym przepisie jest istotny. To on podkreśla czekoladowy smak, nadaje bardziej ciągutkowej konsystencji i głębi. Wykonanie ciastek również różni się od innych. Zapraszam więc po przepis i kilka wskazówek.

brownie na jasnym spodzie a

BROWNIE NA JASNYM SPODZIE

Jedno z prostszych do przygotowania ciast – brownie, tym razem na jasnym, maślanym spodzie. Do tego kosteczki mlecznej czekolady zapieczone na wierzchu. Fajne ciasto, i wcale nie takie słodkie jakby wskazywała na to ilość czekolady.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo